Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Gerresheimer zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Okruszki Historii: Niemiecki ksiądz w polskiej wsi - ks. Maksymilian Lampka.
~~Czerwonopomarańczowa Bergenia niezalogowany
15 grudnia 2021r. o 17:51
"... , gdy komuniści konsekwentnie wypierali nauczanie religii z polskich szkół. " - ci "komuniści", jak widać, mieli sporo oleju w głowie!
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Krwistoczerwona Tawułka niezalogowany
15 grudnia 2021r. o 21:13
Fajny tekst, Darku, dobrze się go czyta.
~~Historia niezalogowany
15 grudnia 2021r. o 22:02
Ks. byl wspanialym czlowiekiem! Te oszolomy w kieckach z dnia dzisiejszego, to oszusci zerujacy na ciemnocie. Kler jest skonczony i do nich nie ma po co chodzic.
~~Bursztynowa Gazania niezalogowany
15 grudnia 2021r. o 22:07
"-wielka polityka dzieli narody" Komu taka polityka potrzebna? Tak jest i dziś. Wielcy politycy- nie wstyd wam? Chcemy zw wszystkimi w przyjaźni żyć. A wy jak chcecie to nawet głowy sobie pourywajcie. Nas zostawcie w spokoju.
~~Stary belfer niezalogowany
15 grudnia 2021r. o 22:13
W 1962 roku rozpocząłem swoją pierwszą pracę w Szkole Podstawowej w Kraśniku Górnym, ale mieszkałem razem z kolegą w Kraśniku Dolnym blisko kościoła. Miałem przyjemność poznać osobiście księdza Lampkę.. Z wielkim zainteresowaniem przeczytałem jego historię.
Dziękuję bardzo.
~~Malkon niezalogowany
16 grudnia 2021r. o 9:52
To dzięki niemu w kancelarii parafialnej zachowały się księgi i dokumenty, które mogłyby posłużyć demografom do badań odnoszących się do przemian demograficznych na terenie Kraśnika i wsi podległych tej parafii. W Kraśniku znałem jeszcze jedną osobę, która po wojnie nie opuściła tych terenów. Przez długie lata pracowała PGR Kraśnik i przez te długie lata walczyła o polski dowód osobisty. Mieszkańcy budynków byłego PGR mogą coś więcej opowiedzieć o dalszych losach tej pani. Niemcy na terenach okupowanych wydawali tzw. Kennkarty (niebieski czterostronicowy kartonik ze zdjęciem, danymi osobowymi , znakami szczególnymi oraz okrągłym stemplem z gapą i swastyką i pieczątką urzędu, który tę kartę rozpoznawczą wydał).
~~Olek niezalogowany
16 grudnia 2021r. o 12:06
Wytłumaczcie to Ziobrze , Kaczyńskiemu i Rydzykowi bo normalni ludzie zawsze żyli obok siebie normalnie i prawosławni i katolicy i muzułmanie to politycy nakręcają nienawiść i hierarchowie a ludzie za parę złoty dali im przyzwolenie na nienawiść i okradanie społeczeństw. Księża nie dzisiaj są chciwi ale zdarzają się prawdziwi oto trzeba pochwalić i uszanować i dbać o pamięć .
~~Złocistorudy Suchodrzew niezalogowany
16 grudnia 2021r. o 14:44
~~Malkon napisał(a): To dzięki niemu w kancelarii parafialnej zachowały się księgi i dokumenty, które mogłyby posłużyć demografom do badań odnoszących się do przemian demograficznych na terenie Kraśnika i wsi podległych tej parafii. W Kraśniku znałem jeszcze jedną osobę, która po wojnie nie opuściła tych terenów. Przez długie lata pracowała PGR Kraśnik i przez te długie lata walczyła o polski dowód osobisty. Mieszkańcy budynków byłego PGR mogą coś więcej opowiedzieć o dalszych losach tej pani. Niemcy na terenach okupowanych wydawali tzw. Kennkarty (niebieski czterostronicowy kartonik ze zdjęciem, danymi osobowymi , znakami szczególnymi oraz okrągłym stemplem z gapą i swastyką i pieczątką urzędu, który tę kartę rozpoznawczą wydał).

Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.