Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
O pieniądzach z Funduszu Kościelnego na mszy dla dzieci
~ niezalogowany
9 czerwca 2013r. o 19:01
kc napisał(a):

Kościół to ludzie : )

Czyli mogę liczyć na zwrot nieruchomości dla siebie bo kościół to ja :)
A tak na poważnie , zauważyliście że jak chodzi o zwrot majątku to "kościół" czyli księża nie zawahają się wygonić z posiadłości inny "kościół" czyli nas? Były już takie przypadki :)
Jak chodzi o cierpienie to kościół to "my wszyscy" a jak chodzi o odszkodowania to kościół "to my episkopat".
Oddajcie mi moją część należną, bo kościół to też ja.
Przecież "kościół" to 95% społeczeństwa Polskiego, większość polityków i urzędników więc po co mają sobie zwracać co już używają i nalezy do nich?
Wy już dobrze wiecie że kościół "to wy" a reszta to mydlenie oczu, że kościół to "my wszyscy". Nie odbierajcie kościołom kościołów dla kościoła. :)
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
10114
#alter nieaktywny
9 czerwca 2013r. o 19:01
danielu napisał(a): Do ministra Rostockiego kasy fiskalne dla takich księży !!

kolejny Paligłup :)

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
~barta niezalogowany
9 czerwca 2013r. o 19:02
Wstyd, wstyd, wstyd mieć takiego księdza!
~anonim niezalogowany
9 czerwca 2013r. o 19:03
Bidula. Bez komentarza.
Jedyny prawdziwy kapłan w Bolesławcu to ksiądz Hupa. Na mszach nigdy nie ma polityki ani czytanych listów episkopatu. Masza dla dzieci o 12-stej to sama radość dla dzieciaków i dorosłych.
Są jednak pozytywne przykłady......
~Bolek niezalogowany
9 czerwca 2013r. o 19:06
Coś innego ale podobna tematyka - mamona :)

[img=1370797502_y79kn5v.jpg]

O sprawie zawiadomili dziennikarzy lokalnego portalu oburzeni rodzice. Wszystko zaczęło się od tego, że proboszcz polecił, by przed uroczystością wpłacili 50 złotych na dekorację kościoła. Część tego nie zrobiła, więc ksiądz postanowił, że nie dopuści dzieci do komunii.

"Jeden przypadek był szczególny i do dziś zastanawiam się jak to możliwe, że ksiądz mógł tak potraktować Bogu ducha winne dziecko, które poniżył na oczach wszystkich rówieśników i wyrzucił z kościoła podczas próby przed uroczystością rocznicową. Spłakana dziewczynka wybiegła z kościoła i przyznam szczerze, że nie wiem czy uczestniczyła w rocznicy pierwszej komunii świętej ale ja jej nie widziałam więc najprawdopodobniej dziewczynki nie było" – relacjonuje jeden z rodziców.

Z kolei inny, który uregulował "należność", deklaruje, że więcej do kościoła nie pójdzie: "Do dziś nie wiem, o co chodzi w tym wszystkim. O kasę, wewnętrzne podniosłe przeżycia naszych dzieci czy o prywatne sprawy tego człowieka, który zwie się proboszczem. Moje dziecko, które ma 9 lat mówi mi 'tato ja już nie chcę chodzić do kościoła'. Czy to normalne?".

Do incydentu doszło też po komunii, kiedy rodzice chcieli zwrócić uwagę, że zachowanie proboszcza jest niewłaściwe. Ten próbował wyłączyć im mikrofon, a potem ich wypowiedź zagłuszył organista.

Od tego czasu proboszcz nie pojawia się w kościele i nie odbiera telefonów. "Obraził się" – twierdzą rodzice.

źródło : http://natemat.pl/64117,proboszcz-nie-dopuscil-dziewczynki-do-komunii-bo-nie-dostal-50-zlotych-wyrzucil-ja-z-kosciola-podczas-proby
10897
#Anonim10897 nieaktywny
9 czerwca 2013r. o 19:12
Bolku 193 , przykre zdarzenie...Nie powinno się tak postepowac. Ale ksiądz nie działa w odosobnieniu , przy opracowywaniu takich czy innych spraw (opłaty).Są rady parafialne. Tam są zarówno rodzice dzieci , jak i wierni danej parafii.Dlaczego nie wnoszą swoich poprawek , uwag ? Jeszcze jedna uwaga - ubrania komunijne.Miały być , kilkanaście lat temu już to zakładano , skoromne szatki komunijne.A tu patrzmy - rodzice stroją swoje dzieci ( szczególnie tyczy się to dziewczynek ) ,jak panny młode. To są koszta ogromne ! Jak to jest ? To chyba nie ksiądz jest tu winien.. ??
10114
#alter nieaktywny
9 czerwca 2013r. o 19:13
~Bolek napisał(a): Coś innego ale podobna tematyka - mamona :)

Zgadzam się, to prawda takie przypadki są. Nawet w Bolesławcu znam takie przypadki. Ale właśnie to należy naprawiać. Żadnych cenników w Kościele nie powinno być. Jedynie datki "co łaska"! Bo nie przystoi kapłanom wiarę sprzedawać.

W zawiązku z tym wypowiedział się już Papież! Uważam, że w sporach z Księżmi, którzy żądają "opłat" można się na Papieża powoływać. Nawet na tę konkretną wypowiedź.

"Papież Franciszek ostro wypowiedział się o karierowiczach w Kościele nazywając ich "złodziejami i zbójami", którzy "okradają Jezusa z chwały" i myślą tylko o zyskach dla siebie."

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/papiez-franciszek-karierowicze-w-kosciele-to-zlodz,1,5473477,wiadomosc.html

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
~dyzio niezalogowany
9 czerwca 2013r. o 19:35
byłem na mszy o godz.9.45i jestem głęboko zniesmaczony wypowiedzia tego plebana. Gośc zapomniał ile wypompwał z Urzedu miasta i Powiatu. Jest osobą b.głeboko niegodena noszenia sutanny.
Jest kłamca winien sobie uprzytomnieś ile kościoł katolicki zagarna
majatku na ziemiach zachodnich po kosciele Ewangelickim, koścoły,klasztory,ziemie.ile zgarną za psi grosz placów w miastach
na budowy koscołow-w bolesławcu 3 ogromne place, Dom Dziecka,
klasztor po ewangerlicki. Legnica / pałace i budowle po Ar.Radz.
Ten facet jest (...) Jak można kazac szczekac Ministrowi Rzadu
I dziwić się, ze kościoły pustoszeją. Ten ksiądz ne dorósł do zużytych skarpetek ks.RĄCZKI.

Zmoderowano 09.06.2013 godz.19:38 - powód: złośliwości (moderator)
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Villaro zaprasza
REKLAMA Nowe domy!