Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Płk. Ryszard Kukliński/ Stan Wojenny w Bolesławcu

2663
#blues nieaktywny
5 stycznia 2013r. o 23:47
Witam!
Szukam osób, które słyszały o pułkowniku Ryszardzie Kuklińskim, znają jego historie, to co zrobił itp. Jeśli chciały by wyrazić swoja opinie na ten temat np. do dyktafonu proszę o kontakt :)
Podobnie jest z drugim tematem, jeśli ktoś z Bolesławca lub okolic chce się wypowiedzieć na temat stanu wojennego, ma swoje zdanie , zapraszam;)

Szukam osób do projektu na studia i zależy mi by były to osoby z mojej okolicy.

Pozdrawiam

K.Tomaszewski

[email protected]
tel. 505 676 486
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
211
skorn
6 stycznia 2013r. o 0:48
Jesli Kukliński to zdrajca to kim w takim razie jest Jaruzelski, który przez niemal całe swoje życie służył ZSRR? Nie mogą obaj być zdrajcami.

<i>
670
ramaj
6 stycznia 2013r. o 10:57
Łatwo oceniać jednego i drugiego z dzisiejszej perspektywy,sprawa się komplikuje jeżeli za punkt odniesienia przyjmujemy ówczesne realia.Obaj to postaci tragiczne w dodatku Kukliński dotknięty osobiście bo zapłacił życiem synów.W postawach tamtych czasów mało było jednoznacznych sytuacji : jak między białym a czarnym -cała paleta, tak między zdrajca a patriotą również.
~ajpod niezalogowany
6 stycznia 2013r. o 12:59
W świetle obowiązującego prawa i ustroju w tym okresie Kukliński dla mnie był zdrajcą. Wstępując do armii a było to chyba co najmniej w latach 50-tych gdzie komuna była raczej prężna wiedział na co sie pisze . A tu nagle zmienił poglądy.
9879
#panda nieaktywny
6 stycznia 2013r. o 13:10
~ajpod napisał(a): W świetle obowiązującego prawa i ustroju w tym okresie Kukliński dla mnie był zdrajcą. Wstępując do armii a było to chyba co najmniej w latach 50-tych gdzie komuna była raczej prężna wiedział na co sie pisze . A tu nagle zmienił poglądy.

prawo prawem... istnieją wartości i cele w życiu wqazniejsze od prawa!

A skąd wiesz z jakimi motywacjami Kukliński wstąpił do armii>
Może z podobnymi, jak Konrad Walenrod?!

dla mnie Kukliński nie był zdrajcą. Podjął bardzo trudną decyzję, ale z myślą o Ojczyźnie. Jego wrogiem był okupant ZSRR.
~ niezalogowany
6 stycznia 2013r. o 14:32
a pomnik już ma?
~ajpod niezalogowany
6 stycznia 2013r. o 15:43
Wartości ? jakie wartości. Aby dojść do stopnia ppłk można dawno zweryfikować swe wartości.
211
skorn
6 stycznia 2013r. o 16:15
ramaj napisał(a): Kukliński dotknięty osobiście bo zapłacił życiem synów..

Takie było to państwo, które "zdradził". Niczym Rosja dzisiaj.

<i>
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA KGHM zaprasza