~Bob budowniczy napisał(a): Pankracy, wiesz, że gdzieś dzwoni, ale nie wiesz, w którym kościele. Musisz jeszcze sporo poczytać o historii powszechnej i historii chrześcijaństwa. I nie popełniaj przy tym powszechnego błędu przykładania dzisiejszej miary do zdarzeń sprzed tysiąca lat.
A już o dzisiejszej roli jezuitów to tak napisałeś, że po prostu ręce opadają. Skąd Ty masz takie informacje?
Pozwolę sobie wykorzystać Pański wpis .Odniosę go do rozumowania którym sam się kieruje.
Nie czuję potrzeby czytania historii wiary .Nie mam też potrzeby odnoszenia się do czegokolwiek i cytowania czyjegokolwiek dzieła pisanego.
Wystarcza mi własna logika i konfrontacja argumentów z dogmatami .
Tu na żadnej płaszczyźnie wiara nie dotrzymuje kroku wiedzy.
Jednak mimo wszystko nie przeszkadza mi to szanować prawo do wiary innych ludzi .Tak samo jak prawo do marzeń.
Przeszkadza i siłowa indoktrynacja .Wymuszanie przy użyciu pozycji politycznej lub administracyjnej pośredniego uczestnictwa w klerykalizacji społeczeństwa.
Religia w procesie nauczania oraz kapelani w służbach mundurowych.
Już kiedyś zadałem to pytanie .
Co stoi na przeszkodzie pracownikom mundurowym w okresie pokoju aby tak jak wszyscy pozostali uczęszczali do świątyni po godzinach pracy ?
[img=1478200899_r9vm3rv.jpg]