Przemyslaw napisał(a):
Upiera się Pan Panie Piotrze przy teoriach spiskowych banków
Gdyby choć przez moment zastanowił się Pan nad piramidą władzy na tej Planecie , być może zrozumiałby Pan , w jakim procesie Pan uczestniczy. Śpieszę donieść , że aspiruje Pan właśnie do grona „wybrańców” na jednym ze szczebli władzy. Poszczególne szczeble władzy , tak czy siak, podporządkowane są dojeniu społeczeństwa. Podział tzw. polityczny , jest tylko grą pozorów. Niezależnie od tego , jaka partia , czy koalicja rządzi , sprawy idą źle , pomijając niezaprzeczalny fakt nieuzasadnionych nagród ( słuszna Pańska racja ) , system wyzysku funkcjonuje od wielu lat. Ludzie piszą doktoraty o pieniądzu fiducjarnym , a Pan mówi , że to spiskowa teoria ? To proszę mi odpowiedzieć na pytanie , kto jest właścicielem Polskich banków ? Warto też pamiętać , że Państwo pozbawione prawa do emisji i wpływu na własny pieniądz , przestaje być suwerennym państwem ( Polska, UE, szaleńcze dążenie rządzących do wprowadzenia Euro) . W tej sytuacji dyskusja polityczna pozbawiona jest sensu. Rozdrapywanie ran , kto ile wziął z publicznego trzosu , również służy systemowi wyzysku Narodu, ponieważ na zasadzie społecznego zbulwersowania odsuwa uwagę ludzi od istoty problemu. Mam nadzieję , że znanym jest Panu termin „ temat zastępczy” i ma Pan świadomość uczestnictwa w tworzeniu takich „ tematów „. Doświadczenie uczy , że niezależnie od rządu , sprawy tego nieszczęśliwego kraju idą po równi pochyłej w czeluść zadłużenia. Gdyby miał Pan trudności z terminem „fiducjarny” Kolega Preczzkomuną :) wyjaśni to Panu , to młody , wykształcony człowiek . Jemu nie wciśnie pan ideologii Pana Palikota ... innym chyba też nie :)
Nie wiem , czy zwróciłeś uwagę Hegemonie , ale przestałem kląć :)
Miłego dnia Wam życzę :)