Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Ja ateista

10114
#alter nieaktywny
3 listopada 2016r. o 20:27
falco napisał(a): hałhałhał...

A ten znów swoje :)

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~_Alex niezalogowany
3 listopada 2016r. o 20:32
Szanuję rozmówców,z którymi mogę porozmawiać na konkretnym poziomie intelektualnym. Dlaczego szanuję? Bo człowiek inteligentny zadaje zawsze pytania. Jeżeli rodzą się w jego głowie wątpliwości,próbuje je rozwiać. Czasami zadanie pytania jest trudniejsze,ani jeżeli udzielenie jakieś odpowiedzi. Pozwolę sobie sparafrazować cytat z biblii,tudzież odniosę te Słowa do każdego człowieka - "Poznasz człowieka po pytaniach jego". Proszę się nie obrażać,ale to z czystej intencji. Jako,że odpowiedzi można zawsze powielić,ściągnąć,zapożyczyć,ubrać w cytaty, tak pytania,te egzystencjalne są pierwotne,dotykają mojego "Ja",odnoszą się do Twojego "Ja".
Przykre jest to,że tak niewielu potrafi się "przebudzić" z tego letargu,wyrwać się jak trybik z jakieś bliżej nieokreślonej machinerii,w końcu mieć na tyle silną WOLĘ,by nie poddawać się społecznej konwencji na każdej płaszczyźnie życia. To jest właśnie ta "edukacja człowieczeństwa",która to zaszczepia Nam dwa słowa "tak trzeba". I nagle nastaje chwila,gdy zadasz sobie to pytanie-"A jeśli nie trzeba?"
14505
DP
3 listopada 2016r. o 20:40
id i ego zawsze współpracują ze sobą dla wspólnego dobra gorzej gdy dołączy do nich trzeci
2900
#falco nieaktywny
3 listopada 2016r. o 20:40
przeczytałeś alter? :D
bo wiele tu o tobie ...

"bierz życie z każdym oddechem..."
10114
#alter nieaktywny
3 listopada 2016r. o 20:41
Ważne, że ty przeczytałeś :)

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
3 listopada 2016r. o 20:44
Zaczynasz filozofować Alex :D Seneka się chowa :D Oczywiście masz rację :) . Zdolność do zadawania pytań jest ważniejsza niż możliwe odpowiedzi , ale ja właśnie postawiłem takie pytanie , za namową hrabiego Pratcheta z przed lat ( taki swoisty plagiat :) ).

Dlaczego ? Kto odpowie , albo postawi jeszcze bardziej skomplikowane pytanie ?

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
2900
#falco nieaktywny
3 listopada 2016r. o 20:44
DP napisał(a): id i ego zawsze współpracują ze sobą dla wspólnego dobra gorzej gdy dołączy do nich trzeci

''trzeci'' ?

masz na myśli ''superego''?
to od razu alter mi przychodzi na myśl :D

"bierz życie z każdym oddechem..."
~Pankracy niezalogowany
3 listopada 2016r. o 20:46
~Bob budowniczy napisał(a): Pankracy, wiesz, że gdzieś dzwoni, ale nie wiesz, w którym kościele. Musisz jeszcze sporo poczytać o historii powszechnej i historii chrześcijaństwa. I nie popełniaj przy tym powszechnego błędu przykładania dzisiejszej miary do zdarzeń sprzed tysiąca lat.
A już o dzisiejszej roli jezuitów to tak napisałeś, że po prostu ręce opadają. Skąd Ty masz takie informacje?

Przydałoby się trochę pokory.

Piszę o faktach - począwszy od mordu na prawie 100 tys. Żydów i Saracenów w Ziemi Świętej w XI wieku, poprzez mord miliona francuskich Katarów, noc Św. Bartłomieja w Paryżu i okolicach i mord 20 tys. hugenotów, mord Waldensów, Albigensów, papieski nakaz z 1231 r. palenia heretyków na stosie, palenia żywcem Żydów we wszystkich niemieckich miastach w XIV wieku (to dlatego protestancka później Polska była schronieniem dla Żydów - do czasu kontrreformacji i przybycia do Polski Jezuitów w XVII wieku), nakaz zabicia 3 milionów Niderlandczyków w XVI wieku, a skończywszy na paleniu czarownic na stosach - chociaż ten ostatni "wybryk" KRK blado wygląda przy wcześniejszych dokonaniach ekumenicznych papieży...

Szacunki są bardzo różne. Mówi się nawet o 50 milionach niewinnych istnień wyznawców religii innych, niż ta jedyna właściwa - ta z Watykanu. Nie znam dokładnej liczby zamordowanych z nakazu papeży.

Powyższym faktom trudno zaprzeczyć, dlatego dziś stosuje się metody, o których wspomniałem.

Czy to co piszę to propaganda antykatolicka? Nie. To są fakty. Nie atakuję katolików. Jestem przeciwny zakłamywaniu historii - Polska była ofiarą zbrodniczych Niemiec tak, jak Hugenoci czy Katarzy zbrodniczych rozkazów papieży rodem ze stolicy Piotrowej. Dotarcie do źródeł podanych przeze mnie faktów nie powinno być dla nikogo problemem.

Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA BAU zaprasza