~ napisał(a): i tak kapeluszka19 wyrosla na Alfe i Omege. Wypowiada sie na kazdy temat.zabronisz mi? może sie podpiszesz? to wtedy podyskutujemy... najwidoczniej nie masz na tyle odwagi! :|
~Veteran napisał(a): Witam panowie posiadam wykształcenie podstawowe mam 21 lat
Chciałbym Isc do wojska czy mam jakieś szanse aby zostać żołnierzem.jestem sprawny kondycyjnie 190cm wzrostu waga 75 kg
Obawiam się ze chyba mam Zerowe szanse na dostanie sie do wojska z moim wykształceniem.. dodam iz sie ucze dalej
Zastosowana autokorekta
nsr.wp.mil.pl napisał(a):
Kto może ubiegać się o służbę w NSR?
O pełnienie służby wojskowej w Narodowych Siłach Rezerwowych, może ubiegać się każda osoba spełniająca ustawowe warunki. Należą do nich polskie obywatelstwo, odpowiedni wiek, brak karalności za przestępstwo umyślne, zdolność fizyczna i psychiczna do pełnienia tej służby oraz wykształcenie co najmniej gimnazjalne przewidziane dla stanowisk przeznaczonych dla szeregowych lub co najmniej średnie przewidziane dla stanowisk przeznaczonych dla podoficerów albo co najmniej wyższe przewidziane dla stanowisk przeznaczonych dla oficerów. Wyjątek stanowią żołnierze rezerwy posiadający już w tym korpusie odpowiedni stopień wojskowy – wtedy warunku wykształcenia się nie stosuje. Służbę może rozpocząć bez dodatkowego przygotowania żołnierz rezerwy posiadający wyszkolenie wojskowe, który np. odbył zasadniczą służbę wojskową, nadterminową zasadniczą służbę wojskową, przeszkolenie wojskowe studentów lub absolwentów, pełnił zawodową służbę wojskową, bądź odbywał służbę kandydacką. Żołnierz rezerwy nie posiadający wyszkolenia wojskowego lub osoba przeniesiona do rezerwy nie będąca żołnierzem rezerwy przed rozpoczęciem służby w NSR musi przejść szkolenie w ramach służby przygotowawczej.