Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Jak się nazywa Twój Bóg ?

~~ niezalogowany
21 kwietnia 2017r. o 15:00
falco napisał(a): pochwalony ...

pogoda powoli ale się zmienia a tu po staremu :D
bardzo śmiało ktoś tu sobie pisał że wojny to albo o złoto albo o niewolników ...zgoda :)
ale nigdy o religię ... :|
czy jest tu sens dyskutować z tym ''twierdzeniem''? :D
może więc tylko zapytam o obecny konflikt syryjski lub o wojnę jaką toczy obecnie tzw. państwo islamskie
chodzi o złoto czy niewolników ? ;)

ale wracając do pojęcia wiary lub niewiary ...
jest tu ktoś kto wierzy w ''świętego Mikołaja''? :D

nudzi ci się frajerze to spadaj kręcić betoniarą joonaasz
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
2900
#falco nieaktywny
21 kwietnia 2017r. o 16:10
a ty cieciu malinowy co wierzysz? :D

"bierz życie z każdym oddechem..."
~~ niezalogowany
21 kwietnia 2017r. o 16:57
~~japa japa jejo napisał(a): Ponieważ pojawił się tutaj ktoś powołujący się w jakimś sensie na Jonathana Haidta to chcę zadać jedno pytanie stawiając jednocześnie własną tezę, do której także proszę się odnieść.

Otóż w jednej ze swoich wypowiedzi Haidt powołał się na wyniki badań dr Garyego Marcusa na temat moralności ludzkiej, a konkretnie - na to, że człowiek nie rodzi się jako czysta niezapisana karta, ale ma wszczepione przez "naturę", zaprogramowane pewne pojęcia i zdolności pozwalające mu uczyć jednych rzeczy, a inne odrzucać. Jest to zaprogramowany szkic, który poprawiany jest przez doświadczenie. Szkic przekazany przez naturę jest według naukowca pierwotny w stosunku do doświadczenia.

Przeczy to w jasny sposób teoriom o kulturze islamskiej, chrześcijańskiej itd. jako tych, które sa autorami wartości i moralności, ponieważ to natura, jak twórcę szkicy nazywa naukowiec, wpisuje w nasze mózgi moralny pakiet podstawowy zmieniany potem przez kulturę.

Moja teza nieodmiennie jest taka, że nauka na każdym poziomie odkrywa to, co jest zapisane od tysięcy lat w Biblii. Dlaczego?

Szkic moralny, o którym mówi Haidt za dr. Marcusem jest tym, o czym w liście do Rzymian pisze św. Paweł:

"Bo gdy poganie, którzy Prawa nie mają, idąc za naturą, czynią to, co Prawo nakazuje, chociaż Prawa nie mają, sami dla siebie są Prawem. Wykazują oni, że treść Prawa wypisana jest w ich sercach, gdy jednocześnie ich sumienie staje jako świadek, a mianowicie ich myśli na przemian ich oskarżające lub uniewinniające." Rz 2;14-15

Bóg mówi o tym, co odkrył dr Marcus - naukowiec pisze o naturze, dla mnie autorem szkicu jest Bóg.

Czy wobec tego porównania nie warto głębiej wczytać się w Biblię w poszukiwaniu wielu jeszcze innych prawd, które są znane ludzkości poprzez studium Biblii, a które są dopiero odkrywane w innym języku (naukowym) przez naukowców?

I czy w kontekście powyższego warto szydzić ze Słowa Bożego w Biblii?

Japa, Haidt przytoczył badania swoje i innych (np. S.Pinker) , które jednoznacznie dowodzą, że wbrew lewicowym założeniom człowiek nie rodzi sią jako tabula rasa (czyli czysta tablica ) i cała jego osobowość wynika z doświadczeń. Znaczna część naszej osobowości , w tym umiejętność odróżniania dobra od zła, jest wbudowana w nas od urodzenia. Już kilkumiesięczne niemowlęta reagują na niemoralne zachowania innych. Czyli sumienie, z którego śmieją się lewicowcy ma mocne podstawy naukowe.
Takich ciekawostek, które naukowcy odkrywają, a które znamy z Biblii jest więcej. Na przykład w ostatnich latach naukowcy z dumą obwieścili, że wiedzą iż człowiek jest zaprogramowany na maksimum 120 lat życia (jak ktoś chce się dowiedzieć szczegółów niech poczyta o telomerazie - już są próby jej spowolnienia i przedłużenia życia ludzkiego do 900 lat, jak patriarchowie w Biblii - falco poczytaj sobie, to inny model niż Woźny, którego podsyłałem :) ). Bez badania DNA, chromosomów i telomerazy "ciemny chrześcijanin" wie, że człowiek może żyć maksymalnie 120 lat z Biblii (Rdz. 6,3).
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
21 kwietnia 2017r. o 17:31
PanM napisał(a): ...
Nauka a szczególni fizyka oddala mit o Bogu jako stwórcy wszechświata a w szczególności jako stwórcy życia..

Być może fizyka tak robi , choć szczerze wątpię ... być może klasyczna , ale już nie kwantowa. Poza tym pozostaje chemia i matematyka . Okazuje się , według pewnych teorii spiskowych , że prawdopodobieństwo powstania aminokwasów , zalążków życia w tyglu materii o dowolnych warunkach fizycznych , jest mniej więcej takie ... że szybciej wygrasz w Totka Przemo , niż atomy z własnej woli połączą się w aminokwasy , nie mówiąc o samoreprodukujących się komórkach :D Wygranej w Totka oczywiście szczerze Ci życzę , ale DNA , to nie jest kombinacja czterdziestu dziewięciu cyfr z plusem . To kombinacja trylionów możliwości z zapisem informacyjnym , co dalej robić , aby utrzymać się przy świadomym życiu. Na poziomie atomowym.
Ciężko jest uwierzyć , że zapis informatyczny w helisach DNA powstał przez przypadek , albo ewolucję. Z tego , co ja wiem , to zgadzam się z guru ateizmu profesorem Dawkinsem ... " musi istnieć centralny planista , ponieważ to wszystko jest tak wysoce skomplikowane , że nie ma sensu mówić o ewolucji ". Taka ateistyczna logika bardzo mi się podoba , bo ja czuję Stwórcę w każdym człowieku , liściu , psie , trawie , Słońcu , w każdej biedronce i w historii :)

Łyknę jeszcze jednego drinka i wrócę do wyliczanki . Póki co miłego popołudnia :)

Dopisane 21.04.2017r. o godz. 17:31:

~~ napisał(a):

Japa, Haidt przytoczył badania swoje i innych (np. S.Pinker) , które jednoznacznie dowodzą, że wbrew lewicowym założeniom człowiek nie rodzi sią jako tabula rasa (czyli czysta tablica ) i cała jego osobowość wynika z doświadczeń. ...

Amen. Jakiś czas temu pisałem o kręgosłupie moralnym. Jesteśmy zaprogramowani już jako zygota . Nie kradnij , nie kłam , nie zabijaj , czcij i nie zdradzaj. Czy wartości moralne mogą być dziełem ewolucji ? Zapewne tak , jeśli przyjmie się założenie , że ewolucja myśli. Niemniej jednak prawo doboru naturalnego mówi ... przeżyć za wszelką cenę , tak więc aby przeżyć kłam , kradnij zabijaj i cudzołóż , aby geny przekazać. O szacunku i czci zapomnij :)

Jestem zdeklarowanym kreacjonistą :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
2900
#falco nieaktywny
21 kwietnia 2017r. o 17:59
~~ napisał(a):

:D

Ja wierze, ze swiety Mikolaj zyl i byl. Teraz Jego grob i cialo znajduja sie na poludniu Wloch, w miescie Bari, w Bazylice nalezacej do Rosyjskiego Kosciola Prawoslawnego.

pochowany z ...jak mu tam ?
z Rudolfem?

"bierz życie z każdym oddechem..."
~~ niezalogowany
21 kwietnia 2017r. o 18:03
falco napisał(a):
~~ napisał(a):

Ja wierze, ze swiety Mikolaj zyl i byl. Teraz Jego grob i cialo znajduja sie na poludniu Wloch, w miescie Bari, w Bazylice nalezacej do Rosyjskiego Kosciola Prawoslawnego.

pochowany z ...jak mu tam ?
z Rudolfem?

Z Adamem i Ewa. Jestes zadowoly z odpowiedzi. Jakie pytanie taka odpowiedz.
~~japa japa jejo niezalogowany
21 kwietnia 2017r. o 18:47
~~ napisał(a):

Japa, Haidt przytoczył badania swoje i innych (np. S.Pinker) , które jednoznacznie dowodzą, że wbrew lewicowym założeniom człowiek nie rodzi sią jako tabula rasa (czyli czysta tablica ) i cała jego osobowość wynika z doświadczeń. Znaczna część naszej osobowości , w tym umiejętność odróżniania dobra od zła, jest wbudowana w nas od urodzenia. Już kilkumiesięczne niemowlęta reagują na niemoralne zachowania innych. Czyli sumienie, z którego śmieją się lewicowcy ma mocne podstawy naukowe.
Takich ciekawostek, które naukowcy odkrywają, a które znamy z Biblii jest więcej. Na przykład w ostatnich latach naukowcy z dumą obwieścili, że wiedzą iż człowiek jest zaprogramowany na maksimum 120 lat życia (jak ktoś chce się dowiedzieć szczegółów niech poczyta o telomerazie - już są próby jej spowolnienia i przedłużenia życia ludzkiego do 900 lat, jak patriarchowie w Biblii - falco poczytaj sobie, to inny model niż Woźny, którego podsyłałem :) ). Bez badania DNA, chromosomów i telomerazy "ciemny chrześcijanin" wie, że człowiek może żyć maksymalnie 120 lat z Biblii (Rdz. 6,3).

Zgadzam się. Tego typu rzeczy w Biblii, które potwierdzają ku swemu zdziwieniu naukowcy jest cała masa.

Czytałem kiedyś o historii naukowca, który badał w latach 70. ludzkie DNA i kiedy odkrył ogromną złożoność i stopień skomplikowania doszedł do wniosku, że coś tak skończenie niemal doskonałego nie może być ani efektem przypadku, ani ewolucji. Uwierzył w Boga, a na wykładzie zamiast o tym opowiadać - wziął gitarę i zaczął śpiewać Bogu.

O opisie Plejad, czy Oriona z księgi Hioba pisać zainteresowanym nie muszę...

Biblia powstawała na przełomie 1500 lat. Składa się z 66 ksiąg, które są wewnętrznie spójne, a sprzeczności dostrzegane są jedynie przez osoby, które nie rozumieją treści ksiąg. To najlepiej udokumentowana historycznie księga (a raczej zbiór ksiąg). Ale dla ateistów to i tak za mało.

Zła wiadomość jest taka, że teorii ewolucji nikt nigdy nie dowiedzie i na zawsze pozostanie teorią. Pisałem już o tym nie raz nie dwa - nigdy nie udowodniono pozytywnych mutacji genowych prowadzących do powstawania nowych gatunków - nigdy. Nigdy nie powstał z psa - kot, a z ryby - płaz.

Teoria ewolucji jest również rodzajem religii głoszonej przez ateistów. Według jednego z guru tej religii, Dawkinsa, nic stworzyło wszystko, a zapędzony w róg w czasie dyskusji przyznał, że nasz wszechświat nie mógł powstać jednak z niczego, ale został stworzony przez... inteligentny byt z innego wszechświata. Jedyne czemu Dawkins zaprzeczył to temu, że tym bytem był Bóg izraelitów. Taki to guru...

Według księgi rodzaju Bóg stworzył słońce i księżyc czwartego dnia. Rośliny zaś dzień wcześniej i rosły one bez słońca.... Pierwszego dnia stworzył światłość i oddzielił ją od ciemności. Światłość nie pochodziła więc ze słońca. Czym więc jest światłość i ciemność?
14505
DP
21 kwietnia 2017r. o 19:03
ludzie nie wierzący nie mają guru

dziwnie piszesz

chcesz koniecznie dopiąć jakąś ''pineskę'' ludziom krórzy nie wierzą w boga.

nie ma punktu zaczewpienia japa

musisz się z tym pogodzić

;)
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.