~skorn napisał(a):
To tłumaczy, czemu falco tęskni. Wielu ludzi, którzy większość życia przeżyli w PRL, a nie mieli zbyt wygórowanych potrzeb (czytaj: żarcie, dach nad głową i 2 programy w tv) a państwo decydując za nich niemal we wszystkich dziedzinach życia zwalniało ich z myślenia, ci ludzie dzis tęsknią za tamtymi czasami, kiedy byli prowadzeni jak bezmyślne krowy na powrozie i nie musieli za nic brać odpowiedzialności.
Ja również tęsknię. Skornik weź Ty się opamiętaj. Wygórowane potrzeby to dzisiaj również żarcie ( chemia ) , dach nad głową , dla wielu ( szczególnie młodych , nieosiągalny) i 100 kanałów telewizyjnych ze zwyrodniałą , zabijającą duchowość rozrywką. Państwo dzisiaj o niczym już nie decyduje , bo robi to za nie eurokołchoz. TvN zwalnia ludzi z konieczności myślenia i jest faktycznie lepiej. Szkoda , że nie potrafisz czytać , a ludzie piszą niekiedy mądre rzeczy, dla przykładu :
~ napisał(a): .... Za pożyczkę 23 mld USD wybudował aż 570 zakładów pracy. I dlatego też roczny dochód budżetowy Polski w 1980r. wynosił "tylko" 250 mld USD, podczas gdy za rok 2011 dochód budżetowy wyniósł "aż" 80 mld USD + 13 mld USD dopłata z Unii. Należy jeszcze wziąć pod uwagę, że te dochody budżetowe po 1989r. obejmują także kwoty ze sprzedaży polskich zakładów pracy, .... Obecnie Polska jest żebrakiem Europy, nie wspominając o zadłużeniu Polski, gdzie zaciągnięte długi zasiliły prywatne kieszenie.... Dalsza ocena należy do myślących.
Co do odpowiedzialności , normalny człowiek zawsze jest odpowiedzialny za to co robi, ale dzisiaj co raz trudniej być normalnym. W tamtym systemie , ludzie się częściej uśmiechali i bawili , byli szczęśliwsi. Znam to z autopsji , nie z opowiadań , dlatego tęsknię. Miłego dnia
:)
Dopisane 15.03.2013r. o godz. 08:13:
Ja wiem Skornik , że Ty wszystko już wiesz , ja się dopiero uczę :)
http://wolnemedia.net/gospodarka/zadluzamy-sie-najszybciej-w-europie/
Poczytajcie , ze szczególnym uwzględnieniem komentarzy :) Miłego :)