Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA KGHM zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Religia tak czy nie ?

3004
#masi nieaktywny
5 grudnia 2015r. o 23:04
Dziękuję :)
Tobie również najlepszego :)

<b>elektrykabudowlana.pl</b>
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
5 grudnia 2015r. o 23:14
masi napisał(a): .. słodkie pisanie na forum jeszcze nikomu nie pomogło :)

Podobnie jak wklejanie głupkowatych "fotek"! :)
3004
#masi nieaktywny
5 grudnia 2015r. o 23:19
~ napisał(a):
masi napisał(a): .. słodkie pisanie na forum jeszcze nikomu nie pomogło :)

Podobnie jak wklejanie głupkowatych "fotek"! :)

"Bardzo celne" porównanie :)

<b>elektrykabudowlana.pl</b>
13021
eto
5 grudnia 2015r. o 23:19
PanM napisał(a): Poszukuję przykładów dowodów na to że religia katolicka przez dwa tysiąc lat była i jest krzewicielem postępu , pokoju , poszanowania i miłości między ludźmi wszystkich ras , narodów , kontynentów , światopoglądów .

Ja tam niczego nie szukam.
Wierzę w to co chcę, jestem katolikiem, nie mam z tym problemów.
Religia jest potrzebna ludziom, więc w czym jest problem?

Pan M. może nie wierzyć w nic, chyba tylko w kasę, bo My prywaciarze tak przeważnie mamy, ale nie wszyscy.

~Xl niezalogowany
5 grudnia 2015r. o 23:22

Albert Einstein:

"Wierzę w Boga i mogę z całą sumiennością stwierdzić, że nigdy w ciągu całego życia nie uznawałem filozofii ateistycznej (...). Moja religia jest pokornym uwielbieniem nieskończonej, duchowej istoty wyższej natury."

J.G. Mendel:

"Daj mi poznać swoje drogi, o Panie, i okaż mi ścieżkę swoją. Prowadź mnie drogą swej prawdy i ucz mnie, bo jesteś Bogiem mojego ocalenia; Ciebie wypatruję codziennie (modlitwa zaczerpnięta z Psalmu 25,4-5)"

Michael Faraday:

"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki."

Izaak Newton:

"Biblia zawiera więcej potwierdzeń swej prawdziwości, niż dowolna historia świecka."

"To cudowne ułożenie Słońca, planet i komet może być dziełem Istoty wszechmocnej i rozumnej. A jeśli każda gwiazda jest ośrodkiem systemu podobnego do naszego, to na pewno wszystko zostało urządzone według podobnego planu i wszystko musi być poddane jednej i tej samej Istocie. Ta Istota nieskończona rządzi wszystkim (...). Bóg jest Istotą najwyższą, wieczną, nieskończoną(...)."

G. Marconi:

"Jako badacz praw natury wszędzie natrafiam na ślady cudów Bożej wszechmocy. Tylko z pomocą Boga, który rozliczne i tajemnicze siły natury stawia w służbie człowieka, zbudowałem ten przyrząd." (Marconi zbudował jako pierwszy radio)

C.F. Gauss (wybitny matematyk z przełomu XVIII/XIX wieku):

"A teraz Bóg z tobą, mój dobry, kochany przyjacielu, niech ci słodkim będzie ten sen, życiem zwany, przedsmak prawdziwego życia, oczekującego na nas po przekroczeniu progu śmierci"

Blaise Pascal:

"Dlaczego Bóg nie pokazuje się sam we własnej Osobie? Zasługujemy na to? - Tak. -Jesteś pyszny i dlatego nie zasługujesz.- Nie. -Więc jesteś niegodny."

Albert Einstein:

"Im bardziej zgłębiam naukę, tym bardziej wierzę w Boga"

"Nauka bez religii jest kulawa, a religia bez nauki ślepa"

Na pytanie: "czy uznajesz historycznego Jezusa?"

"Bez pytania! Nikt nie może czytać Ewangelii bez poczucia rzeczywistej obecności Jezusa. Jego osobowość tętni w każdym słowie. Żaden mit nie wypełnia takie życie."
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
5 grudnia 2015r. o 23:22
~ napisał(a):
PanM napisał(a): Zapytanie dotyczyło czy jest określona granica końca .
Był początek więc jak wszystko powinien nastąpić koniec .
Czy wiara przewiduje taką okoliczność .?

Panie M, w swoich wypowiedziach wyraźnie podkreśla Pan swój ateizm, czyli brak wiary Boga jednocześnie wywołuje temat religii ? czyżby szukał Pan odpowiedzi na pytanie, Na czym polega sens życia? Po co tu jesteśmy? Pytania tego typu nasuwają się ze szczególną siłą, gdy uświadamiamy sobie, jak krótkie jest nasze życie, czasem pobudza do tego rozczarowanie albo refleksja nad swoim stylem życia. Ocalały z holokaustu Viktor Frankl napisał:
„ Biada temu, dla którego nadeszła chwila, o której marzył i śnił w tysięcznych snach, ale była inna, całkiem inna, niepodobna do tego, co sobie wyobrażał.”
Nasze życie często bywa przyrównywane do wędrówki albo podróży, można wyruszyć w drogę bez określonego celu-tak samo można egzystować, nie ustalając, dokąd się w życiu zmierza. Wyjaśnienie sensu istnienia to cel, jaki stawia sobie większość religii. Jednak sporo ludzi stwierdza, że nauki, które słyszą w swoim kościele, nie zaspakajają ich potrzeb duchowych. W rezultacie mnóstwo osób zaczyna szukać wyjaśnień gdzie indziej-zwraca się ku nauce lub różnym poglądom filozoficznym, takim jak humanizm, nihilizm czy egzystencjalizm. dr Kevin S.Seybold twierdzi:” wszystkich ludzi najwyraźniej łączy skłonność do oddawania czemuś czci.” W ostatnich latach szereg badaczy doszło do wniosku, że człowiek ma wrodzoną potrzebę poszukiwania w życiu głębszego sensu. Zdaniem niektórych dowody z zakresu genetyki i fizjologii wskazują, iż ma naturalne pragnienie nawiązania więzi z siłą wyższą. Nawiązując do Pana pytania ,część pierwsza ,(był początek), czyli akt stwarzania ludzi, Biblia mówi o Bogu: „nawet wieczność włożył w ich serca”(kaz, 3:11). Tak, mamy wrodzone pragnienie życia ,a nie umierania, mamy też pragnienie poznawania celu naszego istnienia oraz zrozumienia innych związanych z tym kwestii. Na drugą część pytania,( powinien być koniec) odsyłam i zachęcam do lektury biblijne, zapewniam że znajdzie Pan wszystkie odpowiedzi na nurtujące pytania.

Mądrych warto poczytać :)

Mnie jednak nurtuje relacja pana Monroe , którą można znaleźć w książce " Daleka droga " ... chciało by się rzec do Źródła Miłości.
Absolutne Źródło jest niezaprzeczalne , martwią mnie pośrednicy , bo nie wiedzą , co czynią , żyjąc dla mamony :)

Dobranoc :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
~Xl niezalogowany
5 grudnia 2015r. o 23:38
Każdy ma prawo wątpić i szukać. Często patrząc na innych którzy powinni być świadectwem wiary są całkowitym zaprzeczeniem, gorszymy się więc i wrzucamy wszystkich do jednego wora. Bóg jest niezmienny .Człowiek jak chorągiewka
~Xl niezalogowany
5 grudnia 2015r. o 23:46
Bóg jest niezmienny tylko pokój i pojednanie z Nim daje nam życie pełne nadziei i wiary. Każdy szuka , nawet wierzący często się zastanawiają nad różnymi zdarzeniami w ich życiu nie koniecznie dobrymi. Życie jest takie jakie jest. Deszcz pada na sprawiedliwych i niesprawiedliwych. Różnica jest taka że wierzący człowiek ma ufność i nadzieję w Bogu. Wiara i nadzieją dodają otuchy :)
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.