Tablica pamięci Polaków zamordowanych na Kresach przez OUN i UPA
#musiaczek nieaktywny 10 lipca 2016r. o 19:57
Chciałbym się dowiedzieć, gdzie znajduje się Tablica pamięci Polaków zamordowanych na Kresach przez OUN i UPA, która została odsłonięta w 2004 roku w Bolesławcu.
w 2004? :|
a to ciekawe ...
tego to chyba nawet najstarsi''narodowcy '' nie wiedzą :D
a może wiedzą ...
wiesz jak to jest jak oni się biorą za ''pisanie historii''
;)
Dopisane 10.07.2016r. o godz. 20:33:
no tak ...
o Bolesławcu nic nie napisano ;)
najbliższe pomnik to Lwówek ,Żary Czerwona woda i Węgliniec
jest jeszcze Świętoszów ale trudno to nazwać pomnikiem ;)
Dzisiaj, czytając artykuł w internecie, co prawda z 2006 roku, trafiłem na informację o tablicy, która znajduje lub znajdowała się na terenie Bolesławca. Nie ma, niestety mowy o dokładnej lokalizacji tablicy upamiętającej Rzeź Wołyńską.
czyli nie muszę szukać ...
no proszę :)
czyli warto jednak zaglądać do WIKI...
Dopisane 10.07.2016r. o godz. 21:59:
pomijam to że z lenistwa (wrodzonego :D ) niezbyt dokładnie przejrzałem wykaz pomników to i tak jestem zaskoczony tym że w każdej części kraju ''od morza do Tatr'' jest tyle tych pomników
ciekawe czy zaczną znikać kiedy na cokoły wniesie się nowych ''bohaterów'' ;)
Nie sądzę, że pomniki zaczną znikać, pod obecnymi rządami. Wybaczcie, że kopiuję, ale : "W dniu 7 lipca 2016 Senat RP przyjął uchwałę w sprawie oddania hołdu ofiarom ludobójstwa dokonanego przez nacjonalistów ukraińskich na obywatelach II Rzeczypospolitej w latach 1939–1945."
Mam nadzieję, że nigdy Polacy nie zapomną, o tym co spotkało naszych rodaków, bo jak chyba dobrze wszyscy wiemy, historia lubi się powtarzać.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.