ISSN 2082-2553. Wydanie nr 4776, 1 grudnia 2020r.
zaloguj się
zarejestruj się
reklama Zapraszamy
reklama Centrum Szkoleniowe zaprasza!
reklama

BolecFORUM Rozpocznij nowy temat
ROZPOCZNIJ NOWY TEMAT
reklama

reklama

BolecForum


Tekst zlecony25 października 2020r. godz. 10:46, odsłon: 1183, Zlecony tekst
Nawet najprostsze ciasta mogą prezentować się wyjątkowo, jeżeli zadbasz o ich prezencję oraz wykończenie.
Bolesławiec - Informacje: Jak sprawić, by każdy wypiek pięknie się prezentował? Jak sprawić, by każdy wypiek pięknie się prezentował? (fot. )

Możesz wykorzystać do tego rozmaite składniki – gotowe lub zrobione samodzielnie. Jednym z najczęściej wybieranych jest czekoladowa polewa, która efektownie wieńczy blat ciasta i pozwala na jego dekorację z użyciem owoców czy świeżych kwiatów. Zobacz wszystkie pomysły na zdobienie wypieków.

O tym, jak udany jest deser, decyduje nie tylko smak, ale też wygląd dania. Czasem jedną potrawę można zaserwować na kilka sposobów, uzyskując tym samym różne wariacje na temat jednej receptury. Zawsze jednak ważne są detale, a te w przypadku ciasta to m.in. sposób dekoracji czy wykonania polewy.

Polewa na blacie

Blaty ciast często wykańczane są słodkimi polewami. Polewa czekoladowa z czekolady to jedna z najchętniej wybieranych opcji. Nie tylko dlatego, że jest pyszna, ale również ze względu na swoje praktyczne zastosowanie. Umieszczona na wypieku sprawia, że nie jest on suchy, a na wierzchu można bez trudu „przyczepić” inne dekoracje – wiórki kokosowe, kruszone orzeszki, świeże owoce, bakalie, bitą śmietanę oraz inne, jakie przyjdą Ci do głowy. Nic nie odpadnie, a cała kompozycja będzie niezwykle oryginalna, zachęcająca do degustowania.

Dekoracje ciasta

Sposób dekoracji ciasta zależy wyłącznie od Twojej fantazji. Może być tradycyjny, składający się z polewy i dowolnej posypki lub bardziej wyrafinowany. Niezwykle popularne jest wykończenie eleganckich wypieków kwiatami (niekoniecznie jadalnymi). Jeżeli chcesz, możesz je zastąpić lukrowymi – na pewno znajdą swoich amatorów.

W ostatnim czasie niezwykle modne stało się układanie imponujących konstrukcji z kawałków pokruszonej czekolady i innych słodkości, np. kolorowych cukierków w skorupkach. Tęczowy efekt stworzą też świeże poukładane owoce czy masa z mascarpone barwiona kolorowymi barwnikami.

Estetyczne podanie

Nigdy nie podawaj ciasta bezpośrednio po upieczeniu, bez wyjmowania go z foremki. Zazwyczaj nie prezentują się one zbyt efektownie. Znacznie lepiej jest dobrze schłodzić ciasto, a potem ostrożnie wyjąć je z blaszki, żeby nie straciło swojego kształtu. Po przełożeniu na paterę możesz pokroić je na identyczne porcje i podawać gościom, np. w towarzystwie lodów.

Smacznego!

 

Daj nam Cynk - zgarnij nagrodę!

Byłeś świadkiem jakiegoś wypadku lub innego zdarzenia? Wiesz coś, o czym my nie wiemy albo jeszcze nie napisaliśmy? Daj nam znać i zgłoś swój temat!

Wypełnij formularz lub wyślij pod adres: redakcja@bolec.info.

Kontakt telefoniczny z Redakcją Bolec.Info: +48 693 375 790 (przez całą dobę).


Pokaż/ukryj komentowany tekst

W górę   Wypowiedz się w tym temacie Strona 1

~Bławatna Gynostemma   26 października 2020r. o 8:24

~Bławatna Gynostemma

Postów:

Włączyć tv,ona prawde ci powie.
Zgłoś do moderacji Cytuj tego posta - Dodaj swoją odpowiedź  

W górę   Wypowiedz się w tym temacie Strona 1