Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Villaro zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Akwaryści łączmy się !

4032
#massi2301 nieaktywny
24 stycznia 2011r. o 0:05
Mi krewetki padły jak przedawkowałem co2, ale również gdy brakło im tlenu, krwetki lubią podmiany wody z tego co mi wiadomo jeśli się nie mylę.

Dopisane 24.01.2011r. o godz. 00:05:

i z tego co jeszcze słyszałem to podmiany najlepiej robić w wt, śr bo na weekend do wody jest dodawany chlor może on ma coś wspólnego. Thor dlaczego się nie wypowiesz na ten temat??
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
2924
#Anonim2924 nieaktywny
24 stycznia 2011r. o 8:41
~ napisał(a): Wujek co myślisz..?
Nie wiem co mam robić....chciałem w puścić jakieś razbory ale teraz jest lipa..krewetki wpuściłem drugi raz (red cherry) niby wytrzymujące..i tak samo padły w przed dzień mętnej wody...

Help..

Mi te krewetki też padły, z tym że na bank po przedawkowaniu CO2. Butle miałem włączoną cały czas i nie miałem napowietrzania. Co rano ryby pływały z ryjami przy powierzchni i krewety zdechły... Potem założyłem napowietrzanie i problem nie powrócił. Jak masz mętną wodę to może być za mało tlenu albo przekarmiasz i pierwotniaki sobie szaleją. Zrób tak, kup sobie w Rekinie szyszki czarnej olchy, wsyp kilka do kubka i zalej gorącą wodą, przykryj, zaparz i poczekaj aż wystygnie. Potem tą herbatkę wlej do akwarium, woda zrobi ci się bursztynowa a potem mętna - na skutek zawartych w tej herbatce garbników wyzdychają wszystkie pierwotniaki. Dobrze napowietrzaj i filtruj, rano woda będzie kryształ ! I nie przekarmiaj !! No i czy rybek czasem nie masz za dużo, albo czy filtr nie jest zbyt mało wydajny ? Napisz coś o tym baniaku.

Ja mam 400l i podmieniam raz w tygodniu ok 30% wody. Moje rybcie lubią podmiany (paletki i skalary). Podmieniam w środy, gdyż to prawda że w weekendy woda jest bardziej chlorowana, co nawet widać przy podmianach weekendowych. Przy każdej podmianie uzupełniam żelazo, mikroelementy, potas itd (mikroplant, symfonia złota i K2SO4)

Pozdrawiam Wujek

Dopisane 24.01.2011r. o godz. 08:40:

A to mój baniak po "cięciu"

[img=1295854848_hx2zfyg.jpg]

Dopisane 24.01.2011r. o godz. 08:41:

Zdjęcie z webcama (link w moim opisie)
~Akwarysta niezalogowany
24 stycznia 2011r. o 10:56
Wujek wypas akwarium i za krec ..e zrobiłeś z tą kamerką !

Zastosowana autokorekta

2186
#piotrek nieaktywny
24 stycznia 2011r. o 11:06
Mam do sprzedania korzeń[img=1295863602_qxo1wjw.jpg]
2924
#Anonim2924 nieaktywny
24 stycznia 2011r. o 11:24
Czy ktoś może wie czy czasem bocje wspaniałe nie wytępią mi krewetek, podobnie jak to zrobiły ze ślimakami ?
4032
#massi2301 nieaktywny
24 stycznia 2011r. o 11:40
Ja miałem Wujku bocje z krewetkami i nie zauważyłem żeby kiedykolwiek mi atakowały krewetki. Zrezygnowałem z bocji bo strasznie mi ryły w podłożu
2924
#Anonim2924 nieaktywny
24 stycznia 2011r. o 11:56
Massi, a masz te krewetki RED Fire może w nadmiarze i czy odsprzedałbyś mi kilka ?
4032
#massi2301 nieaktywny
24 stycznia 2011r. o 12:02
a ile byś chciał??:)
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA KGHM zaprasza