Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Celibat - wybór czy obowiązek księdza ?

2884
ela
22 października 2013r. o 21:58
~s napisał(a):
Grekokatoliccy księża z reg. maja. Byli pastorzy wyświęceni na Kapłanów mają . etc... ;)
Masz rację. Nie zapytałam czy rzymskokatolicki.

Dopisane 22.10.2013r. o godz. 21:58:

~ napisał(a):
~Motywacja napisał(a): Bo uczeń prawdopodnie przekręcił słowa księdza.

Niby czemu? Ksiadz dobrze powiedział i prawidłowo.To jest wybór.Wybieram kapłaństwo a więc równolegle z nim celibat ,który mnie obowiązuje ,albo mnie nie obowiązuje kiedy wybieram życie bez sakramentu kapłaństwa.
Wybiera kapłaństwo jako mężczyzna, a jako ksiądz nie ma już wyboru.
Zgłoś do moderacji Temat zamknięty
5183
magnum44
22 października 2013r. o 22:08
kc napisał(a): Dlaczego tak o sobie piszesz magnum ? Twoim zdaniem myślenie jest "specjalnością" Motywacji ? : )

Ponieważ przez wiele lat mi to "wpajano" i sobie zakodowałam.
Jestem na dodatek blondynką :(
Chyba napisałam to z przekory...
Pisałam o sobie i nie wiem co jest specjalnością Motywacji, to Jej/Jego sprawa.
Mam o osobniku/-czce (dziwnie pokrętna osobowość...)swoje zdanie.

Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć. M.S.C.
~ksiądz niezalogowany
22 października 2013r. o 23:07
Celibat to najgłupszy pomysł hierarchii katolickiej. Małżeństwo, o ile wiem, jest sakramentem. Jak można kapłanowi zabraniać przyjęcia któregokolwiek sakramentu? To idio.tyzm. :|
9176
kc
22 października 2013r. o 23:37
magnum44 napisał(a): Ponieważ przez wiele lat mi to "wpajano" i sobie zakodowałam.
Jestem na dodatek blondynką :(
Chyba napisałam to z przekory...

Inteligencja wśród kobiet nie jest cechę pożądaną, ale w zawodzie , który wykonujesz - niezbędną. Kobiety lubią udawać, że nie potrafią korzystać z mózgu, ale Tobie z racji wykonywanego zawodu to nie wypada : ).

~uczeń napisał(a): dzisiaj na religii ks Artur mówił, że celibat to wybór księdza, jak chce to go obowiązuje, jak nie to nie. Czy to jest prawda, zawsze wszyscy mówili że jest on obowiązkowy ??

Masz link poniżej, może ci się przyda w dyskusji z księdzem na następnej lekcji : )

http://zapytaj.wiara.pl/pytanie/pokaz/1007f2
10114
#alter nieaktywny
23 października 2013r. o 0:11
kc napisał(a):
Inteligencja wśród kobiet nie jest cechę pożądaną

Nie zgadzam się z tym! Jest cechą bardzo pożądaną :)

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
~Papuga niezalogowany
23 października 2013r. o 8:40
~ksiądz napisał(a): Celibat to najgłupszy pomysł hierarchii katolickiej. Małżeństwo, o ile wiem, jest sakramentem. Jak można kapłanowi zabraniać przyjęcia któregokolwiek sakramentu? To idio.tyzm. :|

Nie tyle to głupie, co poprostu cwane. Majątki zostają wśród "swoich", a nie przechodzą na żony, dzieci itd. Cała tajemnica celibatu. Dorabianie do tego ideologii jest śmieszne :>
~ niezalogowany
23 października 2013r. o 9:34
A co powiecie o misji szafarza w kościele katolickim?
~ niezalogowany
23 października 2013r. o 10:39
~Papuga napisał(a): Nie tyle to głupie, co poprostu cwane. Majątki zostają wśród "swoich", a nie przechodzą na żony, dzieci itd. Cała tajemnica celibatu. Dorabianie do tego ideologii jest śmieszne :>

No tak,ale w odwrotną stronę to też działa ,nie tylko kapłanowi zabrania się sakramentu[jednego tylko ,małżeństwa],małżonkowi zabrania się sakramentu kapłaństwa.
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMAMrowka zaprasza