Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Celibat - wybór czy obowiązek księdza ?

~ładny niezalogowany
23 października 2013r. o 10:45

Celibat (łac. caelebs – bez żony, samotny) – forma życia polegająca na dobrowolnym zrezygnowaniu z wchodzenia w związek małżeński[1] i rezygnacji z uprawiania seksu[2].
Zgłoś do moderacji Temat zamknięty
8375
#GosiaG nieaktywny
23 października 2013r. o 10:52
Celibat nie jest wymysłem nowożytnych religii i zdaje się nawet niewielu duchownych o tym wie.

W naukach wschodu energia Kundalini jest analogią do ''naszego'' Ducha Świętego i jest to też energia seksualna.
Każdemu komu zależało na obudzeniu i nie marnotrawieniu tej energii ,żył w szeroko pojętym celibacie.
Zapewnia to przekierowanie sił witalnych poprzez ośrodki energetyczne zwane czakrami -na rozwój duchowy,czym oczywiście powinno charakteryzować się duchowieństwo ;)

Lilith ^^
11226
#Anonim11226 nieaktywny
23 października 2013r. o 11:03
~uczeń napisał(a): dzisiaj na religii ks Artur mówił

A mi dzisiaj Minimki powiedziały, że ... :)

Szkoda Twojej inteligencji na ten temat (założony przez ... :) ), magnum44.

Dopisane 23.10.2013r. o godz. 11:03:

GosiaG napisał(a): nowożytnych

Mogę prosić o definicję tego słowa według GosiaG ? :)
10114
#alter nieaktywny
23 października 2013r. o 11:11
GosiaG napisał(a):
W naukach wschodu energia Kundalini jest analogią do ''naszego'' Ducha Świętego i jest to też energia seksualna.
Każdemu komu zależało na obudzeniu i nie marnotrawieniu tej energii ,żył w szeroko pojętym celibacie.
Zapewnia to przekierowanie sił witalnych poprzez ośrodki energetyczne zwane czakrami -na rozwój duchowy,czym oczywiście powinno charakteryzować się duchowieństwo ;)

Słyszałem o Kundalini. I to jest właśnie właściwe wytłumaczenie sensu celibatu! Oczywiście to dla tych otwartych na wiedzę, a nie złośliwe stereotypy o duchownych. Dzięki za przypomnienie :)

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
8375
#GosiaG nieaktywny
23 października 2013r. o 11:14
Od czasów soborów Kajtuś ,ale popraw jak wiesz lepiej ;)

Lilith ^^
11226
#Anonim11226 nieaktywny
23 października 2013r. o 11:22
GosiaG napisał(a): Od czasów soborów

Dziękuję za odpowiedź.
~ niezalogowany
23 października 2013r. o 12:21
ela napisał(a): Wybiera kapłaństwo jako mężczyzna, a jako ksiądz nie ma już wyboru.

Masło maślane,naturalnie,że wybiera kapłaństwo jako mężczyzna,bo jako kobieta n ie może wybrać,a skoro wybiera to kapłaństwo to wraz z tym wszystkim co ono ze sobą wnosi w jego życie,i jako ksiądz także ma wybór: trwać w tym lub wrócić do świeckiego życia.
~Ania niezalogowany
23 października 2013r. o 16:16
Proszę o poważną dyskusję prawdziwego księdza.
REKLAMA KGHM zaprasza