ISSN 2082-2553. Wydanie nr 4586, 25 maja 2020r.
zaloguj się
zarejestruj się
reklama Dom Seniora zaprasza!
reklama Zapraszamy
reklama

BolecFORUM Rozpocznij nowy temat
ROZPOCZNIJ NOWY TEMAT
reklama

reklama

BolecForum


Tylko na Bolcu10 września 2019r. godz. 09:33, odsłon: 5294, Henryk Dumin
Mistrzyni tradycji przedstawiała recepturę, technologię wypieku, a także sposoby dekorowania korowaja.
Bolesławiec - Informacje: Iwona Omiatacz - mistrzyni korowaja Mistrz Tradycji Iwona Omiatacz (fot. Bernard Łętowski)

Artystka ludowa Iwona Omiatacz z Gościszowa wywodzi się z rodziny Polaków z Bośni przybyłych na Dolny Śląsk w 1946 roku. Przodkowie tej grupy osiedleńczej pochodzą z terenów dawnej cesarskiej Galicji, skąd pod koniec XIX stulecia postanowili wyemigrować na Bałkany, gdzie zamieszkiwali do końca II wojny światowej.

W grupie polskich reemigrantów z Bośni i ich potomków urodzonych w okresie powojennym przetrwały do dziś liczne tradycje świadczące o rdzennej, polskiej tożsamości tych rodzin. Należą do nich m.in. zwyczaje i obrzędy związane z zaślubinami.

Iwona Omiatacz należy do średniego pokolenia osób pielęgnujących dawne tradycje. Od matki Katarzyny nauczyła się wypiekać korowaje, które sporządzane były z okazji wesel i wnoszone uroczyście na salę przez starościnę. Ciasto takie wypiekano z najlepszych surowców, ozdabiano rózgami owiniętymi zapieczonym ciastem oraz  dekorowano kolorową bibułką.



W ramach projektu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego Iwona Omiatacz realizuje w 2019 roku cykl zajęć warsztatowych poświęconych przywróceniu dawnej tradycji do stosowania podczas współcześnie organizowanych wesel. Zajęcia prowadzone są w wioskach zasiedlonych przez rodziny potomków polskich reemigrantów z Bośni. Uczestniczą w nich osoby młode, a także starsze, przypominające sobie lub uzupełniające swą relacją przekaz warsztatowy. W trakcie spotkań Iwona Omiatacz przedstawia recepturę, technologię wypieku, a także sposoby dekorowania korowaja - to tradycyjny wielki bochen chleba wyparty dziś przez torty ślubne. Uzupełnieniem przekazu tradycji są przyśpiewki weselne towarzyszące weselom. Jedno z takich spotkań warsztatowych odbyło się w minioną niedzielę w Milikowie, podczas Święta Chleba.

W spotkaniach uczestniczą głównie kobiety, które przywołują z pamięci rodzinnej ten zwyczaj. Zaczął on zanikać w latach siedemdziesiątych ubiegłego stulecia, wypierany przez torty. Projekt Mistrz Tradycji MKiDN ocala przed zapomnieniem dawną polską tradycję, która jest częścią dziedzictwa kulturowego współczesnych Dolnoślązaków.

Daj nam Cynk - zgarnij nagrodę!

Byłeś świadkiem jakiegoś wypadku lub innego zdarzenia? Wiesz coś, o czym my nie wiemy albo jeszcze nie napisaliśmy? Daj nam znać i zgłoś swój temat!

Wypełnij formularz lub wyślij pod adres: redakcja@bolec.info.

Kontakt telefoniczny z Redakcją Bolec.Info: +48 693 375 790 (przez całą dobę).


Pokaż/ukryj komentowany tekst

W górę   Wypowiedz się w tym temacie Strona < 1 2

~~Celestynowa Morwa   15 lutego 2020r. o 21:33

~~Celestynowa Morwa

Postów:

Miałem okazję spróbować, coś niezwykłego. Serdecznie pozdrawiam https://ergowypozyczalnia.pl/
Zgłoś do moderacji Cytuj tego posta - Dodaj swoją odpowiedź  

wonko   17 maja 2020r. o 23:33

wonko

Postów: 1

Zawsze wybieram https://grandbus-anglia.pl/
Zgłoś do moderacji Cytuj tego posta - Dodaj swoją odpowiedź  

W górę   Wypowiedz się w tym temacie Strona < 1 2

reklama Dom Seniora zaprasza!
reklama Mrowka zaprasza