Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Akwaryści łączmy się !

2820
#k1p nieaktywny
2 lutego 2011r. o 19:16
Te warunki raczej stwarzam. Kupiłam jakieś odpowiednie jarzeniówki, które sprzyjają rozwojowi roślin. Średnio światło świeci się około 12h i lipa :-(
Chyba zrobię całkowity restart. Tylko szkoda mi ryb, bo niektóre mają nawet po 8 lat. Jeśli byłabym pewna, że nie są one nosicielami tych glonów, mogłabym wymienić tylko całe wyposażenie, ale nie mam pewności. Albo trzeba się bedzie przyzwyczić. Bo oprócz efektów wizualnych, glony nikomu nie szkodzą. Ciekawi mnie tylko, czy krewetki dałyby im radę??
A ryby pożerające glony musiałyby być dorosłe, ponieważ wszystko, co ma poniżej 5 cm długości jest niestety pożerane. Moje ryby stworzyły mafię i nie dopuszczają nikogo z zewnątrz :-)
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
4743
#MANSON nieaktywny
2 lutego 2011r. o 19:30
Absolutnie nie rezygnuj z twoich rybek! To nie one sa winne.
Napisze Ci jak ja robie; baniak 240l oswietlenie 2X 35w o...m. zadne tam specjaly. Podmiany wody raz wtygodniu[najlepiej srodek tygodnia;mniej chloru.] 10-20 % . Dla roslin podaje tylko Crypto nawoz w tabletkach i to kazdej roslince po pol tabletki na m-c. osw.chodzi 10,5 a wlecie 11,5 godz. temp.27-8 stopni. Pompa doi 24 na dobe.750l na godz. i to naprawde wszystko.
Acha! Wazne jest i to bardzo gdzie stoi zbiornik? bo jesli padaja na niego promienie sloneczne to nie pomoze nic!
Nie przekarmiaj rowniez rybek.Ja daje swoim trzy razy na dobe w malych ilosciach. Pokarmy miesne trzy razy w tygodniu.
:*

Zastosowana autokorekta

2820
#k1p nieaktywny
2 lutego 2011r. o 19:40
U mnie wygląda to tak:
Przy 240 litrach, dwie świetlówki Philips TL-D 30W, filtr TetraTec EX 700. Swiatło od 8.00 do 20.00. Karmienie standardowe, przeważnie pokarm w płatkach i raz na jakiś czas mrożony wodzień itp... Tym bardziej nie wiem, skąd to cholerstwo u mnie się wzięło :-(
4032
#massi2301 nieaktywny
2 lutego 2011r. o 19:50
a czy akwarium stoi koło lub naprzeciw okna??ja mam dwie świetlówki t8 po 30w i 2 świetlówki t5 po 36w i powiem Ci że glon miałem przez to że za dużo witamin podawałem i akwarium było naprzeciw okna . z witaminami przystopowałem i zmieniłem miejsce i narazie spokój :)
4743
#MANSON nieaktywny
2 lutego 2011r. o 19:51
Sproboj tak; wyjmij kamienie i wytnij najbardziej obrosniete glonem liscie roslin,skroc czas oswietlenia do 10 godz. dziennie na tydzien i podmien odrazu 10% wody nie wiem jakie masz rybki, bo mozesz dodac jeszcze troszke soli akwariowej dla sklarowania wody.Oczysc szyby czyscikiem do glonow. Po tygodniu powinno byc dobrze. Pamietaj ,ze to tylko moja porada i mozesz jeszcze poszukac gdzie indziej,ale znam to z doswiadczenia wlasnego i wielu kolegow.Powodzenia! ;)
~ niezalogowany
2 lutego 2011r. o 21:26
zapominacie,że rybka lubi pływac
~% niezalogowany
2 lutego 2011r. o 21:29
Mogę wiedzieć jaki temat chcesz ukryć ? pisząc cokolwiek we wszystkich ?
~Marek K. z Nowogrodzca niezalogowany
2 lutego 2011r. o 22:27
Ja mam problem z glonojadem, bo moj brat sztucznie chce doprowadzic do tarła;/ masakra....
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza