Calahan napisał(a): Ktoś napisał: ... powstalo kilkadziesiat tys. zborow a PS wyraznie mowi: "...upominam was, bracia...abyście byli zgodni, i by nie było wśród was rozłamów
Przyjacielu, odpisywalem w tej sprawie juz wczesniej, wspominajac o jednosci zborow/kosciolow Pana Jezusa Chrystusa ....
to jak w koncu drogi Calahanie, luteranizm jest oparty na Sola scriptura czy tez nie? jak trzeba to trzymacie sie kazdego slowa PS obiema rekoma a jak wygodnie to tylko jedna lub wcale... Dlatego tez powstalo tyle odlamow. a pismo (2P 1,20-21) przestrzega:
"...żadne proroctwo Pisma nie jest dla prywatnego wyjaśnienia. Nie z woli bowiem ludzkiej zostało kiedyś przyniesione proroctwo, ale kierowani Duchem Świętym mówili od Boga święci ludzie."
w innym miejscu czytamy (2P 3:16 ) :
Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma, na własną swoją zgubę.
ale oczywiscie nie przeszkadza to
GOLDENHAND pisac, tak samo jak jego wspolbraciom od 500lat :
"znam pismo" a to juz prosta droga do powstania nastepnej 33 678* denominacji protestanckiej
Ktoś napisał: Placi za to Pastor, kogo nie stac, lub kto nie chce ten nie musi nic dawac na rzecz zboru. ... :).
no to placi Pastor z wlasnej kieszeni(...robi to kosztem wlasnej rodziny??) czy jest zrzuta (danina, taca, ofiara)?
Konkret Calahanie.
Ktoś napisał: Tak, robotnikowi nalezy sie zaplata, o ile na nia kogos stac.
co prosze???? taki jest sens slow Pana Jezusa?? czyli co Calahanie,wiem ze nie stac mnie na kafelkarza, ale korzystam z jego uslug i mowie mu po wszystkim...sorry nie mam kasy, nie stac mnie. wiec jeszcze raz ci przypomne co mowi PS:
(2P 3:16 ) :
Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma, na własną swoją zgubę.
@GOLDENHAND cytaty miales podrzucic, gdzie jakoby PS zabrania lozenia na kosciol. Bo napisales
cyt GH: "Ale o pieniądzach jest napisane wyraźnie, i nie ma tu miejsca na spekulacje.."
*33 678 - tysiac w ta czy w tamta nie gra roli :D