Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAMrowka zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Jak się nazywa Twój Bóg ?

2900
#falco nieaktywny
21 kwietnia 2017r. o 19:51
a może popatrzmy na to z innej strony ... :D

Patrząc z boku religia (każda żeby nie było że myślę tak o jednej ,jedynie słusznej :) )może być nawet śmieszna. Jest zazdrosny Bóg, który karze ludzi za uprawianie seksu przed ślubem, lub po ślubie w gumce, lub za to, że w niego nie wierzą. To po co dawał ludziom organy płciowe, a potem zabrania z nich korzystać? Strąca ich za to na wieczne piekielne męki, każe im siedzieć w piekle za jakieś głupoty, ale… on nas kocha!

Czy ktoś, kto kocha drugą osobę, karze mu wiecznie cierpieć za jakieś drobne głupoty? Bóg, w jakiego wierzą katolicy jest ułomny (stworzył nieidealny świat), okrutny i niesprawiedliwy. Ludzie wierząc w Kościół, wierzą też w to, że są niegodni pójścia do nieba, ich wiara jest za słaba, są grzeszni. Wszyscy ludzie są winni, że Adam i Ewa nie posłuchali Boga, tylko Węża.
Oficjalnie Bóg jest wszechmogący dobry i miłosierny, a tak naprawdę jest okrutnym tyranem, którego trzeba się bać i modlić się, żeby nie pójść do piekła. Innym wytłumaczeniem może być to, że inaczej nie potrafił, a miał dobre chęci. Wtedy jednak nie jest wszechmogący.
a jeśli nie jest nieomylny i wszechmogący to może ..nie istnieje

:D

co wy na to?

Dopisane 21.04.2017r. o godz. 19:51:

chyba wiem o czym piszesz ale (o zgrozo ;) )nadal nie wiem do czego zmierzasz ...
sam piszesz że nie ma dowodów na jedno i drugie a jednak wierzysz ...

czy czasem nie dlatego że tak Cie wychowano?...że dorastałeś w ''kulcie boga''?
że od najmłodszych lat zaszczepiano w Tobie strach przed ''piekłem i wiecznym potępieniem''?
wspomniałem wcześniej o wierze w ''świętego Mikołaja''?...wierzyłeś w to będąc dzieckiem a dzisiaj?...nadal w to wierzysz?
a może tylko własnym dzieciom przekazujesz tą ''wiarę '' ;)
piszesz o własnych doświadczeniach życiowych ...
jeśli coś Ci się uda mówisz ''dzięki bogu '' a jeśli spotka Cie zwód to co?

że taki był ''boski plan''?

czy to czasem nie jest czysty pragmatyzm? :D
byle wygodniej ;)

"bierz życie z każdym oddechem..."
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~ niezalogowany
21 kwietnia 2017r. o 19:54
błądzisz falco,
Bóg nie stworzył ułomnego świata. Stworzył człowieka, kóremu dał wolna wolę jako atrybut boskości (jedyny moim zdaniem, o czym już pisałem). I dał przykazania, a potem Ewangelię głoszoną przez Jezusa. Czyli pokazał ścieżkę, po której mamy iść. Może kojarzysz - "Ja jestem drogą, prawdą i życiem".
A co my, ludzie z naszą wolnością robimy to inna sprawa. Świat jest jaki jest nie przez Boga, ale przez ludzi. Wyobraź sobie, że Bóg stworzył by świat taki, jaki chcesz. Idealny. Czyli raj. I Bóg taki stworzył, ale nie chciał nas ograniczać i dał nam wolną wolę. Wybraliśmy wyjście z raju. Nie wiem czy masz dzieci. Jeżeli masz, to może skojarzysz sytuację ze swoim dzieckiem, gdy jako kochający ojciec godzisz się na realizowanie przez dziecko jego woli i jego planów. Mimo, że wiesz o tym, że nie jest to dobre rozwiązanie. To takie bardzo ułomne porównanie - kochając dziecko dajesz mu iść jego drogą.
I rzecz kolejna - Jezus Chrystus pokazał jedyną skuteczną ścieżkę do zmiany świata. Poprzez zmianę samego siebie. I wejście na jego ścieżkę. Współczesny lewacki świat realizuje odmienny model - uważają, że świat zmienia się poprzez zmianę innych. Zmiany tej dokonują w różny sposób. Nie cofając się przed obozami koncentracyjnymi, Gułagami, masowym mordami. Oczywiście wszystko w imię postępu i dla dobra ludzi.
To, że tylko chrześcijaństwo stworzyło przyjazny ludziom system to też pośredni dowód na istnienie Boga.
O seksie dużo by pisać. Ale jak na razie wychodzi na to, że rewolucja seksualna doprowadza do coraz większego nieszczęścia coraz większych mas ludzi. Może innym razem.
~~Anty niezalogowany
21 kwietnia 2017r. o 20:09
Falco, ludzie nie wierzą w Boga tylko w księdza który wciska im kompletne bzdury do łbów. Cała pseudo wiara chrześcijańska to komercja i zakłamanie. Wmawia się ludziom że są niezgodni, grzeszni ciągle każą przepraszać , prosić o wybaczenie, a za co my ku......a mamy przepraszać.
2900
#falco nieaktywny
21 kwietnia 2017r. o 20:09
masz rację ...może innym razem a tymczasem skupię się na jednym bo to najistotniejsze ... :D
piszesz ''wybraliśmy wyjście z raju '' chcę Ci więc powiedzieć że niczego nie wybierałem a za cudze grzechy jakoś mi nie bardzo na rękę cierpieć ... :D
i jakoś nie drżę na biskupie słowa o mękach i potępieniu bo ten ''litościwy i miłosierny bóg'' nic nie robi by zapobiec lub ukrócić wszelkie niegodziwości tego ponoć stworzonego przez siebie świata ...
a przecież jest ''wszechmogący'' i jednym ''pstryknięciem palca '' by to zmienił ...
ale jak widać nie chce ,może jacyś tam ludzie niewiele go obchodzą a może jak zwykle zresztą ma w tym swój ''boski plan''

kiedyś pamiętam też były takie -zazwyczaj pięcioletnie :D
ci którzy je pisali też mieli się za ''bogów'' nie do ruszenia ;) ;)

"bierz życie z każdym oddechem..."
~~Anty niezalogowany
21 kwietnia 2017r. o 20:16
Wszechmogący ? Nie może zrobić nic kompletnie nic. Jedyny Bóg to nauka. Zachęcam do lektury na temat istnienia boga czy też bogów jak kto woli.
~~ niezalogowany
21 kwietnia 2017r. o 20:17
falco napisał(a): a może popatrzmy na to z innej strony ... :D

Patrząc z boku religia (każda żeby nie było że myślę tak o jednej ,jedynie słusznej :) )może być nawet śmieszna. Jest zazdrosny Bóg, który karze ludzi za uprawianie seksu przed ślubem, lub po ślubie w gumce, lub za to, że w niego nie wierzą. To po co dawał ludziom organy płciowe, a potem zabrania z nich korzystać? Strąca ich za to na wieczne piekielne męki, każe im siedzieć w piekle za jakieś głupoty, ale… on nas kocha!

Czy ktoś, kto kocha drugą osobę, karze mu wiecznie cierpieć za jakieś drobne głupoty? Bóg, w jakiego wierzą katolicy jest ułomny (stworzył nieidealny świat), okrutny i niesprawiedliwy. Ludzie wierząc w Kościół, wierzą też w to, że są niegodni pójścia do nieba, ich wiara jest za słaba, są grzeszni. Wszyscy ludzie są winni, że Adam i Ewa nie posłuchali Boga, tylko Węża.
Oficjalnie Bóg jest wszechmogący dobry i miłosierny, a tak naprawdę jest okrutnym tyranem, którego trzeba się bać i modlić się, żeby nie pójść do piekła. Innym wytłumaczeniem może być to, że inaczej nie potrafił, a miał dobre chęci. Wtedy jednak nie jest wszechmogący.
a jeśli nie jest nieomylny i wszechmogący to może ..nie istnieje

co wy na to?
:D Dopisane 21.04.2017r. o godz. 19:51:chyba wiem o czym piszesz ale (o zgrozo ;) )nadal nie wiem do czego zmierzasz ...
sam piszesz że nie ma dowodów na jedno i drugie a jednak wierzysz ...

czy czasem nie dlatego że tak Cie wychowano?...że dorastałeś w ''kulcie boga''?
że od najmłodszych lat zaszczepiano w Tobie strach przed ''piekłem i wiecznym potępieniem''?
wspomniałem wcześniej o wierze w ''świętego Mikołaja''?...wierzyłeś w to będąc dzieckiem a dzisiaj?...nadal w to wierzysz?
a może tylko własnym dzieciom przekazujesz tą ''wiarę '' ;)
piszesz o własnych doświadczeniach życiowych ...
jeśli coś Ci się uda mówisz ''dzięki bogu '' a jeśli spotka Cie zwód to co?

że taki był ''boski plan''?

czy to czasem nie jest czysty pragmatyzm? :D
byle wygodniej ;)

zagubione boże ciele
~~ niezalogowany
21 kwietnia 2017r. o 20:31
falco napisał(a): masz rację ...może innym razem a tymczasem skupię się na jednym bo to najistotniejsze ... :D
piszesz ''wybraliśmy wyjście z raju '' chcę Ci więc powiedzieć że niczego nie wybierałem a za cudze grzechy jakoś mi nie bardzo na rękę cierpieć ... :D
i jakoś nie drżę na biskupie słowa o mękach i potępieniu bo ten ''litościwy i miłosierny bóg'' nic nie robi by zapobiec lub ukrócić wszelkie niegodziwości tego ponoć stworzonego przez siebie świata ...
a przecież jest ''wszechmogący'' i jednym ''pstryknięciem palca '' by to zmienił ...
ale jak widać nie chce ,może jacyś tam ludzie niewiele go obchodzą a może jak zwykle zresztą ma w tym swój ''boski plan''

kiedyś pamiętam też były takie -zazwyczaj pięcioletnie :D
ci którzy je pisali też mieli się za ''bogów'' nie do ruszenia ;) ;)

falco, codziennie wybierasz :) . Idąc ulicą, jadąc samochodem, w pracy i w domu. Na każdym kroku wybierasz, jak postąpisz. Dobrze czy źle. Czy pomożesz małżonce i nie krzykniesz na dziecko, nie zrugasz sąsiadki, oddając bądź zatrzymując znalezione pieniądze, czy też obijasz lub nie obijasz się w pracy, bo szef nie widzi, i tak dalej. Całe nasze życie składa się z małych i wielkich wyborów, które zostaną ocenione. Czasami cierpisz za cudze grzechy - szef ma zły humor i się na Tobie odgryza (mały problem) albo musisz uciekać z domu na wygnanie, bo politycy uznali, że teraz będzie wojna. Grzech ma to do siebie, że szybko dotyka innych ludzi. Jak się niesłusznie zdenerwujesz na żonę to ona też cierpi za Twój grzech.
To jest nasze codzienne "wychodzenie z raju".
A "pstryknięcie" miłosiernego i uporządkowanie świata tłumaczyłem Ci poprzednio - oznacza zabranie Tobie wolnej woli. Przemyśl to. Na końcu świata porządek zostanie zrobiony. A pierwszy etap sprawiedliwości jest zawsze blisko - jest to nasza śmierć, która dosięga jednakowo wszystkich.
Twoje myślenie jest mocno skażone "postępowym" mitem, mówiącym, że "każdy ma prawo do szczęścia". Nie ma takiego prawa. Jedyne prawo jakie mamy, to prawo do przeżycia swojego życia. I nic więcej.
~~ niezalogowany
21 kwietnia 2017r. o 20:34
~~Anty napisał(a): Wszechmogący ? Nie może zrobić nic kompletnie nic. Jedyny Bóg to nauka. Zachęcam do lektury na temat istnienia boga czy też bogów jak kto woli.

No to naukowcu może jakieś konkrety? Bo PanM jakoś żadnych naukowych dowodów nieistnienia Boga dostarczyć nie może. A z przyjemnością bym się zapoznał.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.