antykomercjalista napisał(a): :D :>
Czy towarzysze komuniści, też chcecie tak jak wasi przedwojenni koledzy z KPP żeby nasz kraj stał się kolejną sowiecką republiką? Teraz się stosowna sytuacja nadarza, biorąc pod uwagę co dzieję się na Ukrainie macie szanse.....
17IX, Katyń, wywózki na zimny daleki wschód, i ta powojenna komunistyczna "wolność, szczęście, prawda i radość"....to pewnie wymysły jakichś chorych historyków?? tak Towarzysze??czy ..nie?
anttykomercjalisto, nie wiem do jakiej szkoly chodziles przez lasy dolnoslaskie i zanim doszedles to juz bylo po lekcjach, ja mialem blisko wiec sie koncentrowalem nad tym co pani mowila. jesli wiesz co to religia czy tez wiara to powinienes wiedziec co oznacza ideologia, teoria i teza albo utopia. kapital marksa to teoria, przedstawil jeden z mozliwych systemow i wyjanil na czym polega. on nie byl praktykiem jak lenin czy stalin i nie byl zadnym rewolucjonista. byc komunista to nie znaczy wprowadzic system komunistyczny bo komunista nie zapomina o tym, ze to jest ideologia a kazda ideologia to utopia. lenin i stalin tez chodzili do szkoly przez bory tak samo jak i ty i nie doczytali marksa do konca.
sa sekty religijne, ktorych przywodcy uwzaja sie za boga, sa tez niedouczeni, ktorzy uwazaja sie za komunistow mi to nie przeszkadza. jestem komunista z tego powodu, ze nie przepadam za imperializmem, wyzyskiem, niesprawiedliwoscia (sprawiedliwosc to tez utopia) bez ograniczenia, no i jezus mi sie podoba, marks piszac kapital ukradl mu solidarnosc z biednymi, sa tacy, ktorzy twierdza, ze jezus byl pierwszym komunista.
mysle, ze teraz juiz zrozumiales, ze komunizm to tylko ideologia, ktora sie mozna kierowac w zyciu tak samo jak naukami religii. w imie ideologii tak samo jak w imie religii mozna mordowac ale trzeba znalezc glupszych od siebie aby mordowali bez zastanawiania sie.