fobiak napisał(a): iza, dziecinko
1. w 1945 roku polska nie drukowala zadnych podrecznikow historycznych
rok pozniej rowniez nie
2. w 1945 nie bylo prl-u o ile mnie pamiec nie myli to w 1952 roku
historycy w tamtym czasie nie mogli sie wychylac za bardzo bo by im narod wytknal brak katnia, wiec latwiej bylo wszystko poobcinac do minimum i formowac nowoczesne spoleczenstwo
Czyli, poddałeś się tow. Fobiak ? , nie przeczytałeś, już Ci następnej lektury nie dorzucam :D :D .
W zalinkowanej pracy:
„Zakres tematyczny pracy obejmuje na dwa zagadnienia. Zagadnieniem pierwszym jest przedstawienie wizji historii Polski prezentowanej w radzieckich i polskich podręcznikach wraz z metodologią jaką posługiwali się sowieccy badacze naszych dziejów; Zagadnieniem drugim jest prezentacja wybranych polskich podręczników dla szkół podstawowych, obowiązujących w omawianym okresie: Z naszych dziejów, Podręcznik historii dla szkoły powszechnej M. Dłuskiej z 1947 roku[2] , Historia dla klasy IV M. Dłuskiej, J. Schoenbrenner z 1956 roku[3] a także podręczniki: Historia dla klasy VII[4] i Historia dla klasy VI [5]. W prezentowanych podręcznikach dla uczniów szkół podstawowych tematy z zakresu kultury i historii podejmowane były jednocześnie. ( … ) ”
A Murzynek Bambo , to jeszcze z tego Elementarza:
[img=1393737105_3oog21d.jpg]
Ale i tak podziwiam Twoją umiejętność czytania tekstu ze zrozumieniem i trafność wnioskowania, są zabójcze. :D :D
„Hitlerowców łączyła z rządami polskimi nienawiść do Związku Radzieckiego, a także nienawiść do własnej klasy robotniczej. [...] W prasie polskiej pojawiać się zaczęły artykuły, w których wychwalano Hitlera i jego sposób rządzenia.”[58]"
co prawda hitlera i zwiazku nie ma ale nienawisc pozostala, zakochana para przyjela do trojkacika usa, ktore dominuje w nienawisci
"Punktem kulminacyjnym podręczników z lat 1945-1956 jest wybuch drugiej wojny światowej. Przedstawiana jest ona jako skutek nieudolnej polityki władz polskich w okresie międzywojennym:"
"Od roku 1948 mamy więc do czynienia z pełną ideologizacją marksistowską podręczników szkolnych, a także początkiem całkowicie nowego, zafałszowanego, przedstawiana historii, zwłaszcza tej dotyczącej okresu międzywojennego i drugiej wojny światowej."
"w roku szkolnym 1944/45 i nadal realizowany był program obowiązujący przed 1939 rokiem.[11] Ministerstwem Oświaty zarządzali wówczas ludowcy z PSL i to oni wydali pierwszy po wojnie program nauczania na rok szkolny 1945/46 w dniu 18 sierpnia 1945 roku. Nowy program był obiektywny. Nie dokonano zafałszowań ani przekłamań faktów historycznych co było trudne zwarzywszy na charakter stosunków polsko-sowieckich w owym czasie.[12] Program nauczania na rok szkolny 1946/47 pozostał w formie niezmienionej do programu z zeszłego roku. Tym razem nasiliły się jednak ataki PPR na Ministerstwo Oświaty. Program ten utrzymał się także w roku szkolnym 1947/48, gdyż komuniści po wyborach styczniowych 1947 roku tworzyli rząd koalicyjny z PPS, SL i SD, które po części zajmowały stanowisko opozycyjne.[13]
Tymczasem na Krajowej Naradzie Aktywu Oświatowego PPR z 30 października 1948 roku nowy Minister Oświaty Stanisław Skrzeszewski wezwał do usunięcia „nacjonalistycznych i prawicowych wpływów” z programów nauczania. Zapoczątkowało to prace nad reformą szkolnictwa. Jej efekty przedstawiono na I Ogólnopolskim Zjeździe Inspektorów Szkolnych w maju 1949 roku. Zreformowane programy na rok szkolny 1949/1950 "
jak widzisz nihil novi w podrecznikach z tamtego okresu, korzystano z podrecznikow z okresu przedwojennego, wtedy, ludzie przezyli te czasy i one ze wzgledu na krotki okres (lata 1939-1950) nie wliczaly sie do historii, podobnie mozesz sobie szukac historyka, ktory tobie wyjasni w jaki sposob polska stala sie druga japonia, druga irlandia i stala sie europejsa.
po wojnie organizowano roznego rodzaju wiece, na ktore zapraszano oficerow z wp, ktorzy wyglaszali referaty historyczne, przewaznie z oresu polskiej swietnosci, z okresu wojny nic nie bylo, w 1947 doszly referaty polityczne, krytyka psl i tito, niezadowolonych przetrzymywano do trzech miesiecy w domu kultury, napis na scianie w piwnicy mdk (Padewski 1948), nasilila sie propaganda prosowiecka ale w szkolach obowiazywal przedwojenny program
wiec dlaczego "Wizja przeszłości Polski w podręcznikach do historii w latach 1945-1956"
tezy wizje i fantazje
w tym opisie nie ma nic wartego podwazania (chodzi mi o okres 1939-1956), material jest tak okrojony, ze sie nie da nic podwazyc.
no co tutaj mozna powazyc "Marian Buczek. Działacz Komunistycznej Partii Polski więziony za działalność antypaństwową. Wypuszczony z więzienia we wrześniu 1939 roku, zginął w walce z Niemcami pod Ożarowem. Taka wzmianka jest podana w każdym podręczniku z omawianego okresu (tak samo jak powyższe zdjęcie). Podawany jako przykład postawy patriotycznej polskiego komunisty."
nie wystarczy przeczytac jakis artykul na necie i go strawic.
polacy to glupi narod bo nie moze zrozumiec, ze polak i polak to woda i ogien, polacy nie byli zgodni, mieli rozne poglady, inne wiary i nie byli zgodni. slepi na jedno oko przy korytach pousuwali nazwy ulic, powywracali pomniki i postawili nowe atrapy, ktore beda usuwa przy nastepnej zmianie. jak dojda feministki do wladzy to powroci hanka sawicka, wanda wasilewska zofia nalkowska i wiele wybitnych polek na swoje miejsce, niezaleznie od tego jakie poglady przedstawialy.
polacy sa niejednoglosni i dlatego nalezy wysluchac kazdego glosu, po co im usuwac wszystko z przed nosa i podawac na sile to czego nie chca.
Deklarujesz się jako komunista,gardzisz Żołnierzami Wyklętymi a w podpisie masz sekwencję Pileckiego.Niezły numer z ciebie panie Fobiak.Może coś z Bieruta zarzucisz?
co ja tam moge z bieruta, ponoc on byl dobry, z tego co czytalem o wydanych wyrokach smierci po wojnie to bierut wiekszosc skazanych na smierc ulaskawil i chyba za jego czasow byly 2 amnestie, wiem al nie na 100%, ze ponoc zmarl w moskwie. wiekszosc polakow raczej nie jest laskawych wiec tylko za to kombatanci ak i sympatyzanci "wykletych" powinni bierutowi postawic pomnik.
w panstwie demokratycznym nie ma miejsca na walki ideologiczne a to co sie do 20 lat u nas odbywa to nic innego jak walka ideologiczna. czy chcemy czy nie mielismy takich polakow jakich mielismy, inne panstwa wpisaly je sobie do slownikow i encyklopedii, jesli uda sie tym naszym "patriotom" wszystkie slady zatrzec w kraju to nie beda w stanie ich zatrzec na swiecie. nie mam nic przeciwko stawianiu pomnikow polakom, niezaleznie od tego kim, pod warunkiem, ze nie w calym kraju, masowo. mozna postawic pomnik komus wybitnemu ale tylko w miejscu, regionie z ktorym byl powiazany. moglby to byc zlodziej kur z przejeslawia jesli mieszkancy wsi uznaja, ze wybitniejszego na swiecie nie bylo i nic nikomu do tego jesli sie wslawil dla wioski.
niech sobie ma ale nie w warszawie na placu defiladowym lub w kruszynie bo kruszyn moze ma bardziej wybitnego swojego zlodzieja kaczek.
to co mam w swoim podpisie i jestem tym kim jestem nie powinno miec zadnego znaczenia, polacy tacy sa, przeciez nie bede posluszny i zdyscyplinowany jak niemiec i przypodobnie sie do ciebie lub innego polaka aby wykrzykiwac razem z wami to co mi media zaserwuja do strawienia
Dopisane 02.03.2014r. o godz. 17:37:
z pewnoscia nie zapale ukaincowi czy niemcowi swieczki w oknie
iza ty mnie tu smieciami nie obrzucaj, no z linka wynika to, ze jest tak jak pisalem wczesniej, polacy nie sa jednomyslni. jesli chodzi o stalina to nie zapominaj, ze to nie dywizjon, 303 nie anders ani zolnierze wykleci uratowali nas od zaglady tylko wlasnie stalin bez niego ok. 1979 roku by nie bylo sladu po polakach (6 lat okupacji = 6 milionow ofiar). widze, ze chetniej bys widziala polakow pod caratem bo bez tego ich "komunizmu" mieszkala bys na syberii, klimat sie zmienia to moze twoje wnuki dozyli by tam dojrzewania bananow.
kilka lat temu bylem oburzony tworczoscia szymborskiej z okresu mlodosci, szczegolnie wierszami dla stalina i lenina, ale dzisiaj glupio sie czuje bo ona odzwierciedlala swoja tworczoscia tamte czasy a nawet wyprzedzila nasza sytuacje obecna,
o złych, amerkańskich imperialistach
Nienawidzą naszego węgla.
Nienawidzą naszych cegieł i przędzy.
Nienawidzą tego,co już jest
Nienawidzą wszystkiego,co będzie.
Naszych okien i kwiatów w oknach
Naszych lasów i ciszy leśnej
Nawet wiosny,bo to nasza wiosna
Nawet szkoły z wesołymi dziećmi
Rozpruli atom jak pancerną kasę
lecz nic prócz strachu nie znalezli w kasie
O,gdyby mogli,gdyby mogli tym strachem
uderzyć w domy i fabryki nasze.
widzisz tych ktorzy jej wcisneli tego nobla nie interesowal stalin widocznie wiedzieli, ze dla wiekszosci rosjan byl sylwetka pozytywna, rosjanie za stalina chodzili z duma, dzisiaj imperializm ich zastrasza i im grozi, rosja jest hanbiona, jak to mowia stalin by sie w grobie obrocil gdyby go mial.
Miałem już nie zabierać głosu. Może ktoś zna statystyki działań tych osławionych bojowników. Pojawiają się głosy, że RSRR to okupanci to ja pytam: ilu zginęło z rąk żołnierzy wyklętych sowieckich żołnierzy i oficerów?, ile było akcji na konwoje wojsk radzieckich, ile było wykonanych wyroków na szczególnie uciążliwych funkcjonariuszy radzieckich. Może ktoś wie ,bo nigdzie nie znalazłem takiej publikacji.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.