Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
O pieniądzach z Funduszu Kościelnego na mszy dla dzieci
~Zosia niezalogowany
9 czerwca 2013r. o 18:25
Ciekawe skąd kościół ma tyle majątku ? do tego jeszcze nie odebranego od państwa ? Czy kiedyś księża pracowali i tak dobrze zarabiali, że kupili tyle majątku ? W dzisiejszych czasach cały czas wołają ciągle to na remonty, oświetlenia, dachy, a jak człowiek chce zamówić mszę za zmarłych w rodzinie to jest cennik zrobiony przez proboszcza i za mniej niż 50 zł nie zrobi mszy. W takiej sytuacji dużo ludzi na rentach , emeryturach i bezrobotnych nie stać na mszę za zmarłych. ;(
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
4190
#Detonator nieaktywny
9 czerwca 2013r. o 18:32
jeszcze mam jedno pytanie do wszystkich znawców,czyje to były ziemie przed tym niby PRLem,z tego co uczyli mnie to były chyba Niemcy to jak ktoś może się upominać o coś co wcale jego nie jest.Mogę się mylić ale chyba się nie mylę. Często widać turystów z D oglądających swoje domy na naszych terenach w około B-c

no to jak Kościół chce coś co jego nie jest ?
9176
kc
9 czerwca 2013r. o 18:33
~ napisał(a): Problem w tym że to nie kościół pomaga tylko ludzie co chodzą do kościoła i państwo. Klecha jest tylko koordynatorem rozdawnictwa.
Czy klecha kupił te jedzenie za swoje pieniądze? Nie, to przynieśli zwykli ludzie lub było z UE albo dotowane z Caritasu.
Ani tego nie zakupił, ani nie posiał, ani nie wyhodował. Po prostu mu to przynieśli a on rozdał, i to rękami pomocników bo woreczków z żytem też pewnie nie nosił do magazynku.
Druga sprawa to skad te majątki jak klechy nic nie robią? Chyba majątek nie wziął się z pilnowania budy zwanej bazyliką?
Wystrzygli owieczki. Ja rozumiem że owieczki mogą zbudować księdzu dom lub kościół aby im służył. Tylko dlaczego te społeczeństwo które już wymarło, tak samo jak tamci księża mają coś im zwracać? Ksiądz i świątynia jest dla społeczności a nie społeczność i budowla dla księdza. Ksiądz skorzystał i umarł, społeczeństwo które finansowało umarło a więc budowla powinna przejść na własność państwa a nie w spadku episkopatowi.
Ani szkoła wybudowana nie przechodzi na własność nauczycieli, ani szpital nie przechodzi na własność pacjentów i lekarzy, ani remiza nie przechodzi na własność strażaka, ani komenda policji nie należy do komendanta policji a tym bardziej nie przechodzi w spadku. Wbijcie to sobie do ciasnych głów że wszystko co wybudowane za społeczne pieniądze jest społeczne a nie prywatne zasiedziałych tam osób w pokoleniach.

Kościół to ludzie : ). Jedni umierają, inni się rodzą, jest ciągłość. Dlaczego Państwo ma zabierać Kościół, który został wybudowany dla katolików przez katolików? Wierz mi księża, bardzo dużo pomagają i to często własnych pieniędzy, tylko nie chodzą i nie mówią o tym, bo nie widzą takiej potrzeby.Skoro ksiądz potrafi zmobilizować także innych do czynienia dobra, to też chyba dobrze o nim świadczy. Zamiast tak bardzo przejmować się księżmi i ludźmi wierzącymi zastanów się jak Ty pomagasz innym, co jeszcze mógłbyś zrobić, by komuś pomóc.

Zmobilizuj ludzi, zbierz środki na to, by pomóc choćby kilkunastu rodzinom i później dyskutuj.
10897
#Anonim10897 nieaktywny
9 czerwca 2013r. o 18:43
Nie chodzę do kościoła...Jednak muszę stwierdzić , na podstawie własnego , wieloletniego doświadczenia , iż pomoc kościelna ( z różnych działalności) , jest bardzo duża. Dociera nie tylko do potrzebujących w kraju ale daleko poza granice Polski. Spotkałam , nie raz , na zupełnym odludziu , busy , nowiuteńkie , z napisami w języku polskim ,iż zostały zakupione przez Caritas. Służą ludziom. To dzięki nim , biedni ludzie nie muszą przemierzać ogromne trasy km , często ludzie starzy , schorowani. Nadto , pomoc koscielna pomaga młodym zdobywanie wykształcenia , nie tylko podstawowego ale i zawodowego.Będą mieć pracę , będą czuli się dowartościowani. Nie będą odtrąceni przez społeczeństwo ....Takich i podobnych przykładów mogłabym przytoczyć dużo. Wydaje się ,że temat ten , nalot na kościół , jest tematem zastępczym. "Nie ma chleba? Dajcie igrzysk !" Ponieważ w kraju dzieje się źle , należy szukać winowajców zła. Ale nie szukajcie ich tutaj. Jeżeli już to chwilę zastanówcie się , zanim obrzucicie brzydkimi określeniami , jak to jest w judaiźmie , islamie czy w religii wedyjskiej... :>
10114
#alter nieaktywny
9 czerwca 2013r. o 18:53
Oparliście swoje krytyczne wypowiedzi na słowie "odszczekać"? Oczywiście to niefortunne słowo, bo wypowiedziane w Kościele, ale słowo to jest naturalne dla slów potocznych cyt: "pot. «odwołać to, co się niesłusznie lub niesprawiedliwie powiedziało»" Słowo było zapewne kierowane do rodziców, nie dzieci.

Większość komentujących temat zasugerowała się krytycznym artykułem bolec.info i poszła na łatwizne. Ci wielce oburzeni potępili ksiądza w czambuł. Zasłużył sobie. Dokopali mu przy okazji i na zapas. Jestem tylko ciekaw, czy macie świadomość, jakimi słowami posługują się wasze dzieci w szkole? Co również świadczy o was rodzicach? Niech zrozumią to najbardziej nienawistni z tych komentujących, którzy też nie przebierają w słowach. Wasze dzieci uczą się również od was :) Natomiast odszczekiwanie, jest kolokwializmem naturalnym dla mowy potocznej, bez jakiegoś nadzwyczajnego nasilenia nienawiści.

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
~ateiszta niezalogowany
9 czerwca 2013r. o 18:57
Traci swoje owieczki a co za tym idzie pieniadze i nerwy puszczaja
5751
#danielu nieaktywny
9 czerwca 2013r. o 18:57
Do ministra Rostockiego kasy fiskalne dla takich księży !!
10114
#alter nieaktywny
9 czerwca 2013r. o 19:01
Detonator napisał(a): jeszcze mam jedno pytanie do wszystkich znawców,czyje to były ziemie przed tym niby PRLem,z tego co uczyli mnie to były chyba Niemcy to jak ktoś może się upominać o coś co wcale jego nie jest.Mogę się mylić ale chyba się nie mylę. Często widać turystów z D oglądających swoje domy na naszych terenach w około B-c

no to jak Kościół chce coś co jego nie jest ?

Detonator Twoje pytania są naiwnie bezsensowne. Dziecinne? jakbyś z edukacją był mocno na bakier. Brak Ci podstawowej wiedzy do zadawania takich pytań. Bo do tego trzeba mieć minimum wiedzy. :) Weź sobie najpierw sam poszukaj wiedzy, a potem zadawaj pytania.

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMAMrowka zaprasza