Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Technika jazdy zimą – „Drogówka” radzi…
11445
PanM
6 stycznia 2016r. o 17:57
~ napisał(a):
~Polityka napisał(a): Co polityk panm wcina się do jazdy autem ? Tak jak by miał o tym pojęcie.

No akurat ma, wieksze niz o polityce :D Młody widac jestes to nie wiesz. Ale w dalszym ciagu nie odpowiedział mi na pytanie (widać nie zauwazył )
" Panie Przemysłowiec. Taki projekt już jest i wejdzie 1.01.17 miał wejść teraz ale władza się nie wykazała bo walczyła o stolki. W ośrodkach doskonalenia techniki jazdy będą tory poslizgowe i obowiązkowo to będzie cwiczone.koszt ok. 200 zł za godzinę. Już teraz można skorzystać w ośrodku 2xtak. Proszę nie zmuszać szkół jazdy do inwestycji tego typu w ramach kursu podstawowego za cenę ok 1300 za cały kurs. Chyba że proponuje Pan ćwiczenie poslizgow na jezdni w ruchu drogowym.
Ps. Dlaczego przy Pańskiej super technicznie jeździe , nie jest Pan w stanie zatrzymać pojazdu przed strzałka warunkowego skrętu?

Ja wiem o istnieniu tego projektu .Ukończony kurs związany jest z propozycją jaką w związku z tym otrzymałem.
Oczywistym jest że nie ma potrzeby aby każda szkoła jazdy posiadała plac z płytami poślizgowymi .Z tego powodu wystarczy aby tak jak w Bolesławcu 2x Tak było tyle placów aby zabezpieczyć potrzeby danego regionu.
Mimo to jednak uważam że najbardziej skuteczna jest nauka na prawdziwym śniegu lub lodzie.
Dla aut o większej mocy wystarczy deszcz.
Nie rozumie co ma Pan na myśli w temacie strzałki warunkowego skrętu .Proszę jaśniej .

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
2820
#k1p nieaktywny
6 stycznia 2016r. o 19:14
Odchodząc od meritum dyskusji, obserwując to, co dzieje się na drogach od kilku dni, twierdzę (zresztą nie pierwszy raz), że szkolenia kierowców w naszym kraju po prostu nie ma. Mam tu na myśli zarówno szkolenie ze znajomości przepisów, jak i techniki jazdy. Co za tym idzie, jest grupa kierowców, którzy czują auto, wiedzą o co chodzi i jeżdżą normalnie. Dali radę sami. Niestety, duża grupa kierujących po prostu boi się śniegu. Nie mówię o wchodzeniu bokiem w zakręty, ale o jeździe z możliwie maksymalną prędkością. Niestety, dla niektórych to ostatnio tylko 30 km/h.
To nie jest wina kierujących, oni po prostu nie są nauczeni jazdy w ekstremalnych warunkach. Ilu to kursantów robi prawko w lecie, bo łatwiej?
~ niezalogowany
6 stycznia 2016r. o 19:18
dobrze,że ja zdawałem zimą
11445
PanM
6 stycznia 2016r. o 19:20
k1p napisał(a): Odchodząc od meritum dyskusji, obserwując to, co dzieje się na drogach od kilku dni, twierdzę (zresztą nie pierwszy raz), że szkolenia kierowców w naszym kraju po prostu nie ma. Mam tu na myśli zarówno szkolenie ze znajomości przepisów, jak i techniki jazdy. Co za tym idzie, jest grupa kierowców, którzy czują auto, wiedzą o co chodzi i jeżdżą normalnie. Dali radę sami. Niestety, duża grupa kierujących po prostu boi się śniegu. Nie mówię o wchodzeniu bokiem w zakręty, ale o jeździe z możliwie maksymalną prędkością. Niestety, dla niektórych to ostatnio tylko 30 km/h.
To nie jest wina kierujących, oni po prostu nie są nauczeni jazdy w ekstremalnych warunkach. Ilu to kursantów robi prawko w lecie, bo łatwiej?

Proszę zwrócić uwagę na niektóre wpisy nieco wcześniej -- każdy uważa że nie potrzebuje żadnych nauk.
Twierdzę że nawet krótki kilkugodzinny kurs pozwoli na znaczną poprawę osobistego bezpieczeństwa jazdy.

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
~instruktorzy niezalogowany
6 stycznia 2016r. o 19:34
~ napisał(a): dobrze,że ja zdawałem zimą

Instruktorzy zimą więcej uczą ?
2820
#k1p nieaktywny
6 stycznia 2016r. o 20:17
Oczywiście, ale takie szkolenie powinno być obowiązkowe. W ramach kursu podstawowego. I każdy powinien być z niego rozliczany w ramach egzaminu.
Skończyłaby się produkcja pseudo-kierowców, których prowadzi auto, a nie odwrotnie.
315
#mir.ko nieaktywny
6 stycznia 2016r. o 20:27
kilka procent kierowcow ma problem z opanowaniem swiatel, w czasach modnych allegrowych pseudo ledów czy wieczornej jezdzie na ledach przednich [dla mnie skrajny ...izm w nowych autach], wiec co dopiero wymagac wiedzy o trakcji

Zastosowana autokorekta

3145
#hemi nieaktywny
6 stycznia 2016r. o 21:52
W zupełności zgadzam sie z K1 !!
Ja sam mam auto ,które dobrze czuje sie na asfalcie, ale tez i na śniegu świetnie sie czuje.

Po opadzie sniegu odwiedziłem kilka pustych placyków ,aby sobie przypomnieć wychodzenie z poślizgu - niestety nie każdemu ,szczególnie mundurowemu sie to podoba :|

Kuzynka.
na papierze-doświadczony kierowca; prawo jazdy od 13 lat.
Seryjnie: Boi sie tirów za sobą,boi sie prędkości (na autostradzie max 110km/h) ,a przede wszystkim zima to trauma, jak ma wyjechac ,to jedzie 20-30km/h ,bo boi sie wpaśc w poślizg...

Nie wie jak ma jechać po sniegu ,bo tego na prawku wieki temu nie miała,a sama nie nabyła umiejętności ,bo gdzie?

I teraz jeżdżą taki pipy (niezaleznie od wieku ,czy płci) po mieście 20-30km/h ,bo boja sie szybciej,a oja sie ,bo nie wiedza kiedy mogą wpaśc w poslizg ,a jak wpadna to co robić !!

Zapytajmy pierwszego lepszego kierowce po prawku czym jest podsterowność,a czym nadsterowność ?
Kiedy i jak mozna z tego wyjść ?

Ja jestem świadomym kierowca,który zna swoje auto ,wie na co je stac ,wie co potrafi w różnych warunkach.
Spadł snieg, pojechałem na marketowy pusty placyk...i musze uciekać,bo policjantom sie nie podoba ćwiczenie.

Zagrożenie? Żadne. jak strace kontrole nad autem to pocałuje krawężnik, i zapłace za felgę,łozysko,piastę,wahacz,czy co tam stracę..
Więc nie wiem ,po co nagonka na trenujących na marketach...lepiej niech jeżdża tacy jak kuzynka ,która nigdy nie pozna specyfiki jazdy po sniegu , bo przeziez nie zabiorę jej na market bojąc sie mandatu...

Dopisane 06.01.2016r. o godz. 21:51:

PanM napisał(a): W nawiązaniu do tytułu artykułu " Technika jazdy zimą "

Powyższy artykuł nic w tym temacie nie wnosi a przecież istnieją techniki jazdy po opanowaniu których bezpieczeństwo kierującego wzrasta nawet 10 cio krotnie.Szczególnie w przypadku jazdy po nawierzchniach bardzo śliskich.
Opanowanie tej sztuki na potrzeby codziennego użytkowania samochodu nie wymaga zbyt wiele trudu .Poziom zaawansowania zależy od osobistych predyspozycji kierowcy.

Ja to nazywam tak ; " uczymy kursanta żonglowania trzema piłeczkami .Niektórzy na tym etapie pozostaną ale będą też tacy którzy dalej sami dojdą do poziomu 5 lub nawet 7 piłeczek "

Być może niebawem w nowych programach nauki jazdy pojawi się segment " technika jazdy " Dopisane 05.01.2016r. o godz. 17:23:uślizg[img=1452011009_kb2qmxb.jpg]

Panie M- do tego nie trzeba mieć żadnej dużej prędkości !!
Aby wpaść w nadsterownośc wystarczy nas sliskiej nawierzchni mocniej nacisnąc gaz w aucie RWD i będziem mieli to samo ;)
Albo nawet na przyczepnej ,ale w mocnym aucie ;)

Dopisane 06.01.2016r. o godz. 21:52:

Mocnym ,oczywiście dalej RWD ;)

Szkoda naszej Europy-była taka piekna,teraz czeka nas MuslimEuropa :(
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAMrowka zaprasza