Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA BAU zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Religia tak czy nie ?

~Anna M. niezalogowany
3 grudnia 2015r. o 12:08
~Anna M. napisał(a): Ech, te legendy "z mchu i paproci", które narosly dzięki oswieceniowym "liberałom".

Rdzenne wierzenia Indian opierały się na wyjątkowo krwawych rytualach. Pewnie z tego względu do dziś mieszkańcy Ameryki Płd. są gorącymi wyznawcami Chrystusa, który przyniósł im wybawienie od regularnych rzezi.

Inkwizycja była jednym z najbardziej (wbrew powszechnej opinii) liberalnych sądów, dawała prawo do adwokata i możliwość odwołania się od wyroku.

Owszem, były przecięcia jak zawsze i wszędzie, ale przez lata zostały wyjaskrawione.

Za to nikt nie odbierze naszej kulturze obiektów architektonicznych, dzieł plastycznych, literatury opartej na chrześcijaństwie (w tym takie perełki jak "Mistrz i Małgorzata".

Nie chce mi się więcej pisać. Wiedza ma swoją cenę;-)

Przegięcia*
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
3 grudnia 2015r. o 12:18
~ napisał(a):
PanM napisał(a): Poszukuję przykładów dowodów na to że religia katolicka przez dwa tysiąc lat była i jest krzewicielem postępu , pokoju , poszanowania i miłości między ludźmi wszystkich ras , narodów , kontynentów , światopoglądów .

krzewienie postepu wygladalo tak, ze palono naukowcow na stosie za "herezje" a dopiero w 20 wieku KK przyznal oficjalnie, ze ziemia nie jest plaska. Gdyby nie KK bylibysmy technicznie z 200 lat do przodu.

Krzewienie pokoju polegalo na tym samym co robi dzisiaj ISIS- zbrojnej probie podoboju i podporzadkowania sobie innych ras i kultur.

poszanowanie i milosc miedzy ludzmi KK robil np w obu amerykach, mordujac miliony indian za to, ze nie chcieli przyjac "jedynej slusznej religii".

Wiele było takich strasznych wydarzeń, jednak chrześcijaństwo prawdziwe , ludzie prawdziwie wierzący takich rzeczy nie robią. TO że ktoś pod szyldem KK mordował niewinnych ludzi w imię Boga , nie znaczy że miał z Bogiem coś wspólnego. To byli ludzi którzy wykorzystywali chrześcijaństwo , wiarę ludzi do własnych celów i dążenia do władzy. Nie należy ich utożsamiać z chrześcijaństwem . Biblia mówi " po owocach ich poznacie" Do dzisiaj niestety tak jest że religia służy do wykorzystywania i manipulowania ludźmi przez różnej maści oszołomów. Niestety nie da się tego uniknąć bo zawsze się znajdzie ktoś szurnięty na władzę. Jeśli by przedstawiciele kościoła wzięli by sobie do serca prostotę Ewangelii i przesłanie prawdziwe jakie niesie chrześcijaństwo było by zupełnie inaczej.
Prawdziwe chrześcijaństwo daje człowiekowi wolność i nie zmusza do niczego . Niestety człowiek to wszytko powykrzywiał na swoją modłę po to by zniewalać jeden drugiego
~prawo do śmierci niezalogowany
3 grudnia 2015r. o 12:18
~Anna M. napisał(a): Ech, te legendy "z mchu i paproci", które narosly dzięki oswieceniowym "liberałom".

Rdzenne wierzenia Indian opierały się na wyjątkowo krwawych rytualach. Pewnie z tego względu do dziś mieszkańcy Ameryki Płd. są gorącymi wyznawcami Chrystusa, który przyniósł im wybawienie od regularnych rzezi.

Inkwizycja była jednym z najbardziej (wbrew powszechnej opinii) liberalnych sądów, dawała prawo do adwokata i możliwość odwołania się od wyroku.

Owszem, były przecięcia jak zawsze i wszędzie, ale przez lata zostały wyjaskrawione.

Za to nikt nie odbierze naszej kulturze obiektów architektonicznych, dzieł plastycznych, literatury opartej na chrześcijaństwie (w tym takie perełki jak "Mistrz i Małgorzata".

Nie chce mi się więcej pisać. Wiedza ma swoją cenę;-)

Pani Anno , ma Pani rację , inkwizycja dawało prawo do adwokata i odwołania.Takie same prawa mieli więźniowie Stalinowskich oprawców -- Niestety nie zmieniało to już z góry postanowionych wyroków .Pogłębiało jedynie cierpienie skazanych.
Ci co rezygnowali z odwołania i adwokata ginęli szybką śmiercią a ci pozostali musieli przejść przez pasmo okrutnych tortur.
9478
#lia nieaktywny
3 grudnia 2015r. o 12:23
~ewz napisał(a):
falco napisał(a): a gdzie przykłady? ;)
Jestem bardzo ,bardzo chora ,obce osoby ,chrześcijanie modlą się za mnie,przytulają ,ściskają ,dodają otuchy i podbudowują moją wiarę,okazują zyczliwość ,empatię,miłość ,zrozumienie,pomoc,czy to nie dowód ogromnej kultury chrzescijańskiej,kultury i wyższości ?

Wyższości?
Ale czy uważasz, że ludzie wyznający inna wiarę nie byliby dla ciebie życzliwi nie dodawaliby otuchy, wsparcia? Czy nie mogliby się za Ciebie pomodlić? To nie religia decyduje o tym jakimi jesteśmy ludzmi i chyba wszyscy wierzymy w jednego Boga bez różnicy jak Go nazywamy.
~ niezalogowany
3 grudnia 2015r. o 12:31
lia napisał(a):
~ewz napisał(a):
falco napisał(a): a gdzie przykłady? ;)
Jestem bardzo ,bardzo chora ,obce osoby ,chrześcijanie modlą się za mnie,przytulają ,ściskają ,dodają otuchy i podbudowują moją wiarę,okazują zyczliwość ,empatię,miłość ,zrozumienie,pomoc,czy to nie dowód ogromnej kultury chrzescijańskiej,kultury i wyższości ?

Wyższości?
Ale czy uważasz, że ludzie wyznający inna wiarę nie byliby dla ciebie życzliwi nie dodawaliby otuchy, wsparcia? Czy nie mogliby się za Ciebie pomodlić? To nie religia decyduje o tym jakimi jesteśmy ludzmi i chyba wszyscy wierzymy w jednego Boga bez różnicy jak Go nazywamy.
Naturalnie ,zgadzam się ,po prostu żle to napisałam ,chodziło mi o religię jako taką nie o jej nazwę,jest zupełnie prawdopodobne,że wyznawcy innych religii mogli by mi okazać życzliwość gdyby chcieli,a ta wyższość to miała dotyczyć jednak modlących się nad niemodlącymi się z niewiary.
2900
#falco nieaktywny
3 grudnia 2015r. o 13:13
szkoda że Anna M nie rozwinęła tematu bo chyba wie co pisała...
ma troszkę racji tylko szkoda że zapomniała dopisać ile ''ciemnych kart'' zapisano w imię tej religii... ;)

"bierz życie z każdym oddechem..."
~ niezalogowany
3 grudnia 2015r. o 13:21
Kosciol katolicki mordowal niewiernych, mordowal naukowcow (byl glownym hamulcowym postepu w wiekach srednich) i w zwiazku z tym jest wg mnie organizacja przestepcza. NSDAP mordowalo ludzi i zakazano jej dzialalnosci. KK robi przekrety finansowe, mordowal ludzi i dalej sobie dziala. niezla schizofrenia.

T akobieta wyzej broni inkwizycji piszac, ze nalezal sie adwokat - a ilu kur@#$ wymordowal kosciol za poglady? Protestantyzm nie wzial sie znikad. Mordowano protestantow, mordowano innowiercow, naukowcow, postepowcow przy okazju lamiac wszystkie przykazania (nie zabijaj, nie kradnij itd).
13054
#kajtek68 nieaktywny
3 grudnia 2015r. o 13:24
PanM napisał(a): Poszukuję ...

Na Bolec.Info, Przemysławie ?
Poszukaj u wujka Google.
Nie dość, że obszerniejszy, to może jeszcze czegoś się nauczysz na stare lata.
Pozdrawiam
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Villaro zaprasza
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza