skorn napisał(a): fobiak napisał(a): mysle, ze jestes na tym etapie i zdajesz sobie sprawe z tego, ze unia im nic nie da i oni o tym tez wiedza, dlatego opowiedzieli sie przeciwko unii.
Jak długo ludzie będą jeździć za lepszym życiem ze wschodu na zachód, a nie na odwrót, tak długo będę twierdził, że tam jest lepiej. I nie chodzi mi o UE samą w sobie, bo to sztuczny twór, który powinien rychło upaść.
Do demokracji i wolnego rynku nie trzeba biurokratów z Brukseli, tylko rozsądni ludzie w rządach poszczególnych państw.
Parę lat temu oglądałem reportaż w TVP ,oczywiście leciał w porze najmniejszej oglądalności ,późno w nocy .Opowiadał o Kubańczykach którzy uciekli z Kuby do USA. Jak tam żyją ,co teraz myślą itp. 99 % żyje w slamsach bez pracy ,łapią czasami dorywcze prace ale większość trudni się handlem narkotykami,wielu zostało narkomanami lub alkoholikami ,nie mają ubezpieczeń zdrowotnych ,walczą o terytoria do handlu narkotykami z Meksykanami którzy są w podobnej sytuacji.
Po cichu mówią że dali się nabrać na Amerykę pięknie opakowaną ,kolorowe reklamy,bilbordy,super samochody itd.Chętnie by wrócili na Kubę ale boją się Castro,gdy uciekli do USA to nawymyślali tyle głupot na Castro aby się przypodobać amerykanom że teraz boją się zemsty gdy by wrócili.
Dlaczego dałem ten przykład ? dlatego aby pokazać że kapitalizm jest jak ta szynka z hipermarketu ,super opakowana ,piękna ,różowa dopóki nie spróbujesz ,w PRL wędliny były pakowane w szary papier ,kto by uciekał do szarego papieru ,ale pamiętacie ten smak ?