Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Dofinansują in vitro w Bolesławcu?
~pani x niezalogowany
19 grudnia 2012r. o 9:58
Gdy moje dziecko choruje to zmuszona jestem kożystać z prywatnego leczenia na które zadłużam się bo w moim kraju nie jestem w stanie zarobić na leczenie pomimo że 30 lat pracuję płacę uczciwie podatki i sładki zdrowotne.Ale ktoś decyduje o tym że bedziemy finansować in vitro .Proszę spojrzeć w twarz tym wszystkim matkom które są bezradne wobec NFZ ,LEKARZY PIERWSZEGO KONTAKTU BLOKUJĄCYZH SKIEROWANIA DO SPECJALISTÓW I NASZEGO KOCHANEGO RZĄDU .PROSZĘ SPOJRZEĆ W TWARZ TYM WSZYSTKIM MATKOM I POWIEDZIEĆ ŻE DLA ICH DZIECI NIE MA PIENIEDZY NA RATOWANIE ZDROWIA .Pozdrawiam i rozsądku życzę
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~zośka niezalogowany
19 grudnia 2012r. o 10:34
skorn napisał(a):
Thor napisał(a): Nie każdy zaciąga kredyt na mieszkanie, więc nie stać go może też być na pełne sfinansowanie in vitro.

No to trudno. Mnie też nie stać na wiele rzeczy, ale nie wyciągam w tym celu ręki po pieniędze od państwa.

Nieposiadanie dzieci nie jest chorobą. Poza tym ktoś juz tu wspominał o domach dziecka, takie dzieci są, zdaje się, zupełnie za darmo. Są i czekają, na was, praktykujących katolików.. ; )

Skorn gdzie jak gdzie, ale w tym temacie mądrze piszesz.
Pierwszy raz zgadzam sie z Twoimi wypowiedziami :)
~Uno niezalogowany
19 grudnia 2012r. o 11:04
No i gdzie ci wszysycy przeciwnicy finansowania z podatków szkoły Ojcow Pijarów? Kiedy ktoś za ich forsę, wbrew ich ateistycznej woli otwiera coś co kłuci sie z ich systemem wartości - wówczas szumnie buczą na forum rządająć, aby katolicy sami sobie finasują itd. (i tu się z nimi zgadzam, choć jestem katolikiem)
Jeśli natomiast ktoś nagle za pieniądze Katolików i innych ludzi sprzeciwiających się in vitro nagle kładzie łapę na ich podatkach by to finansować to to już jest oczywiscie "w porządku"? Taka to właśnie lewacka sprawiedliwość.

Jestem przeciwny in vitro i mam do tego pełne prawo... Jeśli ktoś jest zwolennikiem in vitro to niech bierze to na swoje sumienie i robi to ZA WŁASNE pieniądze.

Swoją drogą - ludzie czekają z braku środkow finasowych nawet do 2020 roku na badania, operacje, leżą w szpitalach na korytarzu, nie otrzymują podstawowej niby zagwarantowanej im opieki, a tu nagle parszywe lewactwo uważa, że IN VITRO sprawa najwyższej wagi. Absurd i chamstwo
~królik niezalogowany
19 grudnia 2012r. o 12:09
~nie zalogowałam się: Manka napisał(a): A ja wam powiem tak: WARA OD MOJEJ DU.Y!!! Brzydko, ale konkretnie. Trafia mnie jak czytam niektóre wpisy tutaj. Dlaczego ktoś ma decydować za mnie albo za inna kobietę? Aborcja? Powinna być indywidualną sprawą każdej matki - bez KRZYCZĄCEGO wsparcia "sukienkowych" i babć w wieku już niestety nierozrodczym. Wolałabym, nie słuchać już o martwych noworodkach w reklamówkach. Skazywać dziecko na tułaczkę po Domach dziecka? Nie...., ja nie jestem za ani przeciw, po prostu ... zostawiam to kobiecie. Jej życie, jej sumienie...
In vitro? Tak samo. Zabijanie zarodków? A przy naturalnym poczęciu co się dzieje z milionami tych co się nie dostali tam gdzie trzeba? Wracają z powrotem? Całe i zdrowe? Natura! Kurna czemu jesteśmy narodem, który nie pilnuje swojego tylko wpiep..a sie w życie innych? Dlaczego mam być przeciwko kobiecie, która chce zostać matką i krzyczeć: "Jestem na NIE! Nie dajcie jej kasy! Nie dofinansowujcie!" Każda matka zna to uczucie -pierwsze ruchy dziecka, pierwszy krzyk syna, córki, słowa:Witaj na Świecie skarbie". Jakim prawem mam komuś tego zabraniać? Chcesz? Nie daj wózka inwalidzie - niech siedzi w domu, są ważniejsze wydatki. Zabierz innemu protezy....są ważniejsze wydatki. Nie leczmy ciężko chorych, odłaczmy im respiratory.... Ludzie! Przestańmy rządzić innymi. Zajmijmy się sobą i tymi, którzy już są. A apropo chorych dzieci ze sztucznego zapłodnienia...przy naturalnym rodzi się ich znacznie więcej. Co z nimi? PANDO może eutanazja po urodzeniu? Przecież są ważniejsze wydatki....

Rzeczywiście część Pani ciała jest Pani własnością podobnie jak jest nią Pani torebka. Ale dziecko, przy całym szacunku dla Pani, części Pani ciała i torebki taką własnością nie jest. Dziecko nie jest rzeczą. Nie jest również częścią ciała. Dziecko jest człowiekiem. Indywidualnym bytem. Osobą. Niektórzy z szanownych dyskutantów wydają się o tym albo zapominać albo nie wiedzieć.
9879
#panda nieaktywny
19 grudnia 2012r. o 12:11

Zmoderowano 19.12.2012 godz.12:21 - powód: EOT (Hegemon)
~ niezalogowany
19 grudnia 2012r. o 12:15
A może problemem nie jest bezpłodność, tylko gów*** zarobki, śmieszne rodzinne i cała reszta...Nie sztuką jest urodzić dziecko i nie mieć za co go utrzymać...Nie każdego stać na żłobki za 500zł miesięcznie, czy "państwowe" przedszkola które niewiele mniej kosztują przy wynagrodzeniu nawet 1500 zł...no i zwróćmy uwagę, że potencjalne matki wyjeżdżają z Bolesławca za granice do roboty, bo tutaj coraz częściej są castingi przeprowadzane a nie rozmowy kwalifikacyjne, trzeba mieć długie nogi i rozmiar 36 no i najlepiej być przed 30:) U nas żeby dostać rodzinne trzeba odwiedzić wszystkie urzędy i to wszystko za marne 70 zł, w Niemczech wystarczy pracować i ma się dodatek do mieszkania i rodzinne 4 razy większe, bo się należy dziecku a nie że jesteś biedakiem.
~królik niezalogowany
19 grudnia 2012r. o 12:59
Warto pamiętać jaki jest koszt in vitro, ale nie ten przeliczalny na kasę. Chodzi o koszt moralny, a są nim istnienia ludzkie. Inne dzieci.
3123
#Thor nieaktywny
19 grudnia 2012r. o 13:03
skorn napisał(a):
Ja jako nie-katolik mam wieksze pojęcie o kościele do którego deklarujesz przynależność, niż ty sam. I jest to w sumie dość smutne.

Pojęcia to ty żadnego nie masz, a jedynie wrażenie że coś takiego jest, a opierasz to na tym, co jedynie możesz przeczytać w necie.

skorn napisał(a): Jeszcze odnieś się do artykułu z katechizmu podanego przez skumbrię, który powinienes znać na pamięć.

Skumbria nie zacytował żadnych słów z katechizmu.
Gdzie on napisał, że to jest konkretny zapis z katechizmu i czy podał z jakiego miejsca ?
Katechizmu nie uczy się na pamięć. Na pamięć zna się modlitwy i przykazania.

~Uno napisał(a): Swoją drogą - ludzie czekają z braku środkow finasowych nawet do 2020 roku na badania, operacje, leżą w szpitalach na korytarzu, nie otrzymują podstawowej niby zagwarantowanej im opieki, a tu nagle parszywe lewactwo uważa, że IN VITRO sprawa najwyższej wagi. Absurd i chamstwo

Powiedz to rządzącym, którzy przy kryzysie i braku funduszy na leczenie ludzi, fundują sobie nowe samochody, komputery i przyznają wielkie nagrody. to dopiero absurd i chamstwo.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Nowe domy!
REKLAMA Villaro zaprasza