Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Jawność płac

10114
#alter nieaktywny
24 lipca 2013r. o 13:25
Niezwykle ważny temat dla Polaków. Jawność płac sprzyja sprawiedliwej płacy, sprzyja pracownikom, sprzyja płacy kobiet. Warto poprzeć tę inicjatywę!

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,14326588,Place_jawne_dla_kazdego.html#MT

Dopisane 24.07.2013r. o godz. 13:25:

"Jeden z najpotężniejszych związków zawodowych w kraju OPZZ szykuje projekt ustawy wprowadzający jawność płac wśród wszystkich polskich pracowników i pracodawców. W firmach byłyby wywieszone listy, ile kto zarabia"

[img=1374665110_txdoqvs.jpg]

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~incognito niezalogowany
24 lipca 2013r. o 13:25
To może czyjśalterze zaczniesz od siebie ?? :> Zawód wyuczony, poziom wykształcenia, obecnie wykonywany zawód, staż pracy, wynagrodzenie zasadnicze + pochodne. To takie podstawowe informacje
4469
#Patrzalski nieaktywny
24 lipca 2013r. o 13:57
Nie bardzo zgadzam się z Tobą ,że będzie to służyć równouprawnieniu. Niestety posłuży to do niezdrowej konkurencji i wzbudzi zazdrość a nawet nienawiść miedzy pracownikami . Pracodawców nie zmusisz tym do równego traktowania pracowników ,bo ... niestety nie wszyscy pracownicy są równi jako pracownicy. Pracodawcy nie płacą wszystkim jednakowo ze względu na to ,że jako ludzie jesteśmy sobie równi .
10114
#alter nieaktywny
24 lipca 2013r. o 14:41
Patrzalski napisał(a):

Patrzalski całkowicie nie rozumiesz znaczenia i roli "jawności płac".

4469
#Patrzalski nieaktywny
24 lipca 2013r. o 15:35
Może nie rozumiem :) Chcesz kopię mojej fiszki dostępnej na forum ? Mam się przed Tobą wywnętrzyć ile płacę pożyczki KZP ,ile zabiera mi komornik ? jakie składki odprowadzam na prywatne ubezpieczenie > ? wraca poprzedni ustrój w twojej filozofii?
~ niezalogowany
24 lipca 2013r. o 15:48
Patrzalski napisał(a): Może nie rozumiem :) Chcesz kopię mojej fiszki dostępnej na forum ? Mam się przed Tobą wywnętrzyć ile płacę pożyczki KZP ,ile zabiera mi komornik ? jakie składki odprowadzam na prywatne ubezpieczenie > ? wraca poprzedni ustrój w twojej filozofii?

I to by było pozytywne - ludzie już by nie udawali majętnych jakby pokazali swoje zadłużenie w banku a alimenciarz nie udawałby porządnego.
Jestem za jawnością płac.
Tylko czy pokażą w fabryce płace śmieciowych pracowników czy może w siedzibach złodziejskich firm pośrednictwa pracy?
Takie listy powinny wisieć w fabryce gdzie człowiek ze śmieciową płacą pracuje.
2900
#falco nieaktywny
24 lipca 2013r. o 18:36
moim zdaniem jasność płac powinna dotyczyć tylko sektora publicznego
firmy prywatne powinny być z tego wykluczone ...
na domofonach numerki zamiast nazwisk bo ,,ochrona danych osobowych,, a tu chcecie uzewnętrznienia czegoś ważniejszego niż samo nazwisko.

wyobrażam sobie miny waszych sąsiadów wiedzących że zarabiacie o sto czy dwieście złotych więcej od nich...
a ja mam takich...heheheh :D

"bierz życie z każdym oddechem..."
10114
#alter nieaktywny
24 lipca 2013r. o 18:57
falco napisał(a): moim zdaniem jasność płac powinna dotyczyć tylko sektora publicznego
firmy prywatne powinny być z tego wykluczone ...
na domofonach numerki zamiast nazwisk bo ,,ochrona danych osobowych,, a tu chcecie uzewnętrznienia czegoś ważniejszego niż samo nazwisko.

wyobrażam sobie miny waszych sąsiadów wiedzących że zarabiacie o sto czy dwieście złotych więcej od nich...
a ja mam takich...heheheh :D

FAlco "jawność płac" wcale nie musi oznaczać publikacje danych osobowych. Zgadzam się, że sektor publiczny powinien być traktowany wyjątkowo. Częściowo dane są już dostępne. Ponadto nie chodzi też o to, aby te dane w sposób niekontrolowany były ujawniane, przykładowo na wniosek sąsiada, czy kogoś anonimowego.

Najlepszym przykładem jawności płac są kraje Skandynawskie. Powinniśmy z nich brać przykład.

Jawność płac spełnia funkcję transparentności, oraz pomaga zapobiegać manipulacjom i oszustwom powiązanym z finansami.
Obecnie pracodawcy stosują klauzule tajności, aby móc swobodnie manipulować pracownikami w tej kwestii. Pracownicy nie mogą ujawniać swoich zarobków, nie można się też powoływać na stawki innych w trakcie negocjacji. To dlatego inicjatywa wyszła z OPZZ, ponieważ klauzula tajności jest nadużywana. Dochodzi do dyskryminacji kobiet, które na tych samych stanowiskach pracy zarabiają mniej niż mężczyźni. Jednocześnie tajność może być wykorzystywana do nieuzasadnionych podwyżek na stanowiskach kierowniczych.

Żeby było jasne, mnie akurat nie obchodzi ile zarabia jakaś konkretna osoba fizyczna. Chodzi o narzędzie, które pracodawcy nagminnie wykorzystują dla swoich manipulacji. Jawność płac uruchamia mechanizm samokontroli, w szczególności w firmach zatrudniających przynajmniej kilkadziesiąt osób, aż po kilka-kilkadziesiąt tysięcy.

Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMAMrowka zaprasza