~ napisał(a):
w Warcie też pogonili wiatrakowe towarzystwo, a do Zagrodna to faktycznie zapraszam wszystkich entuzjastów wiatraków, fajnie żyć w elektrowni wiatrowej, świst 50-metrowych łopat, efekt migotania cienia i wspaniały widok z tarasu podczas grilowania, zapraszam!
zapraszam - może ktoś kupi tu dom, przecież spadek ich wartości to normalka, w sąsiedztwie farmy wiatrowej nikt nie chce mieszkać ze względów min. zdrowotnych
Tak się składa, że mieszkam w Gminie Zagrodno, blisko wiatraka (około 50 m od) już byłem i powiem Ci, że żadnego wielkiego świstu nie słyszałem, na drodze W WIOSCE jest o wiele głośniej. Mieszkańcy Zagrodna też nie narzekają - znam kilku :o). Efekt migotania cienia - bo padnę, niektórzy też pisali o zagrożeniu dla ptaków - no nie ma co ptaki są tak głupie, że masowo wpadają na wiatraki - normalnie krew się leje strumieniami, a sarnom podchodzącym pod wiatraki głowy obcina :P
Widok z pewnością bardziej urozmaicony i ciekawy niż tylko - "pole, pole, łyse pole". Cicho, ładnie i czysto.
Elektrownie atomowe będą wyglądały znacznie ładniej :D
Owszem w Zagrodnie odbywają się sprawy sądowe dotyczące wiatraków - Ci co je założyli nie mogą wytrzymać, że wiatraki nie stoją u nich na polu - bo nie mają z tego kasy.
To jest właśnie cała prawda :o)
Co do samych kwestii finansowych: gmina od wiatraków ma spore dotacje, cena prądu dla mieszkańców gminy z tytułu "posiadania" wiatraków się nie zmieniła - więc to, że mieszkańcy będą mieli tańszy prąd to mit.
Jedno wiem - trzeba szukać alternatywnych źródeł energii niż atom, gdyż historia już nas nauczyła czym to może grozić, a bajki, że teraz elektrownie są bezpieczne można sobie miedzy półki włożyć.
Oczywiście wiatraki powinny być budowane z dala od zabudowań i w Gminie Zagrodno właśnie tak jest.
A przeciwnicy może niech się wypowiedzą - jak rozwiązać problem zaopatrywania w energię elektryczną kraju - może kupmy sobie wszyscy agregaty prądotwórcze - dopiero będzie ładnie pachniało, będzie cicho i miło.
I żeby było jasne - jestem za wiatrakami ale nie 10 m od domu tylko 300 m.
http://wiatrowa.xn.pl/