Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Villaro zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Ach Ci źli motocykliści

~~ niezalogowany
4 września 2011r. o 1:00
~b555 napisał(a):
Droga hamowania motocykla jest dłuższa niż samochodu? Pierwsze słyszę! jeżeli sie nie znasz to nie pisz głupot.

Może wygrzebałem to z przed miesiąca, ale od kiedy większa masa wprawiona w ruch szybciej się zatrzyma? Przeciętne auto waży 1-1,5 tony, a motor? 200-300 kg? (nie wiem dokładnie. Strzelam). Technika poszła tak do przodu, że motor na 100% ma krótszą drogę hamowania, niż samochód. Dałbym sobie nawet rękę uciąć. Podstawy fizyki...

Zmoderowano 04.09.2011 godz.9:49 - powód: cytowanie (sentinel)
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
4549
#mleko nieaktywny
4 września 2011r. o 1:26
ważna jest technika hamowania gdyż technologia układu w zależności od modelu może nieznacznie się różnić inni powiedzą że znacząco,a jednak w markowych moto w latach osiemdziesiątych był stosowany już antynurek co dziś nazywamy ABS

Zmoderowano 04.09.2011 godz.9:49 - powód: cytowanie (sentinel)
3347
#Grzdyl_Ponury nieaktywny
4 września 2011r. o 9:47
~~ napisał(a):
Może wygrzebałem to z przed miesiąca, ale od kiedy większa masa wprawiona w ruch szybciej się zatrzyma? Przeciętne auto waży 1-1,5 tony, a motor? 200-300 kg? (nie wiem dokładnie. Strzelam).

Zacznę od przykładu żeby uzmysłowić Ci , że nie ogarniasz procesu hamowania całościowo :) Jeżeli mamy jednakowe dwa pojazdy o jednakowej masie wprawione w ruch ,z których jeden ma dwa koła a drugi cztery koła, to który ma krótszą droge hamowania?? :P
Na długośc drogi hamowania oprócz masy pojazdów ma wpływ szereg czynników a jednym z ważniejszych jest TARCIE, o którym w błogiej nieświadomości raczyłeś zapomnieć :)

~~ napisał(a): Technika poszła tak do przodu, że motor na 100% ma krótszą drogę hamowania, niż samochód. Dałbym sobie nawet rękę uciąć. Podstawy fizyki...

Technika poszła do przodu nie tylko w przypadku motocykli, ale też w przypadku samochodów :)
Tak więc zanim wybierzesz miejsce, proponuję blisko szpitala, zastanów się , którą rękę mam uciąć :P

~~ napisał(a): Podstawy fizyki...

Oprócz podstaw fizyki trzeba umieć spojrzeć na "zjawisko" hamowania jako na proces bardziej złożony a nie tylko na ruch pojazdów o określonej masie:P

<I>Czasami lepiej milczeć i sprawiać wrażenie idioty,niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości</I>
4668
#Anonim4668 nieaktywny
4 września 2011r. o 9:51
...witaj mój" miszczu"..:) , mój imperatorze.....WSPANIAŁEGO DZIONKA ŻYCZĘ ;) ;) ;) ;) ;) :> :*

Dopisane 04.09.2011r. o godz. 09:51:

grzdylku...... chcesz jeszcze ze trzy buziole i dwa łoczka ...:)?????? :* :* :* ;) ;)
3347
#Grzdyl_Ponury nieaktywny
4 września 2011r. o 9:56
capitanosss napisał(a):
grzdylku...... chcesz jeszcze ze trzy buziole

Znam na forum obiekty których buziaczki smakują zdecydowanie lepiej a poza tym mógłym się od Ciebie zarazić i zacząłbym pisać takie farmazony jak TY :D :D

<I>Czasami lepiej milczeć i sprawiać wrażenie idioty,niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości</I>
3145
#hemi nieaktywny
4 września 2011r. o 10:05
dobrze grzdyl napisał,nie sama masa ma na to wpływ!!
masa różnych czynników dochodzi,w moto hamujesz tylko przodem czy wspomagasz sie tyłem,masz abs i walisz na maxa po klamce czy na wyczucie z obawy przed zablokowaniem koła?jedna tarcza z przodu ,czy dwie i 6 tłoczków...oj masa tego masa.
do tego przyczepność nawierzchni czy też stan ogumienia...Mozna by pozbierac troche tego.

Dopisane 04.09.2011r. o godz. 10:05:

STANDARDOWY PRZYKŁAD OLANIA MOTOCYKLISTY,ZIGNOROWANIA GO!!
&feature=related

Szkoda naszej Europy-była taka piekna,teraz czeka nas MuslimEuropa :(
~Mieszkaniec niezalogowany
4 września 2011r. o 12:54
A może motocyklista tak zapie.., że kierowca go nie zobaczył...? Sama gdybym nie słyszała huku silnika to bym w barana udeżyła , i co wtedy, czyja wina? Mieszkam blisko głównej drogi teren zabudowany, ani razu nie widziałam motocyklisty, który by jechał prędkością zgodną z przepisami. Wczoraj lecieli przez wieś , jeden na jednym kole a drugi nie trzymał kierownicy!!! Chyba zaczne robić zdjęcia takim matołom i publikować na bolec info!!

Zmoderowano 04.09.2011 godz.14:52 - powód: cytowanie (sentinel)
3176
#Ariel nieaktywny
4 września 2011r. o 13:01
No porób zdjęcia;) i potem możesz nam wysłać na e-mail :D to będziemy mieć pamiątki:)
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.