~ napisał(a): Inwestować-dobrze by było. Szkoda by było stracić taki zakład,bo jeśli wykupi ich konkurencja to na pewno nie będzie inwestować tylko zaora!
Pamiętacie mleczarnię na Jeleniogórskiej? Bezrobocie wzrośnie, tak czuję
Gdy ZC Bolesławiec musiały płacić VAT 22 % a nie jak dotychczas 7 % to przy różnicy 15 % wg pokazanych przychodów przez Ministerstwo Skarbu corocznie zalegają Urzędowy Skarbowemu około 5 MLN PLN. Potencjalny inwestor musi z tym się liczyć, nie daj boże gdyby musieli się cofnąć z tym VATem 5 lat do tyłu jak zrobili w Manufakturze, to robi się ponad 24 MLN PLN. Nie jestem pewny czy to może Zakład wytrzymać finansowo. Może mylę się w swoich wyliczeniach, może ktoś mnie sprostuje?
~oby tak było niezalogowany 27 lutego 2010r. o 9:20
na ostatniej sesji prezydent Roman powiedział, że jakiś boleslawiecki inwestor planuje zakład na terenie strefy ekonomicznej; tak to widzę : pan G. i /lub pan C. kupią teren pod inwestycję na terenie strefy [ zwolnienie od podatków !!!] a jednocześnie kupią zakłady ceramiczne, wszystko zostanie po staremu poza tym , że na terenie strefy powstanie ładna hala sprzedaży, magazyn czy coś , co przypominać będzie ZC
co w ten sposób uzyskalibyśmy ?
1. ludzie będą mieli pracę - 500 osób
2. ZC zostaną w bolesławieckich rękach
3. zwolnienie od podatku na lata pozwoli podtrzymać produkcję
Hehe!! Obudziliście się tydzień przed zakończeniem pierwszego etapu. Ogłoszenie się ukazało już dawno, bo 18.01.2010 r. Ciekawe jaki ma ktoś cel wywołując popłoch i niepokój wśród załogi?? A do tego kto to jest?? A może portal chce mieć ciekawą dyskucje (a moim zdaniem może być to wielka kłótnia i obrzucanie się niektórych błotem, czyli teksty w stylu "ty jesteś .... " taki a owaki)
PO DRUGIE: Wszyscy wiedzą ze jest to kolejna prywatyzacja tego zakładu, a wcześniejsze po prostu się nie doszły do skutku.
PO TRZECIE: Przeczytajcie dokładnie ogłoszenie o prywatyzacji a znajdziecie taki fragment: "Przedmiotem negocjacji będzie w szczególności: cena za nabywane udziały/akcje Spółek, proponowany przez Potencjalnego Inwestora program rozwoju Spółek, obejmujący m.in. zobowiązania inwestycyjne, zobowiązania w zakresie ochrony środowiska, zobowiązania w zakresie ochrony interesów pracowników i innych osób związanych ze Spółkami oraz sposób zabezpieczenia wykonania tych zobowiązań."
PO CZWARTE: Co do VAT-u to byłem w sklepie ZC Bolesławiec i widziałem ze jedne wyroby malowane mają 7 % VAT a inne 22 % VAT, nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale takie mamy prawo w Polsce i ustawę o VAT.
Może po prostu Manufaktura daje 7 % VAT-u na wszystko i tu jest problem z US??
PO PIĄTE: Lepiej niech moderator ściągnie ten temat z forum, co będzie dobre dla tego zakładu i nikt nie będzie podkopywał morali załogi.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.