mniej -więcej ;)
chciałem tylko wspomnieć o czymś takim bo nikt nie pokusił się o to by wspomnieć o tym co istniało na tych ziemiach ...
przed ''chrztem'' ;)... wydało mi się to odrobinę dziwne jeśli wezmiemy pod uwagę to , jak bardzo niektórzy chcą być ''polscy''
ci zazwyczaj nie potrafią zrozumieć tego że nie staram się umniejszyć znaczenia tego aktu bo miał i swoje plusy ale chodzi mi o o przebieg chrystianizacji ...
wystarczy poczytać listy papieży do ówczesnych władców by przekonać się jakie motywy nimi kierowali i jaka była ich ta ''chrześcijańska moralność'' ;)
Lechia była potęgą i tylko zdrada ją zniszczyła ...
Cytat z super źródła historycznego z podanej linki:
"39. Król Lech VII
Panował cztery godziny 6 października 780 roku. Po śmierci Lecha VI wiec słowiański zadecydował o przeprowadzeniu zawodów o koronę króla Lechii spośród szlacheckich rycerzy, którzy mieli ukończone 25 lat. Pod Krakowem na drewnianym posągu bóstwa słowiańskiego umieszczono insygnia królewskie – historyczną czapkę i berło króla Polacha. Wyścig do posągu wygrał Leszek – jeden z możnowładców. Okazało się jednak, że wieczorem poprzedniego dnia rozkazał rozsypać na trasie wyścigu żelazne szyszki co sprawiło, że konie konkurentów poraniły sobie kopyta i nie dotarły do mety tak szybko jak jego koń, który był podkuty."
To dla starszych - był taki film o sowieckim agencie Stirlitzu. Tam podawano tak dokładnie: "Niedziela, 23 kwietnia 1944, godz. 14:51 - Stirlitz wychodzi z domu".
W cytowanej powyżej informacji, żeby była wiarygodna, brakuje mi, od której do której godziny 6 października 780 roku panował 39 król Lechii? To straszne niedopatrzenie. podważające wiarygodność materiału!!!
Ze Stirlitza wszyscy się śmiali, a tu proszę, na poważnie - 39 król Lechii panował 6 godzin 6 października 780 roku. I resztę historii jak dokładnie znamy. No cóż, skoro Polska ma być Mesjaszem narodów to jakieś korzenie trzeba mieć.
…czyli o krzywoprzysiężcach, oszustach, podżegaczach wojennych i rzezimieszkach z Watykanu
Cytat:
„Chociażby nawet takowe zobowiązania, umowy, piśmienne układy i przymierza były zatwierdzono przysięgą uchwalamy i władza, musza, orzekamy, że w takim razie żadnej nie mają mieć wagi i znaczenia, gdyż w nich wyłączny zawsze panować powinien wzgląd na cześć i chwało. Bożą, pożytek wiary katolickiej i dobro powszechne. Jakoż w każdej sprawie, gdzie idzie o utrzymanie wiary, świętej, godzi się i należy owszem działać i występować nie tylko przeciw umowom i obietnicom, ale nawet przeciw prawom przyrodzonym, krewnemu, bratu, ojcu i synowi; ani może się nazywać zbrodnią, cokolwiek podjęto jest w obronie wiary katolickiej.(...)''
Dopisane 23.04.2016r. o godz. 21:03:
255 :)
czyż nie po to mamy rozum by oddzielić ''ziarna od plew''?
Stirlitz?daj mu spokój jak i innym Klossom ;)
Historia i polityka
dwa tematy wagi wielkiej i niepewnej prawdy, w których się nie wypowiadam, może to egoizm, ale dla mnie liczy się tu i teraz i może to co w niedalekiej przyszłości(z myślą o córce)
~Do : falco niezalogowany 23 kwietnia 2016r. o 21:18
No to korzystając, za Twoją radą, z rozumu mam pytanie:
Co jest bardziej prawdopodobne Twoim zdaniem - teoria państwa Lechii sięgająca 18 w. pne czy na przykład mgła smoleńska łącznie z teorią parówkowo-puszkową?
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.