Pannazdzieckiem napisał(a):>Preczzkomuna napisał(a):
Panna ten kryzys sztucznie spowodowali bankierzy i przekupieni politycy by wziąć sobie władzę nad gospodarką. Państwo nie wywiązało się ze swoich obowiązków w dziedzinie bicia monety. Stąd kryzys.
Oczywiście , współczesne Państwo Polskie również z tego obowiązku się nie wywiązuje , a władza nad gospodarką tkwi nie w naszych rękach , nic się nie zmieniło od tamtych czasów. Jakieś wnioski ? :D
Preczzkomuna napisał(a):
Żeby komuś dać komuś 100 zł trzeba komuś innemu zabrać 140zł w formie podatków a to jest rabunek, tacy ludzie nazywają się złodziejami. Co innego jeśli to idzie na wspólne cele wojsko policja. Musi być urzędnik, który pobierze te pieniądze i drugi urzędnik, który to jakoś wyda. Czyli chcą pomóc utrzymujemy bande urzędników. Ci ludzi, którzy chcą płacić 140 niech dadzą 100 ludziom bezpośrednio. Będą 40 zł do przodu i pewni, że te pieniądze otrzymała osoba biedna!! a nie osoba, która okłamała urzędnika. Ludzie chcą płacić tylko państwo ich okrada. Jak już mówiłem kiedyś nie odnotowano lepszego sposobu na eliminowanie biedy niż wolny rynek.
Przemyslaw napisał(a):
Małe banki jako pierwsze padają ofiarami tej hojnej polityki.Jako parawanu używa się dbałość o najsłabszych .
Przemyslaw napisał(a):
Wielu ludzi utożsamia państwo z czymś pozytywnym.Tymczasem władza mówiąc państwo myśli o sobie.Ten kryzys to nic innego jak przeinwestowane wydatki administracji w pogoni za władzą .
~ napisał(a): ... Ja natomiast jestem za wolnym rynkiem, jednak z delikatną obecnością regulującą sprawiedliwego państwa, do takiego państwa powinniśmy dążyć.
~ napisał(a): Ja natomiast jestem za wolnym rynkiem, jednak z delikatną obecnością regulującą sprawiedliwego państwa, do takiego państwa powinniśmy dążyć.>
Przemyslaw napisał(a): Dokładnie tak .Właśnie od kilku lat wspieram i propaguję ten sposób pojmowania polityki.
Należało by podkreślić słowo " delikatną "
Taki sposób pojmowania sprawiedliwości nazywa się rozwiniętą cywilizacją XXI wieku.
~ napisał(a): Twoja logika doprowadziłaby do wymierania całych wiosek na wschodzie naszego kraju :P Bez państwa nie płaciłby nikt! A jeżeli już to może do 1%. Ta, jak ich nazywasz banda urzędników, ma zadbać o to, aby dzielenie pomocy społecznej była sprawiedliwa! W tej chwili nie jest ona doskonała, ale należy ją zmieniać, zmniejszać, a mechanizmy poprawiać. To samo dotyczy całego naszego państwa, któe starajmy sie ulepszać. Istnieją kraje, które radzą sobie z tym bardzo dobrze, np. kraje skandynawskie. Tam mechanizmy socjalne są przemyślane i skuteczne. Tak mi się zdaje, że Twoje zdanie zmierza ku temu, aby nie dawać nikomu, a jeżeli już, to tylko według kryterium Twojego widzimisie. Podoba Ci się wyzysk, i niewolnictwo? Ja natomiast jestem za wolnym rynkiem, jednak z delikatną obecnością regulującą sprawiedliwego państwa, do takiego państwa powinniśmy dążyć.
Preczzkomuna napisał(a):