Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA KGHM zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Dofinansują in vitro w Bolesławcu?
~,,,,, niezalogowany
19 grudnia 2012r. o 15:47
~bezpłodna napisał(a): Kiedyś jak słyszałam o in vitro milczałam ale nigdy nie byłam przeciwko po prostu mnie to nie obchodziło bo myślałam że nas to nie tyczy aż pewnego razu usłyszeliśmy wyrok niedrożne jajowody. Nie będę pisać co czuliśmy bo was to nie obchodzi w końcu na to się nie umiera tylko popada w depresje lub rozwalają się małżeństwa , oszczędza się na wszystkim bierze pożyczki jedzie po nadzieję i w większości przypadków pomimo wydania około 13 tyś widzi się znowu jedną kreskę i to wtedy jest najgorsze z tego wszystkiego. Ja jestem za tym że jak państwo nie dopłaca do in vitro to też niech przestanie wydawać na narkomanów i alkoholików bo w przeciwieństwie do par bezpłodnych oni są chorzy z wyboru. I skończcie z głupimi wypowiedziami że in vitro zabija bo to stek kłamstw poczytajcie zanim coś nie napiszecie.

POPIERAM
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
211
skorn
19 grudnia 2012r. o 15:59
~bezpłodna napisał(a): jestem za tym że jak państwo nie dopłaca do in vitro to też niech przestanie wydawać na narkomanów i alkoholików

naturalnie!

i 'becikowe' też do likwidacji

<i>
~królik niezalogowany
19 grudnia 2012r. o 17:03
Ad vocem Pani bezpłodnej i Ruchu Palikota:

Procedura „in vitro”, mająca służyć przekazywaniu życia ludzkiego, jest nieodłącznie związana z niszczeniem życia człowieka w fazie prenatalnego rozwoju, jest więc głęboko nieetyczna i jej stosowanie winno być prawnie zakazane. Z publikowanych danych – z różnych ośrodków medycznych stosujących „in vitro” – wynika, że w trakcie tej procedury ginie 60−80 proc. poczętych istot ludzkich (z brytyjskich informacji wynika, że nawet 95 proc.).

Procedura „in vitro”, na różnych etapach jej stosowania, narusza trzy artykuły Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej: art. 30, art. 38, art. 40 oraz art. 157 kodeksu karnego. Procedura ta jest rażąco sprzeczna z ekologią prokreacji, zastępując naturalne środowisko poczęcia i początkowego rozwoju człowieka, jakim jest łono matki, przez „szkło”, a w skrajnym przypadku przez system głębokiego zamrażania (do temperatury −195°C). To naruszenie ekologii prokreacji skutkuje prawie dwukrotnym wzrostem śmiertelności niemowląt, 2−3−krotnym wzrostem występowania różnych wad wrodzonych a także opóźnieniem rozwoju psychofizycznego dzieci poczętych metodą „in vitro” w porównaniu do dzieci poczętych w sposób naturalny.

Pozytywną metodą pomocy małżonkom pragnących poczęcia i urodzenia dziecka jest naprotechnologia. Naprotechnologia to nowoczesna metoda diagnozowania i leczenia niepłodności na podstawie tzw. Modelu Creightona, służącego precyzyjnej obserwacji organizmu kobiety w czasie jej naturalnego cyklu. Na żadnym etapie stosowania naprotechnologii nie dochodzi do niszczenia poczętych istot ludzkich, naruszenia godności małżonków i poczętej istoty ludzkiej oraz zachowane są ekologiczne zasady prokreacji. Należy też podkreślić, że naprotechnologia w porównaniu do procedury „in vitro” jest bardziej skuteczna i kilkakrotnie mniej kosztowna.

~ niezalogowany
19 grudnia 2012r. o 17:28
Czy ta metoda polega również na obserwowaniu organizmu mężczyzny? Co zrobić, jeżeli to męzczyzna jest bezpłodny?
~ niezalogowany
19 grudnia 2012r. o 21:15
Pynchoon napisał(a): Ale kto komu broni, 20 minut i jesteś w Goerlitz gdzie możesz skorzystać z takich dobrodziejstw. Twój wybór i Twoja decyzja, po co się zatem oburzać.

Przepraszam, ale z mojej pensji są potrącane składki na POLSKI NFZ. Nikt mnie nie pytało zdanie czy chce tu płacić czy może gdzieś w UE. Gdybym miała wybór... leczyłabym się właśnie w Goerlitz albo i dalej :)))

Zmoderowano 19.12.2012 godz.21:40 - powód: korekta cytowania (sentinel)
~ niezalogowany
19 grudnia 2012r. o 21:35
~królik napisał(a): Rzeczywiście część Pani ciała jest Pani własnością podobnie jak jest nią Pani torebka. Ale dziecko, przy całym szacunku dla Pani, części Pani ciała i torebki taką własnością nie jest. Dziecko nie jest rzeczą. Nie jest również częścią ciała. Dziecko jest człowiekiem. Indywidualnym bytem. Osobą. Niektórzy z szanownych dyskutantów wydają się o tym albo zapominać albo nie wiedzieć.

Się uśmiałam :) A niby czyją własnością jest moje dziecko? Pani? Rządu? Ludzie nie róbcie sobie jaj. Chcielibyście decydować za kogoś, o kimś, a może zamiast tej wyższości trochę pokory i pomocy? Dziecko do pełnoletności jest moją własnością. Potem może być na własne życzenie indywidualnym bytem. Do tego czasu to ja o nie dbam, wychowuję, haruję żeby mu dać to czego sama nie miałam. Nie jesteśmy zwierzętami. Dziecko po odstawieniu od piersi w naszym środowisku by zgineło lub trafiło do przytułku zwanego domem dziecka, za kraty, popychane,wyrzucane przez kolejne rodziny, które się pomyliły w wyborze.W przeciwieństwie do zwierzaka, który jadło ma na drzewie, na łące, w lesie czy w kurniku i tam też dom. I właśnie o tym pisałam: rządzić by wszyscy chcieli, pomóc prawie nikt. Sama starałam się o dziecko, odchodziłąm od zmysłów, myślałąm o in vitro, ale nie stać mnie było nawet na myślenie. Na szczęście stał się cud i po ciężkim trudzie na świat przyszło MOJE dziecko. I jestem jak najbardziej ZA, by choć w małej części pomóc tym, którzy tej pomocy potrzebują.
Na koniec taki mały apel: Panowie nie zabijajcie nie swoich dzieci rzucając nimi "gdzie popadnie"! :D :D :D Może zaczniemy wyprawiać pochówki zmarnowanej spermie? To przecież miliony zabitych podatników.... Wyłączam sie z tej dyskusji - argumenty niektórych są ponad moje siły:D

Zmoderowano 19.12.2012 godz.21:39 - powód: korekta cytowania (sentinel)
2900
#falco nieaktywny
19 grudnia 2012r. o 21:38
milion internautów to milion zdań na temat in vitro
milion wpisów czy milion stron w tym temacie zapisanych niczego ,w Was nie zmieni bo każdy będzie miał własne zdanie i nikt nikogo nie przekona :)
moje zdanie jest takie
zostawcie dupę każdej kobiety w spokoju i zajmijcie sie własną... :P

"bierz życie z każdym oddechem..."
~ niezalogowany
19 grudnia 2012r. o 21:41
~ napisał(a): Na koniec taki mały apel: Panowie nie zabijajcie nie swoich dzieci rzucając nimi "gdzie popadnie"! :D :D :D Może zaczniemy wyprawiać pochówki zmarnowanej spermie?

"Jest nas tu trzech mężczyzn, silnych, mądrych – a jednak nie myśmy na ten świat człowieka przenieśli, lecz ona, ta głupia, wątła kobieta. Z nas ten tylko ma wartość, którego ona wybrała…"(Jerzy Żuławski) :P
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA BAU zaprasza