Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Ja ateista

2900
#falco nieaktywny
4 listopada 2016r. o 19:44
PanM napisał(a): Pozwolę sobie nie zgodzić się z teorią porównywania do prądu.

Po pierwsze prąd jest namacalny .
Po drugie da się zrobić aby był widoczny.
Po trzecie można go zaprzęgać do pracy.
Po czwarte można go włączać i wyłączać.
Po piąte jest całkowicie podporządkowany woli człowieka i można sterować jego mocą.

to ja teraz się nie zgodzę :D

jest namacalny?--czyli jak ''bóg'' pod postaciami posążków przed którymi śle się pokłony
odpowiedz na to zawarta w punkcie pierwszym :D
zaprząc do pracy?...kler już to zrobił (tace ,odpusty itp.)
włączyć -wyłączyć?...i to kler już zrobił gmerając np. przy dziesiątym ''przykazaniu'' dzieląc go na pól wbrew komuś tam ''u góry''
czy na piąte muszę odpowiadać?
rydzyki ,natanki, oka , miendlary...

:D

"bierz życie z każdym oddechem..."
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~Alex_ niezalogowany
4 listopada 2016r. o 20:49
1.Po pierwsze prąd jest namacalny .
2.Po drugie da się zrobić aby był widoczny.
3.Po trzecie można go zaprzęgać do pracy.
4.Po czwarte można go włączać i wyłączać.
5.Po piąte jest całkowicie podporządkowany woli człowieka i można sterować jego mocą.

Ad.1 Namacalny? Mówi Pan o skutkach porażenia,a to nie to samo
Wiara też ma skutki w postaci wypaczenia umysłu,jest podporządkowana pod dogmaty, tak jak ruch elektronów jest uporządkowany.

Ad.2.3.4 Istnieją mikroskopy elektronowe,które to umożliwiają "zobaczenie" cząsteczek niewidzialnych "gołym okiem". Ale czy zobaczymy "okiem" przepływ prądu od źródła do odbiornika? Zobaczymy pracę prądu.Można przetwarzać energie elektryczną na inne postacie,a straty tychże energii rozpatrywać jako wykonane prace. Jak nie chcę pracować,wyłączam się,jak chcę włączam. Czy zobaczymy cząsteczki H2O w szklance wody? Czy można "zobaczyć"wiarę? Myślę,że można ujrzeć szlachetne czyny,akty,które to wpisują się w dogmaty wiary chrześcijańskiej.

Ad.5. Nie zgodzę się. Natura nie jest podporządkowana człowiekowi. Sterowanie mocą,poprzez pobór odpowiedniego natężenia prądu? Tak. A co choćby z przepięciami? Toż to są nie zależne od naszej WOLI. A co z hazardami w układach logicznych? My nie podporządkowaliśmy sobie prąd,my prąd ujarzmiliśmy. Dlaczego nie ma jeszcze bezprzewodowego przesyłu prądu elektrycznego (50Hz,230V)? Wciąż się uczymy. To tak jakbym powiedział-wiem już wszystko,nie ma tajemnic.A gdzie pokora?

2900
#falco nieaktywny
4 listopada 2016r. o 20:59
o cholera !
za dużo o prądzie o którym wiem tyle że istnieje ...
nic więcej :D

11445
PanM
4 listopada 2016r. o 21:12
~Alex_ napisał(a): 1.Po pierwsze prąd jest namacalny .
2.Po drugie da się zrobić aby był widoczny.
3.Po trzecie można go zaprzęgać do pracy.
4.Po czwarte można go włączać i wyłączać.
5.Po piąte jest całkowicie podporządkowany woli człowieka i można sterować jego mocą.

Ad.1 Namacalny? Mówi Pan o skutkach porażenia,a to nie to samo
Wiara też ma skutki w postaci wypaczenia umysłu,jest podporządkowana pod dogmaty, tak jak ruch elektronów jest uporządkowany.

Ad.2.3.4 Istnieją mikroskopy elektronowe,które to umożliwiają "zobaczenie" cząsteczek niewidzialnych "gołym okiem". Ale czy zobaczymy "okiem" przepływ prądu od źródła do odbiornika? Zobaczymy pracę prądu.Można przetwarzać energie elektryczną na inne postacie,a straty tychże energii rozpatrywać jako wykonane prace. Jak nie chcę pracować,wyłączam się,jak chcę włączam. Czy zobaczymy cząsteczki H2O w szklance wody? Czy można "zobaczyć"wiarę? Myślę,że można ujrzeć szlachetne czyny,akty,które to wpisują się w dogmaty wiary chrześcijańskiej.

Ad.5. Nie zgodzę się. Natura nie jest podporządkowana człowiekowi. Sterowanie mocą,poprzez pobór odpowiedniego natężenia prądu? Tak. A co choćby z przepięciami? Toż to są nie zależne od naszej WOLI. A co z hazardami w układach logicznych? My nie podporządkowaliśmy sobie prąd,my prąd ujarzmiliśmy. Dlaczego nie ma jeszcze bezprzewodowego przesyłu prądu elektrycznego (50Hz,230V)? Wciąż się uczymy. To tak jakbym powiedział-wiem już wszystko,nie ma tajemnic.A gdzie pokora?

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
~Bob budowniczy niezalogowany
4 listopada 2016r. o 21:22
Poziom dyskusji zszedł na poziom, o którym chciałoby się zapomnieć. A już PanM swoja kolejna "wklejką" podsumował.
PanieM - czy PanM wie, co pisze? I co wkleja? Jedyne wytłumaczenie to takie, że ateiści sami nie bardzo pojmują, o co im chodzi.
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
4 listopada 2016r. o 21:28
Alex , jak zwykle dobry wywód , ale proszę powiedz mi , słyszałeś co nieco o dokonaniach Tesli ? Tesla obwód zamknięty z prawem Ohma i prawami Kirhoffa , jak również uporządkowany ruch elektronów wysyła do stu diabłów na rzecz jednoprzewodowego zasilania :D Nie mam bladego pojęcia jak to możliwe , ale Jego bezprzewodowy system przesyłu energii banksterzy skasowali , bo nie można tym zarządzać i czerpać korzyści , ... jak najbardziej majątkowych :D. Niemniej jednak porównanie prądu do wiary traktuję za nie właściwą alegorię. Prąd w zakresie wiedzy jaką obecnie dysponujemy jest w zasadzie namacalny , wiara jest programem i przypadłością Duszy. Użył bym chętniej takiej analogii ... wszyscy wiemy , że program Windows XP jest do dupy , pełno w nim dziur , niedoskonałości i sie zacina , ale bywa użyteczny ... i dla nas i dla " władzi " , i świeckiej i kościelnej . Taka jest właśnie wiara :)

Jeśli dotrę , to puszczę Ci Alex wykład gościa , co skumał coś z dokonań Tesli , oczywiście nie tutaj , tylko u Alterowicza , trzymaj kciuki , bo chaos w necie , jak jasna cholera :|

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
2900
#falco nieaktywny
4 listopada 2016r. o 21:30
przyznam że też tego ''nie łapię '' :D

ale dzisiaj film oglądam a raczej oglądałem bo już koniec ...
''Poldark -Wichry losu ''

10114
#alter nieaktywny
4 listopada 2016r. o 21:54
Pannazdzieckiem napisał(a): wiara jest programem i przypadłością Duszy. Użył bym chętniej takiej analogii ... wszyscy wiemy , że program Windows XP jest do dupy , pełno w nim dziur , niedoskonałości i sie zacina , ale bywa użyteczny

Panna, XP na pewno to przecież przeżytek ;) Ta analogia nie jest aż taka zła... troszkę ją dla zabawy zmodyfikuję :)

Środowisko programowalne, także stworzył Bóg. Jednak bezbronny XP,7,10... otrzymał antywirusa w postaci Wiary, wraz z modlitwą. Jeden antywirusa używa, inny ma byle jaki, albo żaden... wtedy prędzej czy później się wiesza i pada na pysk ;) Ale to oczywiście daleko idące uproszczenie :)

Dopisane 04.11.2016r. o godz. 21:54:

Użytkownik windowsa, któremu obcy jest antywirus, albo wydaje mu się, że nie jest on mu potrzebny, przypomina sobie o nim, kiedy jest z nim już bardzo źle, bywa za późno. Jak w życiu :)

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA BAU zaprasza