Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Polska - rzeczywistość i absurdy

9984
#gover nieaktywny
15 grudnia 2013r. o 20:49
virgo napisał(a): z czego , z jakich środków odbudujesz przemysł , kiedy kasa państwowa jest pusta ? Będziesz zwracała się o kredyty - do kogo ?? .

Z czego, z jakich srodkow bedziesz oplacala rzesze urzednikow 49 wojewodztw?

Zmoderowano 15.12.2013 godz.20:48 - powód: błąd cytowania (moderator)
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
15 grudnia 2013r. o 21:09
virgo napisał(a):

Ja powiem, tak po swojemu :D, z punktu widzenia tego wasala naszego kochanego państwa,
ja tam jestem zwykły inż, no taki prostaczek z punktu widzenia tychże wykształconych humanistów, urzędników,
mam tę swoją robotę i trochę kasy którą chciałbym zainwestować, część zainwestowałem (tak według mego założenia, co może przynieść zysk, jakoś to się buja i ok :), nie muszę przy tym za dużo chodzić, to plus) ale chciałem w coś innego zainwestować, naszła mnie myśl, by coś nowego rozkręcić, coś z produkcji, w końcu nie pozostało wiele z polskiego przemysłu itd :P.
Ok, mam pomysł na tę produkcję, odbiorców z grubsza nagranych, itd, technologia nie jest skomplikowana, mechanikę zrobią odpowiedni ludzie, co takimi rzeczami się zajmują, automatyka również nie stanowi problemu itd, czyli wszystko pozornie ok :).

Jednakże zaczynają się problemy, wszelakiego rodzaju urzędy (nadmienię, iż lokalizacja tej manufaktury nie byłaby w B-C, aby nie było :)), odnośnie interpretacji ustaw, nikt jednoznacznie nie potrafi udzielić informacji, no ok, co ja robię, piszę taki sobie programik, opierający się na teorii grafów by analizował ustawy (jak ktoś czytał ustawy, to wie, iż od cholery jest odnośników do innych paragrafów itd), to przynoszę (no ok, inni to za mnie robili:) ) te swoje drzewa paragrafów z odpowiednich ustaw, a oni nadal nie potrafią jednoznacznie odpowiedzieć na zadane pytanie, bo się opierają, jak rzekli na interpretacjach, a nie na literze prawa, więc pozostaje? Pier...lić to wszystko bo zdrowia szkoda, a jak Wam przyjdzie do głowi coś tworzyć od podstaw, to chyba lepiej za granicą :( .
P.S. W razie W, potraktujcie te słowa jako wywód frustrowanego, nie-humanisty, nieudacznika, co wymiękł przed naszym kochanym aparatem urzędniczym, a Wy stańcie do boju, może Wam się uda :)
10897
#Anonim10897 nieaktywny
15 grudnia 2013r. o 21:30
~ napisał(a):
Ja powiem, tak po swojemu :D, z punktu widzenia tego wasala (...)
P.S. W razie W, potraktujcie te słowa jako wywód frustrowanego, nie-humanisty, nieudacznika, co wymiękł przed naszym kochanym aparatem urzędniczym, a Wy stańcie do boju, może Wam się uda :)

Anonimie , rozumiem Twoją frustrację ;( masz rację , nasze przepisy , szczególnie te podatkowe są bardzo skomplikowane i interpretacja ich nie jest jednoznaczna. To tragedia dla podatników. Należy je sprecyzować jasno i konkretnie a nie pozwalać urzędnikom interpretować zgodnie z powiedzeniem "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia". Do tej pory , próbując "wyprostować" te sprawy , obyło się na obietnicach ...
Co zaś do wykształcenia - Polska potrzebuje inżynierów ! Tylko co im może dzisiaj zaoferować ?? Jak na razie "bierz swój los w swoje ręce" :> jednak nie wszyscy to potrafią ;( Tobie życzę powodzenia :D
~ niezalogowany
15 grudnia 2013r. o 21:39
virgo napisał(a): Jak na razie "bierz swój los w swoje ręce" :>

Już dawno to poczyniłem, lecz się "bujam" poza granicami naszego państwa, zamiast tu coś kreatywnego zdziałać, wierz mi, mi już na kasie nie zależy, ja nie chce nic od państwa polskiego, wolałbym by mi nie przeszkadzało.
~Iza niezalogowany
16 grudnia 2013r. o 5:42
virgo napisał(a):
Izo , gdybym wiedziała ,że jesteś strategiem ekonomicznym , rozwijałabym dalej wątek. Może doszłybyśmy do jednomyślności w tej sprawie. Jest chyba inaczej , więc pozwolę sobie powiedzieć tylko , iż najprościej jest zawęzić zagadnienie. Można "odwrócić " Twoją wypowiedź i zapytać : z czego , z jakich środków odbudujesz przemysł , kiedy kasa państwowa jest pusta ? Będziesz zwracała się o kredyty - do kogo ?? Chyba nie do UE , której zależy przede wszystkim byśmy pozostali jej wasalami... Od Hindusów też nie odkupimy naszych hut.

Przepraszam ,za dość dosadne sformułowanie we wstępie. Bardzo lubię Twoje wypowiedzi i nie jest moim zamiarem urażenie Ciebie. Pozdrawiam.

Virgo, nie jestem strategiem ekonomicznym, hi,hi, ale lubię obserwować to co się dzieje. Ostatnio szukam informacji o Chinach,Islandii, Węgrzech, czy Rosji.
Kiedyś rozmawiałyśmy o tym, co słychać u naszych bratanków :) -Węgrów.
Pozdrawiam, miłego :)
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
16 grudnia 2013r. o 7:18
~ napisał(a): ...
Ja powiem, tak po swojemu :D, z punktu widzenia tego wasala naszego kochanego państwa,
ja tam jestem zwykły inż, no taki prostaczek z punktu widzenia tychże wykształconych humanistów, urzędników, ...

Ja nawet matury nie mam , nie mówiąc o inżynierowaniu , ale rozumiem :) Etatyści ... łamane przez humaniści ... wszystkich krajów ... łączcie się :D

Dopisane 16.12.2013r. o godz. 07:18:

A tak nawiasem, info takie znalazłem , że Włosi przestają finansować partie polityczne ... kurcze , Armagedon na całego :D
Miłego Wam życzę ... wszyscy mamy swoje nałogi :D

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
2900
#falco nieaktywny
16 grudnia 2013r. o 7:47
~ napisał(a):
virgo napisał(a): Jak na razie "bierz swój los w swoje ręce" :>

Już dawno to poczyniłem, lecz się "bujam" poza granicami naszego państwa, zamiast tu coś kreatywnego zdziałać, wierz mi, mi już na kasie nie zależy, ja nie chce nic od państwa polskiego, wolałbym by mi nie przeszkadzało.

:) właśnie...

"bierz życie z każdym oddechem..."
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
16 grudnia 2013r. o 7:51
gover napisał(a):
Z czego, z jakich srodkow bedziesz oplacala rzesze urzednikow 49 wojewodztw?

Z fiducjarnej kasy Drogi Goverze :* Jeśli Naród Polski pojmie , czym jest pieniądz rodszyldów , pojmie również błądzących kapłanów i matrony nic nie warte, być może się odrodzi. Na pohybel rzymianom :) Miejmy nadzieję. Miłego :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMAMrowka zaprasza