Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAMrowka zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Religia tak czy nie ?

2161
#fobiak nieaktywny
3 grudnia 2015r. o 19:49
PanM napisał(a): Poszukuję przykładów dowodów na to że religia katolicka przez dwa tysiąc lat była i jest krzewicielem postępu , pokoju , poszanowania i miłości między ludźmi wszystkich ras , narodów , kontynentów , światopoglądów .

niepoprawny jestes a ja tu jestem od poprawnosci jezykowej
religia nie ma zadnej sily, jest zbiorem lub systemem grupy wierzacych w to samo.
a kosciol katolicki to juz instytucja, ktora prowadzi dzialalnosc finansowa, wywiera przemoc opierajac sie na religii katolickiej

i jestem przekonany, ze chodzi tobie o koscil katolicki
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
3 grudnia 2015r. o 20:58
Wystarczy tylko spojrzeć na "nowoczesne", "wyzwolone" z kajdan religii katolickiej kraje - Francja, Szwecja, Niemcy... to są przykłady jak wyszło im na dobre pójście w kierunku ateizmu. A to jest dopiero początek.
Francja jest już przegranym krajem. Niemcy prawdopodobnie również. Oni wszyscy spłyną krwią. To jest pokłosie ich zgnilizny duchowej, bezmyślności, demoralizacji.
Polacy pomimo iż tresowani przez zdegenerowane anty-polskie media - na szczęście - jeszcze nie mają tak narąbane we łbie jak nasi wyzwoleni sąsiedzi.
2900
#falco nieaktywny
3 grudnia 2015r. o 21:11
odnośnie poprzedniego postu ...
nie wierzę że tak niewielu z was tak niewiele wie skąd i w jakich okolicznościach pojawił sie dżihad którego pokłosie zbiera dzisiaj Francja np.czy Niemcy

"bierz życie z każdym oddechem..."
~GosiaM niezalogowany
3 grudnia 2015r. o 21:33
~ewz napisał(a): Jestem bardzo ,bardzo chora ,obce osoby ,chrześcijanie modlą się za mnie,przytulają ,ściskają ,dodają otuchy i podbudowują moją wiarę,okazują zyczliwość ,empatię,miłość ,zrozumienie,pomoc,czy to nie dowód ogromnej kultury chrzescijańskiej,kultury i wyższości ?

Otóż to, a szczególnie przebywając na oddziałach onkologicznych czuje się to dobro, miłość i życzliwość chrześcijańską .... jak później wynika z rozmowy :)
Ludzie wierzący nawet w tak trudnych i dramatycznych sytuacjach są uśmiechnięci , spokojni i otwarci na innych. Jako wierząca podchodząc do takich osób, czuję (ze wzajemnością) jak gdybyśmy się znali od zawsze. Wymieniamy kontakty, dzwonimy do siebie , wspieramy.
Poznałam bardzo dużo osób wierzących z Indii , Australii i innych odległych zakątków świata, którzy często piszą o Bogu o jego miłości, modlą się za innych, często piszą "niech Bóg ma w swojej opiece twoją rodzinę". To łączy, daje wewnętrzny spokój i radość :)
Wiarę najprościej odnajduje się w najgorszych momentach życia, kiedy w beznadziei człowiek szuka ratunku i nagle wpada na drogę, niby znajomą, a tak naprawdę wcale nie znaną, które jest czymś wielkim i wspaniałym. Zaczynają dziać się rzeczy niewytłumaczalne.
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
3 grudnia 2015r. o 21:54
PanM napisał(a): Poszukuję przykładów dowodów na to że religia katolicka przez dwa tysiąc lat była i jest krzewicielem postępu , pokoju , poszanowania i miłości między ludźmi wszystkich ras , narodów , kontynentów , światopoglądów .

A ja poszukuję Twej odpowiedzi , gimbusie :) A , B , C :)

Żeby zrozumieć religię , trza wpierw siebie zrozumieć.

Napisałeś już ten wniosek do prokurmatołów ? :D

Dobranoc :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
9984
#gover nieaktywny
3 grudnia 2015r. o 22:05
~GosiaM napisał(a): Wiarę najprościej odnajduje się w najgorszych momentach życia, kiedy w beznadziei człowiek szuka ratunku i nagle wpada na drogę, niby znajomą, a tak naprawdę wcale nie znaną, które jest czymś wielkim i wspaniałym. Zaczynają dziać się rzeczy niewytłumaczalne.

W moim przypadku bylo wrecz odwrotnie. Wiare odnalazlem w momentach najwiekszych sukcesow i w stanach wielkiej szczesliwosci. Moment powrotu do wiary nastapil w czasie odwiedzin Przyjaciela w wiezieniu. Uswiadomilem sobie wtedy, ze ja moglybym byc na miejscu tego Przyjaciela, jesli postapilbym tak jak On. Jest , ze postepowalem inaczej.
~Wiara czyni cuda ? niezalogowany
3 grudnia 2015r. o 22:06
~GosiaM napisał(a):
~ewz napisał(a): Jestem bardzo ,bardzo chora ,obce osoby ,chrześcijanie modlą się za mnie,przytulają ,ściskają ,dodają otuchy i podbudowują moją wiarę,okazują zyczliwość ,empatię,miłość ,zrozumienie,pomoc,czy to nie dowód ogromnej kultury chrzescijańskiej,kultury i wyższości ?

Otóż to, a szczególnie przebywając na oddziałach onkologicznych czuje się to dobro, miłość i życzliwość chrześcijańską .... jak później wynika z rozmowy :)
Ludzie wierzący nawet w tak trudnych i dramatycznych sytuacjach są uśmiechnięci , spokojni i otwarci na innych. Jako wierząca podchodząc do takich osób, czuję (ze wzajemnością) jak gdybyśmy się znali od zawsze. Wymieniamy kontakty, dzwonimy do siebie , wspieramy.
Poznałam bardzo dużo osób wierzących z Indii , Australii i innych odległych zakątków świata, którzy często piszą o Bogu o jego miłości, modlą się za innych, często piszą "niech Bóg ma w swojej opiece twoją rodzinę". To łączy, daje wewnętrzny spokój i radość :)
Wiarę najprościej odnajduje się w najgorszych momentach życia, kiedy w beznadziei człowiek szuka ratunku i nagle wpada na drogę, niby znajomą, a tak naprawdę wcale nie znaną, które jest czymś wielkim i wspaniałym. Zaczynają dziać się rzeczy niewytłumaczalne.

" Wiarę najprościej odnajduje się w najgorszych momentach życie kiedy w beznadziei człowiek szuka ratunku "

Jakie są efekty końcowe ? Czy wyznanie wiary ratuje życie ? Czy wtedy śmierć bliskiego jest czymś " wspaniałym " ?
~ niezalogowany
3 grudnia 2015r. o 22:10
~ napisał(a): Religia oczywiÅ›cie - TAK - jako najważniejszy przedmiot. Potem historia. NastÄ™pnie jÄ™zyk polski i inne. To po pierwsze!!! PrzykÅ‚adów znajdzie Pan mnóstwo chociazby w kazaniach ÅšwiÄ™tego Jana PawÅ‚a II. ProszÄ™ również czytać BibliÄ™. Pan jesteÅ› ateista? Jak Pan to "przerobisz" znajdziesz pokój serca i wiedzÄ™. Nie chce obrazić, ale tylko gÅ‚upi mówi, że BOGA nie ma. Wiem, że dasz rade. Powodzenia. Niech Pan BÓG i Maryja bÅ‚ogosÅ‚awia.

Głupoty na maxa. Matematyka fizyka i języki to podstawa. Historia później bo bez niej można żyć a religia, religia to zbiór kłamstw i pomówień. Tyle.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Villaro zaprasza
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza