Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA BAU zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

PiS a Polska .Polska a Polacy

11445
PanM
25 lutego 2017r. o 13:22
fobiak napisał(a):
~~ napisał(a):
Marzy Ci się epoka PRL? To masz słaba pamięć albo dopiero skończyłeś pieluchy nosić. PRL to był socjalizm, a teraz będą budować PRL-bis.
A może tak pouczysz się historii i przypomnisz sobie, w jakich to czasach takie obostrzenia dla chłopów były i kto je wprowadzał. Dla ułatwienia mogę Ci podpowiedzieć - szukaj około połowy XX w.

niedouku, plujesz sobie na jaja bo dalej nie potrafisz. prl to byla nazwa panstwa polskiego, wiekszosc polakow sie urodzila w prl, ma swiadectwa szkolne lub inne dokumenty z pieczatka prl. prl sie nikomu nie marzy a to tylko dlatego, ze byla rzadzona przez pzpr. jesli chciales opluc prl to oplules swoich rodzicow, papieza, bolka, jarka, kazia z portalu i wiekszosc polakow bo oni to tez dzieci prl.
prl o niczym nie decydowala, nie miala zadnego wplywu na polakow, to byla tylko nazwa panstwa. myslisz, ze twoje nazwisko ma jakis wplyw na bzdety jakie tutaj wypisujesz?
wez sie za pzpr bo to ona decydowala o zyciu polakow. a od prl najlepiej bedzie jak sie odp.....sz

Brawo Fobiak -- każdy z nas ma coś po PRL u ale nie każdy ma po PZPR lub UB .
Dzisiejsi pseudo anonimowi odważniacy nie mają pojęcia co i o czym piszą.

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~ niezalogowany
25 lutego 2017r. o 15:11
fobiak napisał(a):
~~ napisał(a):
Marzy Ci się epoka PRL? To masz słaba pamięć albo dopiero skończyłeś pieluchy nosić. PRL to był socjalizm, a teraz będą budować PRL-bis.
A może tak pouczysz się historii i przypomnisz sobie, w jakich to czasach takie obostrzenia dla chłopów były i kto je wprowadzał. Dla ułatwienia mogę Ci podpowiedzieć - szukaj około połowy XX w.

niedouku, plujesz sobie na jaja bo dalej nie potrafisz. prl to byla nazwa panstwa polskiego, wiekszosc polakow sie urodzila w prl, ma swiadectwa szkolne lub inne dokumenty z pieczatka prl. prl sie nikomu nie marzy a to tylko dlatego, ze byla rzadzona przez pzpr. jesli chciales opluc prl to oplules swoich rodzicow, papieza, bolka, jarka, kazia z portalu i wiekszosc polakow bo oni to tez dzieci prl.
prl o niczym nie decydowala, nie miala zadnego wplywu na polakow, to byla tylko nazwa panstwa. myslisz, ze twoje nazwisko ma jakis wplyw na bzdety jakie tutaj wypisujesz?
wez sie za pzpr bo to ona decydowala o zyciu polakow. a od prl najlepiej bedzie jak sie odp.....sz

A ty fobiak to dobrze się czujesz? Bo nie bardzo można zrozumieć co piszesz? To ten PRL rządzony przez PZPR podobał ci się? Czy nie podobał? Jak ci się podobało to napisz co? Bo ja w PRLu przeżyłem połowę swojego życia i mogę powiedzieć, że ustrój PRL był bezsensowny. I jak widzę kolejnych socjalistów, tym razem z PiS, to zastanawiam się nad ludzką głupotą. Socjalizm nigdzie na świecie się nie sprawdził, a tu proszę - mnóstwo zwolenników socjalizmu się ujawnia. Albo niedouczeni, albo maniakalni wyznawcy bezsensownych idei.
~~ niezalogowany
25 lutego 2017r. o 15:20
mówisz że socjalizm nigdzie się nie sprawdził? a jak nazwałbyś system który zapewnił dobrobyt w takich państwach jak Francja, Niemcy czy Szwecja? nie mówię rzecz jasna o ostatnich latach niszczonych przez ideologię lewacką
~~ niezalogowany
25 lutego 2017r. o 15:26
~~ napisał(a): mówisz że socjalizm nigdzie się nie sprawdził? a jak nazwałbyś system który zapewnił dobrobyt w takich państwach jak Francja, Niemcy czy Szwecja? nie mówię rzecz jasna o ostatnich latach niszczonych przez ideologię lewacką

Sam udzieliłeś/udzieliłaś sobie odpowiedzi. Socjalizm prowadzi do lewactwa, a lewactwo do upadku. Co widać gołym okiem. Ponadto w każdym z tych krajów mamy do czynienia z rządami korporacji i koncentracją kapitału na skalę nieznaną w historii świata. To są rządy korporacji połączone z interwencjonizmem państwowym na rzecz tych korporacji. To, że była przez kilkadziesiąt lat dobra sytuacja gospodarcza pozwalało na "wielkie żarcie", które już się kończy. "Wielkie żarcie" to było przejadanie w części dorobku poprzednich pokoleń oraz przede wszystkim zadłużanie bez umiaru przyszłych pokoleń. Socjalizm to chora utopia.
2161
#fobiak nieaktywny
25 lutego 2017r. o 15:52
~~ napisał(a):
fobiak napisał(a):
~~ napisał(a):

A ty fobiak to dobrze się czujesz? Bo nie bardzo można zrozumieć co piszesz? To ten PRL rządzony przez PZPR podobał ci się? Czy nie podobał? Jak ci się podobało to napisz co? Bo ja w PRLu przeżyłem połowę swojego życia i mogę powiedzieć, że ustrój PRL był bezsensowny. I jak widzę kolejnych socjalistów, tym razem z PiS, to zastanawiam się nad ludzką głupotą. Socjalizm nigdzie na świecie się nie sprawdził, a tu proszę - mnóstwo zwolenników socjalizmu się ujawnia. Albo niedouczeni, albo maniakalni wyznawcy bezsensownych idei.

wiem, ze nie rozumiesz, dlatego przeczytaj jeszcze raz (prl sie nikomu nie marzy). jesli przezyles w prl polowe zycia to chyba byles jakims cyrkowcem. kazdy polak przezyl iles tam lat w prl, psy i koty tez. dzisiaj zyjesz w rp tak samo jak zyja koty i psy. czy ty dzisiaj plujesz na rp? nie wyobrazam tego sobie bo co tobie rp zlego robi? rp to taka sam nazwa jak prl. niezadowolony mozesz byc tylko z rzadu czyli parti rzadzacej, dzisiaj pis, wtedy pzpr. wiec odp..... sie od prl bo czy to bolek skaczacy przez ploty, czy to nasz ksiadz boleslawiecki, wiekszosc polakow wtedy zyla w panstwie o nazwie prl.
wiekszosc panstw na swiecie jest socjalistyczna reszta to dyktatury. dzisiaj nie ma ideologii zadnej, ludzie albo walcza o religie albo o tzw. demokracje, ktorej nigdzie nie ma i nie bedzie.
~~ niezalogowany
25 lutego 2017r. o 16:00
fobiak napisał(a):
~~ napisał(a):
fobiak napisał(a):
~~ napisał(a):

wiem, ze nie rozumiesz, dlatego przeczytaj jeszcze raz (prl sie nikomu nie marzy). jesli przezyles w prl polowe zycia to chyba byles jakims cyrkowcem. kazdy polak przezyl iles tam lat w prl, psy i koty tez. dzisiaj zyjesz w rp tak samo jak zyja koty i psy. czy ty dzisiaj plujesz na rp? nie wyobrazam tego sobie bo co tobie rp zlego robi? rp to taka sam nazwa jak prl. niezadowolony mozesz byc tylko z rzadu czyli parti rzadzacej, dzisiaj pis, wtedy pzpr. wiec odp..... sie od prl bo czy to bolek skaczacy przez ploty, czy to nasz ksiadz boleslawiecki, wiekszosc polakow wtedy zyla w panstwie o nazwie prl.
wiekszosc panstw na swiecie jest socjalistyczna reszta to dyktatury. dzisiaj nie ma ideologii zadnej, ludzie albo walcza o religie albo o tzw. demokracje, ktorej nigdzie nie ma i nie bedzie.

Chyba Ty nic nie rozumiesz. To, że połowę życia żyłem w PRL nie oznacza, ża Polska w tym wydaniu była dobrym państwem. W PRLu rządzili komuniści i socjaliści i ustrój był bzdurny. Rozróżniaj naród i Polskę od ustroju, który trzymający władzę wprowadzają siłą. Jestem patriotą i dlatego uważam, że PRL (jako ustrój) był zły dla mojego kraju - Polski - i narodu polskiego. Teraz też trzymający władzę prowadzą eksperymenty na narodzie i Polsce. Łapiesz różnicę - PRL a Polska? Czy na przykład III czy IV RP a Polska?
A socjalizm w takim pojęciu jak piszesz o dzisiejszych państwach to budowana konsekwentnie forma rządów autorytarnych. Mądrzy ludzie już od lat 20-tych XXw. pisali o tym w którą stronę zmierzamy. I wszystko się sprawdza. Orwella mamy na co dzień. I inne paskudztwa też.
~~JA niezalogowany
25 lutego 2017r. o 16:46
fobiak napisał(a):
~~ napisał(a):

Tempaku takie to twoje tłumaczenie jak III rzesza nie napadła na Polske tylko naziści .
2161
#fobiak nieaktywny
25 lutego 2017r. o 17:07
~~ napisał(a):
fobiak napisał(a):
~~ napisał(a):
fobiak napisał(a):
~~ napisał(a):

Chyba Ty nic nie rozumiesz. To, że połowę życia żyłem w PRL nie oznacza, ża Polska w tym wydaniu była dobrym państwem. W PRLu rządzili komuniści i socjaliści i ustrój był bzdurny. Rozróżniaj naród i Polskę od ustroju, który trzymający władzę wprowadzają siłą. Jestem patriotą i dlatego uważam, że PRL (jako ustrój) był zły dla mojego kraju - Polski - i narodu polskiego. Teraz też trzymający władzę prowadzą eksperymenty na narodzie i Polsce. Łapiesz różnicę - PRL a Polska? Czy na przykład III czy IV RP a Polska?
A socjalizm w takim pojęciu jak piszesz o dzisiejszych państwach to budowana konsekwentnie forma rządów autorytarnych. Mądrzy ludzie już od lat 20-tych XXw. pisali o tym w którą stronę zmierzamy. I wszystko się sprawdza. Orwella mamy na co dzień. I inne paskudztwa też.

nie bylo panstwa o nazwie polska, albo bylo krolestwo polskie, rzeczpospolita polska albo prl. nazwa panstwa nie decyduje o systemie o systemie decyduja rzadzacy i to oni nadaja panstwu nazwe.
jako, ze pol zycia przezyles w prl i pol w rp nie wiem czy do ciebie cokolwiek jeszcze dociera ale sprobuje, moze sie uda.
(hipoteza), wyobraz sobie, ze pisowi znudzily sie juz te kolejne rp, japonie, irlandie i zmienia nazwe panstwa na crp (ciemnogrodzka rzeczpospolita polska). w nowym panstwie rodzi sie tobie wnuk, dorasta, jest patriota i za wszystkie niepowodzenia w ciemnogrodzkiej republice obwinia rp i prl, posrednio i ciebie
bo po pol zycia przezyles jako cyrkowiec w prl i pol jako patriota w rp.
teraz odpowiedz sobie sam, jaki miales wybor aby zyc w prl, w rp lub w crp?
czy to najpierw powstaje panstwo i narzuca polakom system i dopasowuje partie?
czy tez jest odwrotnie?
(koniec hipotezy)

wyjasnij mi jak mam odrozniac narod polski i polske bo tego to nie rozumie. polska to nieoficjalna nazwa panstwa, bez przymiotnika o niczym nie mowi, jest ogolna nazwa do dyskusji przy kieliszku, wykrzykow, piosenek, populisci jej uzywaja.
ustroj dzisiaj masz tez socjalistyczny i nie masz zadnego wplywu na wladze, rzad wprowadza swoje widzimisie rowniez na sile.

jak ty przezyles w tym prl, to mnie ciekawi.

Dopisane 25.02.2017r. o godz. 17:07:

~~JA napisał(a):
fobiak napisał(a):
~~ napisał(a):

Tempaku takie to twoje tłumaczenie jak III rzesza nie napadła na Polske tylko naziści .

ani trzecia rzesza ani nazisci, tylko niemcy.
terminami trzecia rzesza, nazisci czy faszysci zaczeto sie poslugiwac z chwila powstania ddr a to po to aby podzielic niemcow na zlych i dobrych
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Dolny Śląsk rowerem