k1p napisał(a): massi2301, mam okna od południa, w pokoju jest jasno, ale akwarium stoi na zachodniej ścianie osłonięte od strony okien dużą szafą, więc naturalne światło praktycznie nie oświetla wody.
Chyba pójdę za radą MANSONA, wyrzucę wszystkie rośliny, kamienie i przede wszystkim tło strukturalne, które jest najbardziej obrośnięte. Może się uda?
Podobny zabieg przeprowadziłam latem. Tło i kamienie szorowałam płynem do kibla, żeby to wszystko zabić :-)
Co prawda wtedy glony były jaśniejsze i mniej krzaczaste.
Tak to wygląda całościowo. Nie jest zbyt estetycznie:[img=1296721765_kkz2re1.jpg]
Przede wszystkim należało by zacząć od obsady, bo z tego co widzę to niezły misz masz tam panuje;) Jak często i jak duże robisz podmiany wody? 60W na 240L to troszkę za mało aby utrzymać roślinność w dobrym stanie. Proponował bym albo zdecydować się na pielęgnice, sypnąć piasek i wyrzucić roślinność, albo dołożyć światło i posadzić więcej roślin. Ja w swojej 240-stce też miałem standardowo belkę 2x30W ale dołożyłem jeszcze 2x54W i już niedługo mam zamiar odpalić zbiorniczek :)