Wielkie dzięki za słowa wsparcia. Naprawdę uważam, że nie ma nic bardziej nieszczerego niż rzucanie obietnic na prawo i lewo. Obiecałem jednak powiedzieć o kilku rzeczach, na które zabrałbym się w pierwszej kolejności. Pamiętajcie, że ubiegam się o stanowisko radnego Rady Powiatu. Zadania Powiatu i Gminy się są zbieżne (całe szczęście). Warto pamiętać, że to właśnie gminy realizują w większości zadania "inwestycyjne". Oczywiście Powiaty też to robią, tyle że w sporo mniejszym zakresie.
Bardzo mi zależy na tym, by w Powiecie funkcjonował
"budżet obywatelski" i nalegał będę na jego utworzenie (jest to również zbieżne z planami komitetu z którego startuję). Jego utworzenie zależy od woli radnych - taki instrument bardzo pomoże w aktywizacji obywateli i w realizowaniu tych inwestycji (i wspieraniu tych inwestycji), które są dla nich najważniejsze. Budżety obywatelskie powinny funkcjonować też i w gminach. Nie potrzeba tu dodatkowych funduszy. Budżet wcale nie musi stanowić jedynie 1%! Jest to jeden z gwarantów tego, że wspierane będą te projekty, które cieszą się poparciem obywateli (może to np. pomóc w powrocie BnB do Bolesławca).
Druga rzecz to silny akcent na zmianę podejścia pracowników budżetówki do ich szefów czyli mieszkańców. Szczególnie ważne jest to w przypadku szpitala. Każdy, kto musi (bo przecież nikt tego nie robi dla przyjemności) skorzystać z pomocy szpitala musi być traktowany jak "klient" i musi mieć maksymalną satysfakcję. Jak to osiągnąć? Szpital musi wprowadzić procedury obsługi klienta rodem komercyjnych firm oraz system kontroli (oraz kar i nagród). Koszt? Zerowy - jedynie zaangażowanie zarządu i zmiana myślenia.
To są dwie rzeczy możliwe do realizacji w krótkim czasie, chociaż mógłbym podać ich sporo więcej. A co dalej? Dalej podążać będę drogą o której napisałem na mojej stronie - http://krzysztofkrzeminski.pl/co-moge-zrobic/
Dopisane 09.10.2014r. o godz. 00:01:
~ napisał(a): Raczej na niego nie zagłosuję (mam innego kandydata) ale dobrze że startuje bo będzie przynajmniej większa konkurencja.
Dam ci dobrą radę - poczekaj na "pełne menu" i wtedy wybierz. Odpowiedzialnie :) Może "twój obecny kandydat" będzie bezkonkurencyjny... a może nie:)