Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Ks. Tadeusz Isakowicz -Zaleski w Bolesławcu

~Iza niezalogowany
4 lipca 2013r. o 15:54
~:) napisał(a): No bo wielu sobie wyobraża ,że to nasze historyczne strony ... :|
A nie przyjmują do wiadomości ,że to różnie bywało...
http://www.kresy.pl/kresopedia,historia,miedzywojnie?zobacz/polska-okupacja-zachodniej-ukrainy-w-latach-1918-1939-jak-to-bylo
Nie nie pochodzę z tamtych stron ale zdaję sobie sprawę,że na terenie naszego powiatu mieszkają i polscy przesiedleńcy z tamtych stron ale i ukraińscy przesiedleni w ramach "Akcji Wisła"
Umiaru i pojednania potrzeba a nie jątrzenia chociaż każde z nas ma swoje korzenie i pamięć jest bolesna.

A ja pochodzę z tamtych stron - z Małopolski Wschodniej. Część mojej rodziny ocalała dzięki ukraińskim sąsiadom, inni zostali zamordowani w bestialski sposób. Dla mnie członkowie OUN - UPA to bestie i dzicz. Pojednanie i wybaczenie -tak, ale oparte na prawdzie.

Zmoderowano 04.07.2013 godz.16:38 - powód: usunięte zbędne cytowanie (moderator)
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
4 lipca 2013r. o 16:12
Tylko widzisz Iza, każdy ma swoją prawdę i nawet przy oczywistych dowodach i argumentach trudno niektórym przyjąć do wiadomości pewne fakty.
211
skorn
4 lipca 2013r. o 16:17
Nie porównujcie przesiedleń, które były konsekwencją "piwa" jakie Niemcy sobie sami nawarzyli rozpoczynając II wojne światową, z masowymi mordami na Polakach dokonanymi przez Ukraińców, czy to z UPA, czy też tych kolaborujących z Hitlerem.

http://pl.wikipedia.org/wiki/14_Dywizja_Grenadier%C3%B3w_SS_%281_ukrai%C5%84ska%29

<i>
~ niezalogowany
4 lipca 2013r. o 16:41
zalewski czy zaleski
~Iza niezalogowany
4 lipca 2013r. o 17:57
~ napisał(a): Tylko widzisz Iza, każdy ma swoją prawdę i nawet przy oczywistych dowodach i argumentach trudno niektórym przyjąć do wiadomości pewne fakty.

Wiem o tym, ale jak czytam niektóre posty, to mnie krew zalewa. Ludzie nie mają bladego pojęcia o tym, co tam się działo, a piszą. Stawiają znak równości między akcją "Wisła" - wysiedleniem z kurnych chat na ziemie odzyskane a bestialstwem banderowców ( nabijaniem dzieci na sztachety, rozrywaniem niemowląt, odzieraniem żywcem ze skóry, przerzynaniem piłą, ćwiartowaniem, wyrywaniem płodów z łon kobiet, .... - szczęście miał ten, kogo żywcem spalono lub zastrzelono). A najboleśniejsze dla mnie jest to, że zwłaszcza we Lwowie , Bandera & Co uznawani są za bohaterów narodowych, a polskie władze nie reagują. To tak, jakby w Berlinie zacząć stawiać pomniki Hitlerowi, choć hitlerowcy to był "wersal" w porównaniu z UPA.
~Obiektywny niezalogowany
4 lipca 2013r. o 18:20
Całe szczęście są w BC portale na których opisana jest prawda o tamtych wydarzeniach..
~ niezalogowany
4 lipca 2013r. o 20:41
~ napisał(a):
~ napisał(a):
Ktoś napisał: Oj joj joj :D Nie gorączkuj się tak, bo ci żyłka pęknie :>

nie peknie. musialbys byc kims wiecej niz banderowskim (...) ;)

Eeee tam... Szkoda nerwów. Nawet twoich ;) Miłego dnia mimo wszystko ci życzę :) I trochę więcej empatii. To bardzo dobrze wpływa na ogólną kondycję. Fizyczną i psychiczną.

cynizm jest twoim drugim imieniem?

piszesz o empatii z punktu widzenia nacjonalisty ukraińskiego. Mi zarzucasz jej brak, a sam stawiasz znak równości pomiędzy uzbrojoną bandą bandery a polską biedotą wiejską wyrżniętą w pień.

Leży przede mną lista 96 osób z mojej rodziny. W tym 16 dzieci. Wyrżniętych przez UPA . Dalej będziesz p.....ł, ze ludobójstwo dokonane zostało na ziemianach i cyt.:"...Polakach .... często wioski złożone z osadników wojskowych"?

Twoi przodkowie gościu, polowali na nieuzbrojonych wieśniaków!

Ktoś napisał: Dwóch Polaków = trzy spojrzenia na pewne sprawy ;)

sorki, nie zauważyłem abym rozmawiał z Polakiem. Wiec, nie wiem o czym piszesz.

Ktoś napisał: Odgrzewanie zamierzchłych konfliktów z sąsiadami w imię nie wiem jakiej idei, chyba, aby mieć nad czym popłakać - to domena Bardzo Polska

widzisz no paneczku... Aby to zrozumieć, należałoby być Polakiem.
Dopóki żyją ludzie, którzy w wyniku ludobójstwa stracili najbliższych dopóty rana będzie krwawic.

Ktoś napisał: Czy ktoś zna jakieś obchody jakiegoś powstania albo jakiejś narodowej klęski uroczyście obchodzone w innym państwie?

Tak, znam. I?

Ktoś napisał: Nie porównujcie przesiedleń, które były konsekwencją "piwa" jakie Niemcy sobie sami nawarzyli rozpoczynając II wojne światową

Skorn, z całym szacunkiem, bo lubię Cię (...czytać). Polska tamtą wojnę przegrała. Kraj, który w wyniku wojny traci prawie połowę swojego terytorium nie ma prawa nazywać siebie zwycięskim.
Niemcy przegrali tylko tam, gdzie władzę przejęli sowieci. w 2/3 wyszli z wojny zwycięsko. Skutki tego widać dziś bardzo wyraźnie.
Trzeba wyjść z tego kłamstwa i przyznać wreszcie, że II Wojnę Światową Polska przegrała.

pozdrawiam
s

~Iza niezalogowany
4 lipca 2013r. o 21:59
Dokładnie "s", osadnicy wojskowi - polscy chłopi, którym darowano w II RP parę mórg ziemi oczywiście byli, ale znakomita większość była zwykłymi chłopami i schłopiałą szlachtą mieszkającą na tych terenach od wieków. Małżeństwa były często mieszane - z Rusinami ( Ukraińcami), Tatarami, Ormianami, Węgrami, Wołochami, Niemcami,... tygiel narodowościowy ,świetnie to działało - do powstania OUN i zbrojnego jej ramienia- UPA. A później... jak mąż był Polakiem, to rodzina żony - Ukrainki dostawała nakaz zabicia go i synów, jak kobieta była Polką - to ona i córki, a jak tego nie zrobili, to ginęli wszyscy. Taki sam los spotykał innych Ukraińców, którzy pomagali Polakom. Dom po domu, osada po osadzie, wioska po wiosce - metodycznie , z największym okrucieństwem i ... błogosławieństwem popów. Empatia dla UPA - nigdy, amnezja- nigdy,
chociaż tyle - dla tych, których zamordowano.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAMrowka zaprasza
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo