~kontestator napisał(a): ~ napisał(a): A według Ciebie na jaki niby cel my dajemy?
na nowe samochody dla księży, na remonty kościołów które są wpółfinanowane z budżetów miast,gmin. na pensje, emerytury dla księży. na nieistniejący fundusz alimentacyjny dla dzieci księży oraz na utrzymanie najbogatszego kraju w europie, który ma wykupione nieruchomości i ziemie w polsce, chociąż zabrania tego polskie prawo.
Ale zapomniałeś oczywiście dodać, że również środki idą na uczelnie, przedsięwzięcia z których korzystać potem mogą również inni ludzie. Księża wspierają wielu ludzi chorych, potrzebujących (nie chodzi wyłącznie o Caritas). Organizuje wiele akcji skierowanych do biednych studentów, głodujących, samotnych matek i długo by jeszcze wymieniać. Hospicja, domy samotnych matek, sierocince, misje.. Tego nie raczyłeś wspomnieć bo zepsułoby ci to jakże wielką antyklerykalną paplaninę. I co najważniejsze (zapisz to sobie na karteczce) KOŚCIÓŁ KIERUJE WIELE ŚRODKÓW FINANSOWYCH I SWOJEJ BEZINTERESOWNEJ POMOCY DO LUDZI WIERZĄCYCH JAK NIE NIE WIERZĄCYCH.
Zapamiętaj również, że ludzie płacą tyle ile chcą, a jak nie chcą to nawet grosza nie dadzą. I ja niejednokrotnie nie dałem jak nie miałem, ale jakoś nikt nie wyprosił mnie z Kościoła, albo odmówił spowiedzi.
To, że przy okazji pieniądze idą również na renowację zabytków, murów kościelnych to również dobrze - bo to są zabytki, dzieła sztuki.