Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA BAU zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Ja ateista

~ niezalogowany
4 listopada 2016r. o 16:06
PanM napisał(a):
Skoro kocha Pan Boga i żyje bez grzechu to dlaczego pisze Pan z pod tyldy ?
Żyję w wierze. Ja nie zachęcam do poznawania mnie, ale do poznawania Boga. Nie jestem osobą publiczną. Oczywiście, jeśli Pan chce, to bardzo chętnie się z Panem spotkam osobiście, czy np. telefonicznie. Stawiam herbatę lub kawę :).

PanM napisał(a): Pisze Pan że grzech jest przyjemny .A czy istnieje księga jasno stwierdzająca co jest grzechem a co nie ?
Bóg pokazuje człowiekowi przez odnowione sumienie co jest grzechem.

PanM napisał(a): Pisze Pan że Bóg pomaga być oczyszczonym .Czy to oznacza że można grzeszyć i jeśli się jest wierzącym Bóg odpuści ?
Wiadomo , ateistom nie odpuści.
Bóg kocha ateistów którzy w Niego uwierzą. Bóg odpuszcza wszystkie grzechy tym, którzy Go nie znali. Człowiek kóry naprawdę poznał Boga nie chce grzeszyć, a jeśli upadnie pragnie czym prędzej wrócić do Boga niczym syn marnotrawny z przypowieści.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
2900
#falco nieaktywny
4 listopada 2016r. o 16:10
~Pankracy napisał(a): Pięknie napisane. Nic dodać, nic ująć. Przyjąć do serca i stosować.

może i tak ,tyle że to nie ambona ;)
operowanie określonymi zwrotami -bóg,duch święty ,wiara , niczego u nikonie zmieni ...
bo to nadal tylko słowa ...
wczoraj wkleiłem filmik -natychmiast skrytykowany bo ''zawierał kłamstwa''
ale wyjaśnienia gdzie już nie doczytałem za to pojawiły się kolejne posty w których powróciliście do kolejnych wpisów rodem z katechizmu kleryka ...
omijacie to co niewygodne jak wczoraj o inkwizycji ...
;)

jeszcze raz -piszcie jak ludzie a nie klerycy ;)

"bierz życie z każdym oddechem..."
211
skorn
4 listopada 2016r. o 17:38
i ogladajcie filmiki na youtube, bo tam jest najprawdziwsza prawda...

ament

<i>
~ niezalogowany
4 listopada 2016r. o 18:09
ament skorn :*
~_Alex niezalogowany
4 listopada 2016r. o 18:51
Czasami mam wrażenie,że niektórzy wyrwali się z cyrku. To takie małpki,którym jak coś się powie,to zrobią to bez sprzeciwu. Jak powiesz komuś,że 1+1=0,to od razu spotkasz się z oburzeniem. Niektórzy wiedzą,że to prawda przy pewnym założeniu. Nawet jeśli przeprowadzę dowód 1+1=0,to większość nie przyjmie tego do wiadomości,bo nauczono ich 1+1=2.
Kiedyś znajomy zapytał mnie-co to jest prąd? Odpowiedziałem-uporządkowany strumień elektronów. On na to-skąd to wiesz,przecież ich nie widzisz? Ten człowiek nie przyjmował do wiadomości,że istnieją w przewodniku wolne nośniki,że różnica potencjału wywołuje ich ruch. To nie jest wyssane z palca,to nie siła metafizyczna wytwarza prąd.
Idąc dalej,ów człowiek próbował przekonać mnie (powiedzieć,nauczyć),że tak jak prądu w czystej postaci nie zobaczę, tak i Boga nie ujrzę w Jego osobie.
Do czego zmierzam. Zmierzam do tego,że rozum ludzki jest największym i najwspanialszym analizatorem. Jeżeli ktoś próbuje mnie przekonać do czegoś wiarą,nie wiedzą, co mogę podważyć na gruncie nauki,dedukcji,prostego rozumowania,to wolałbym,by taki ktoś zamilczał.
Powtarzanie wciąż tego samego przez tysięczną osobę traci sens. Dlaczego? Bo jest to fragment kodu,który to został wszczepiony przez rodzinę,księdza,tv itd. Czysta socjotechnika. Czy wiara wymaga obrony? Jeżeli wiara człowieka jest silna,to sama się wybroni. By dowieść niesłuszności hipotezy, wystarczy podać jeden kontrargument. Niektórym ludziom to się nie podoba,bo zwykli przywyknąć do stanu "nieproduktywności umysłowej". Jedyne co powiedzą,to przytoczą cytaty, "tak musi być", "tak nauczano". To jest zwykła wygoda,nie dążyć samemu do prawdy,a łykać wszystko co dadzą.
2900
#falco nieaktywny
4 listopada 2016r. o 19:17
tak Alex
kościół (zresztą nie tylko on ale o nim tu głównie piszemy) od wieków posługiwał się socjotechniką i psychomanipulacją
ci którzy takim zabiegom się nie poddawali byli ''solą w oku'' KK i tak jest do dzisiaj czego tu masz przykłady w postaci postów ''wierzących''
dla nich właśnie i o nich też piszesz ,wiara to wyuczone ,wkute na pamięć ''dogmaty'' i pisanie o ''poszukiwaniu '' czegoś co odnoszę wrażenie sami jeszcze nie znalezli ....
oczywiście nie można tu generalizować
to jest tak jak piszesz z prądem
nie widać ale jest ,być może tak jest z ''bogiem'' tym czy innym ale kto to udowodni?
Biblia? Ewangelia? ksiądz?
czy też forumowy ''religioznawca'' ;)

opieranie się i poddawanie za autorytet Tomasza z Akwinu czy ''świętego '' Augustyna to nic innego jak próba zrobienia z innych idi.ot.ów
kto się z tym nie zgadza jest juz na starcie ''heretykiem''

Seneka powiedział ''religia jest dla prostaków prawdziwa ,dla mędrców fałszywa ,ale dla władców użyteczna''

kilka słów a ile prawdy :D

Dopisane 04.11.2016r. o godz. 19:17:

a że u mnie woda w wino raczej się nie ''przeistoczy '' lecę do ''biedroneczki '' :D

czego się spodziewać po powrocie? :D
chyba się domyślam :D

"bierz życie z każdym oddechem..."
~... niezalogowany
4 listopada 2016r. o 19:24
falco napisał(a):
:a że u mnie woda w wino raczej się nie ''przeistoczy '' lecę do ''biedroneczki '' :D
czego się spodziewać po powrocie? :D
chyba się domyślam :D

Gumy i ciasnych drzwi... ; )
11445
PanM
4 listopada 2016r. o 19:25
Pozwolę sobie nie zgodzić się z teorią porównywania do prądu.

Po pierwsze prąd jest namacalny .
Po drugie da się zrobić aby był widoczny.
Po trzecie można go zaprzęgać do pracy.
Po czwarte można go włączać i wyłączać.
Po piąte jest całkowicie podporządkowany woli człowieka i można sterować jego mocą.

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Villaro zaprasza