~s napisał(a):Masz rację. Nie zapytałam czy rzymskokatolicki.
Grekokatoliccy księża z reg. maja. Byli pastorzy wyświęceni na Kapłanów mają . etc... ;)
~ napisał(a):Wybiera kapłaństwo jako mężczyzna, a jako ksiądz nie ma już wyboru.~Motywacja napisał(a): Bo uczeń prawdopodnie przekręcił słowa księdza.
Niby czemu? Ksiadz dobrze powiedział i prawidłowo.To jest wybór.Wybieram kapłaństwo a więc równolegle z nim celibat ,który mnie obowiązuje ,albo mnie nie obowiązuje kiedy wybieram życie bez sakramentu kapłaństwa.
kc napisał(a): Dlaczego tak o sobie piszesz magnum ? Twoim zdaniem myślenie jest "specjalnością" Motywacji ? : )
magnum44 napisał(a): Ponieważ przez wiele lat mi to "wpajano" i sobie zakodowałam.
Jestem na dodatek blondynką :(
Chyba napisałam to z przekory...
~uczeń napisał(a): dzisiaj na religii ks Artur mówił, że celibat to wybór księdza, jak chce to go obowiązuje, jak nie to nie. Czy to jest prawda, zawsze wszyscy mówili że jest on obowiązkowy ??
kc napisał(a):
Inteligencja wśród kobiet nie jest cechę pożądaną
~ksiądz napisał(a): Celibat to najgłupszy pomysł hierarchii katolickiej. Małżeństwo, o ile wiem, jest sakramentem. Jak można kapłanowi zabraniać przyjęcia któregokolwiek sakramentu? To idio.tyzm. :|
~Papuga napisał(a): Nie tyle to głupie, co poprostu cwane. Majątki zostają wśród "swoich", a nie przechodzą na żony, dzieci itd. Cała tajemnica celibatu. Dorabianie do tego ideologii jest śmieszne :>