~ napisał(a): Sądzę że działania mogące poważnie zaszkodzić zdrowiu obywateli tak jak przeterminowane towary,zwłaszcza te o krótkim terminie przydatności powinny być ścigane z urzędu przez SANEPID.Przecież takie mięso może zjeść małe dziecko.... mogły się tam rozwinąć przeróżne patogeny których spożycie z takim starym mięsem może rozwinąć w organizmie konsumenta poważne choroby.To nie my,obywatele jesteśmy zobowiązani z każdą znalezioną przeterminowaną rzeczą lecieć do SANEPIDu tylko SANEPID powinien profilaktycznie dokonywać kontroli w praktykujących handel starymi towarami sklepach.Jeśli nie wiedzą gdzie szukać to forum Bolec Info jest świetnym źródłem informacji.Przecież po co jest pogotowie sanitarno epidemiologiczne,właśnie po to żeby nie dopuszczać do takich praktyk jak opisana w wątku.Sieć sklepów EKO jest od wielu lat handlarzem starego mięcha,jeden z kierowników po pijaku mi opowiadał jak to wygląda i uwierzcie że nie ma ze starym towarem nic wspólnego dostawca,to zaniedbanie ze strony sklepów i wyłączna wina kierownictwa.Cytuję fragment rozmowy " przyszła do mnie Aga ,ta wiesz,znasz ją i mi k...wa przynosi pasztet że on przeterminowany 3 tygodnie jest.Ja jej słuchać nie mogę,jak mi pier...i o tym że stare każę jej zrobić promocję,przynajmniej mi nie pier...i za uszami.A sanepid nas omija" tu rozmowa się urwała,nie zdradzono mi powodu omijania EKO przez sanepid.... może to powiązania z MOPSem.... któż to wie. Czytam o małych sklepikach,że są lepsze towary,że świeże.To nie jest prawda.W naszym mieście brakuje stanowczych działań sanepidu.
Sanepid U nas to w ogóle porażka, Panie na kontrolach przepraszają za to, ze żyją i przyszły. Zamiast walić mandatami za uchybienia, tak aby wyegzekwować poprawę, to one przepraszajacym głosem, pytają czy nie za dużą karę dają. Właściciel kontrolowanego obiektu też na ogół jest ostrzegany o planowanej kontroli wcześniej, wiec ma szansę na poprawę tego co jest nie tak. Dopóki tak się będzie działo to nie ma szans na poprawę.