Pannazdzieckiem napisał(a):
Szanowni Państwo:
W ubiegłą sobotę mieliśmy przygotowane mury do położenia tzw. filigranowej płyty betonowej sprezentowanej przez sąsiada ( minimalizujemy koszty , budujemy domowym sposobem ). Takich płyt , o rozmiarach 6,3 na 2,5 trzeba było trzech na taras. Ale w poniedziałek wyłonił się problem : płyty pomimo swej nazwy , po zalaniu betonem i dozbrojeniu dają strop o grubości 22 cm i waży toto od cholery. A ściany nośne mamy niestety słabowite. Dodatkowo , ze względu na elektryczne linie przesyłowe i zasilanie budynku , położenie tych płyt Hds-em , bądź dźwigiem będzie bardzo trudne , co stwierdził autorytet w tej dziedzinie , Pan Mularczyk z Kruszyna. Uznaliśmy , że nie ma innego wyjścia jak „ wylać strop” Rozwiązanie tańsze niż płyta filigranowa , czy strop Teriwa …. jeśli ma się szalunki poziome, a tych niestety nie mieliśmy. W tej sytuacji w grę wchodziły dwie opcje : znajdziemy firmę , która ma takie szalunki i moce przerobowe aby natychmiast to zrobić , albo walczymy dalej „ domowym sposobem” . Firmy niestety nie udało się znaleźć , wszyscy zajęci. Ale udało się znaleźć szalunki …. od pana Sylwka z Kraśnika , oraz stemple od pana Kazika z Kruszyna i dechy szalunkowe od pana Antoniego z Kruszyna. Wszystko , co jest potrzebne do szalowania stropu jest już na miejscu i od jutra stawiamy konstrukcję , zbroimy i zalewamy betonem … mam nadzieję w piątek .
To dzięki Wam Rocki wyjdzie wreszcie z domu , a ja już tego dopilnuję :)
Witam Wszystkich !
Cieszę się że wszystko wróciło do normy bo do solidnej pracy potrzbny jest spokój i dobry plan. Plan mamy a zadbajmy tutaj o spokój. To tyle. Wykonawcom życzę owocnej pracy
Paniusiu Roky do pełnej informacji brakuje nam tylko kilku fotek, które pokażą na jakim etapie są prace. Wiem że nie tylko mnie ciekawi jak wygląda sytuacja. Postarajcie się proszę w miarę możliwości zaspokoić naszą ciekawość :) :)
Miłego dnia Wszystkim życzę :)