Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Obecny ustrój, a Komuna

~Panna na tyldzie niezalogowany
15 marca 2013r. o 10:32
~sw napisał(a): ... A nawet wspaniały gierek musiał pożyczyć od tych wrednych banków na wybudowanie mieszkania które użyczył twojemu teściowi.

Ładnie napisane:) Jak słusznie zauważyłeś kapitalizm , to kumulacja kapitału , a nie tworzenie go z powietrza ( system rezerwy szczątkowej " ekonomisto " ) . To , że moje dzieci czegokolwiek dorobią się w tym życiu , to jest właśnie nieuzasadniona wiara , jak w zbawczą moc święconej wody , tudzież mechanizmów rynkowych. Kiedyś mówiło się jeszcze o surowej ręce sprawiedliwości ludowej . Dzisiaj taka by się przydała do pogonienia systemu bankowego. Ale Ty wiesz oczywiście lepiej , ja się dopiero uczę . Dobra starczy tych pogaduch :) Miłego :)
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
2900
#falco nieaktywny
15 marca 2013r. o 12:07
dla mnie samego najśmieszniejsze jest to ze na temat komuny największymi ,,autorytetami,, w krytykowaniu systemu są najczęściej ludzie młodzi którzy komunę ,,znają,, z opowieści dziadka czy ojca lub ze starych kronik filmowych...
dzisiejsza młodzież bardziej jest nastawiona na ,,konsumcjonizm,, niż na własne doświadczenia i samodzielne ,niczym nieukierunkowane myślenie... ;)

"bierz życie z każdym oddechem..."
~:) niezalogowany
15 marca 2013r. o 12:50
Widzisz falco ,problem jest w tym ,że my byliśmy za czasów gierkowskich w miarę szczęśliwi...było co jeść i nie była to "sztuczna żywność "było gdzie mieszkać (to dla nas młodych powstawały całe miasta i większość osiedli),pożyczki dla młodych małżeństw spłacało się w nieodczuwalny sposób w ciągu kilku lat ,praktycznie każdy taką pożyczkę mógł wziąć ..każdy bo wszyscy pracowali... w tych 2 programach telewizyjnych było więcej treści niz w obecnych...zresztą na "oglądanie " telewizora wystarczyła godzina dziennie (chyba ,ze ciekawy film leciał... ;) Nas było stać by wolny czas spędzać po klubach i knajpkach..i przynajmniej raz w roku na darmowe wczasy pojechać...
Zwracam się do Ciebie bo chyba jesteśmy z tego samego pokolenia ;) Nie wiem ,jak wytłumaczyć młodym ,że są robieni w "bambuko"...
Zauważam ,że Panna ... widzi czasami skąd,dlaczego i po co rolują nas "politycy" i faktycznie kto rządzi tym "światem"...
Tyle,że w takim razie groziła by nam nowa rewolucja?
15 marca 2013r. o 12:59
I zauważcie ,że w latach siedemdziesiątych to my byliśmy "wyżem demograficznym!" Nigdy więcej tak dużo Polaków nie przybyło! Ale nikt nas nie wysyłał na "tułaczkę" po świecie Rozwiązywano sprawę pracy,mieszkania tu na miejscu... a" następcy" ilu młodych Polaków wysłali na poniewierkę?
~zyb niezalogowany
15 marca 2013r. o 14:03
Wasza wybiorcza pamięć pamięta tylko srodkowego Gierka, a schyłkowego, gdy prawa ekonomiczne zaczynały upominać się o swoje, i wszystko zaczęło się powoli sypać, tą pamiec glowa odrzuca, bo może dojść do pewnych wniosków, a przecież swoje się o wie....
2900
#falco nieaktywny
15 marca 2013r. o 14:13
hehe..to były czasy!!!!
sam miałem kredyt MM na śliczną ;) meblościankę ze Swarzędza i spłacałem ja przez dwa lata ale miałem z czego bo pracowałem wtedy w tzw .,,fabryce domów,, przy ulicy Kościuszki...wtedy to też budowano przy ul .Staszica nazywane patronackimi budynki w których do dzisiaj mieszkają chociaż częściowo byli pracownicy fabryki...

który z ,,dzieci Neostrady,, dostaje w tym kapitalistycznym ,,raju,, kwartalne premie za wypracowane zyski zakładu?
??????
szybciej zapewne dostanę odpowiedz który pracodawca zalega od tygodni z wypłatą za wykonaną pracę i nie ma na niego ,,bata,,

Dopisane 15.03.2013r. o godz. 14:12:

zybie- nie uważasz że było to tylko skutkiem sypiącego się już systemu politycznemu i jedynym celem ówczesnej władzy była chęć szybkiego zagarnięcia jak najwięcej?
wtedy to potrzebni byli odpowiedni ludzie potrafiący trzymać to wszystko w garści...
nie było takich a na dopuszczenie do rządów chołoty ,sami pozwoliliśmy...
ja ,ty i inni...
a wtedy ,,ulice były nasze,, ;)

Dopisane 15.03.2013r. o godz. 14:13:

*politycznego-miało być ;)

"bierz życie z każdym oddechem..."
15 marca 2013r. o 14:38
Na Staszica dostawali mieszkania przeważnie młodzi ,ambitni pracownicy... z bolesławieckich zakładów tzn. każdy zakład miał swoją pulę... były też tzw. miejsca dla organizacji młodzieżowych(nie mylić z partyjnymi) ... Zresztą wszystkie zakłady miały jakąś pulę mieszkań ..no bo kto je miał zasiedlać?
Często czyny społeczne polegały na pomocy koledze w wykończeniu mieszkania lub na wspólnym zrobieniu choćby placu zabaw dla dzieci...aż dziwne ,że te dzieci teraz kiedy zdobyły wykształcenie dzięki naszemu pokoleniu nie dostrzegają,że to kim są zawdzięczają w głównej mierze swoim przodkom...Nagle okazuje się ,że wszyscy pochodzili co najmniej ze szlachty (no nie szkodzi ,że zaściankowej) ...W tych pochodach pierwszomajowych nikt nie chodził..?No to kochane dzieciaczki oglądnijcie sobie te zdjęcia z pochodów i większość z Was oprócz nas zobaczy tam swoich rodziców ;) Pozdrawiam .
9984
#gover nieaktywny
15 marca 2013r. o 14:51
~:) napisał(a): I zauważcie ,że w latach siedemdziesiątych to my byliśmy "wyżem demograficznym!" Nigdy więcej tak dużo Polaków nie przybyło! Ale nikt nas nie wysyłał na "tułaczkę" po świecie Rozwiązywano sprawę pracy,mieszkania tu na miejscu... a" następcy" ilu młodych Polaków wysłali na poniewierkę?

Za komuny kazdy mial paszport w szufladzie. O wyjezdzie nawet nie bylo mowy. Po co wyjezdzac z raju, ktory byl budowany zbiorowa madroscia narodu (czytaj PZPR). Wyjezdzali aktywisci i dzialacze, aby po przyjezdzie opowiadac jak na Zachodzie ludzie sa przesladowani, sklepy sa pelne towarow, poniewaz nikt nie kupuje z braku pieniedzy. Jesli ktos nie wierzyl w takie opowiadania i mowil co innego, to kontrargumentem byl odpoczynek w zakladze karnym, lub, w najlepszym przypadku zwolnienie z pracy.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Villaro zaprasza