~M. Czurejno niezalogowany
10 sierpnia 2013r. o 11:14
Dla zainteresowanych: relacja z posiedzenia Rady Miejskiej w Nowogrodźcu z dnia 9 sierpnia, na podstawie własnych notatek - część I - sprawa opłaty za odpady za 3 m-ce z góry.
Radni zabierali głos przyznając, iż wpływają do nich sygnały od mieszkańców z propozycją ustalenia miesięcznej opłaty za odpady.
Głos zabrała Pani Radna Pilna: "Apeluję o zmianę uchwały OD NASTĘPNEGO KWARTAŁU. Nie chcę słuchać od ludzi, że chcemy brać pieniądze z góry, że mamy tu jakiś cel. Zbliża się okres zimowy, ludzie muszą zakupić opał. (...) Nie róbmy tego naszym wyborcom, naszym mieszkańcom. Jeszcze raz apeluję o zmianę uchwały."
Kolejno zabrała głos Pani Radna Wójtowicz przychylając się do propozycji zmiany uchwały. Stanowisko to poparł również Pan Radny Zdunek, pytając jednocześnie o bilans opłat za pierwszy kwartał.
Pan Burmistrz R. Relich poinformował, iż wpłata za kwartał miała wynieść 476 398 zł, natomiast różnica z tytułu zaległości, ponieważ część osób zapłaciło jedynie za m-c, na dzień 6 sierpnia wyniosła 92 684 zł.
Następnie zabrał głos Pan Radny Filistyński, iż lepiej by było gdyby ta kwota się zbilansowała. "Lepiej rozmawiać z ludźmi: Zapłać to, bo nie będziemy za kogoś płacić za śmieci".
Na to Pani Radna Pilna: "Stańmy po tamtej stronie. My żeśmy uchwalili, ale widzimy protest mieszkańców, więc pochylmy się nad tym." A dalej: "Robimy sobie sami krzywdę."
Pan Burmistrz poinformował, iż w sierpniu zostanie przedłożony projekt uchwały, gdzie opłata będzie MIESIĘCZNA Z DOŁU.
W obronie obecnego systemu opłat dodał, iż mieszkańcy z różnych przyczyn nie wniosą opłaty bądź wniosą ją po terminie, a Gmina musi mieć PŁYNNOŚĆ FINANSOWĄ. Ponadto 630 osób nie złożyło deklaracji.
Pani Radna Pilna kolejny raz zabrała głos: "Atmosfera jest przygnębiająca, bo wszystko drożeje. Ludziom się coraz gorzej żyje. A my tu jesteśmy, żeby ludziom pomagać. (...) Za wodę płacimy miesięcznie, za prąd miesięcznie. Jakie zagrożenie dla budżetu stworzy miesięczna opłata? Może pieniądze będą wpływać co miesiąc, ale solidnie."
Następnie Pan Burmistrz poinformował, iż za miesiąc lipiec wystąpiło 469 zł nadwyżki (z wniesionych opłat z tytułu gospodarki odpadami).
Któryś z Radnych (niestety wszystkich jeszcze nie zdążyliśmy zapamiętać) zaproponował, aby ustalić opłatę za odpady na miesięczną, płatną do 10-tego każdego miesiąca za dany miesiąc, a faktury firmie i tak Gmina płaci z opóźnieniem 14-dniowym bądź nawet 30-dniowym.
Przed przerwą Pan Przewodniczący Tomczuk, po kolejnej prośbie Pani Radnej Wójtowicz, umożliwił mi zabranie głosu. Ponowiłem apel o zmianę uchwały o opłacie na MIESIĘCZNĄ Z DOŁU oraz zaznajomiłem Radnych o zarzutach ujętych w skardze do Sądu Administracyjnego w sprawie regulaminu utrzymania czystości i porządku w Gminie.
Pan Burmistrz podsumowując jeszcze raz podkreślił, iż na najbliższej sesji Rady, w sierpniu, zostanie złożony projekt uchwały o opłacie MIESIĘCZNEJ Z DOŁU. Pozostaje tylko sprawa terminu, kiedy miałoby to wejść w życie. "Najlepiej by było od 1 stycznia 2014 roku, ale to jeszcze rozważymy."
cdn.