Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Ja ateista

10114
#alter nieaktywny
3 listopada 2016r. o 19:20
falco napisał(a): twoja ''wiara'' jest tyle warta co ty sam -czyli nic
jedyne co potrafisz to o tej swojej ''wierze'' pisać przez ''W''
najprostsze pytanie z nią związane jest dla ciebie zbyt trudne a pobyt twój tutaj ''zaniży poziom dyskusji'' jak to zauważono dzisiaj w innym temacie ..
możesz czytać bo może się czegoś dowiesz (nie myl z nauką bo do tej nie dorosłeś :) )ale proszę -nie pisz nic więcej ...
chociaż nie ...
pisz -po raz kolejny się ośmieszysz i uciekając podkulisz kitę :D

Ja jedno zdanie, a ten nawiedzony oszołomek jaśko troll zawsze cały elaborat nienawistnych nonsensów :) Lecz się człowieku :)

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~Bob budowniczy niezalogowany
3 listopada 2016r. o 19:20
Nie będę Cię przekonywał. Po latach studiów i przemyśleń jestem przekonany, że nie ma lepszej drogi dla człowieka niż chrześcijaństwo. A opieram swoje przekonanie na faktach. Widocznych tym bardziej, im bardziej "siły postępu" niszczą ludzi i prowadzą nas do powszechnego niewolnictwa. Przykładów na co dzień dużo. Też je podajesz, ale interpretacje mamy całkowicie różne.
Pozdrawiam.
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
3 listopada 2016r. o 19:33
Bob trzeba Ci wiedzieć , że podstawą upadku KK jest ekumenizm . Ci goście z Watykanu nie mają prawa do drukowania kasy , a na kasie im najbardziej zależy . Nie po to tyle lat studiowali , żeby przy betoniarze robić ... nieprawdaż ? :D Lubią fiolety , żółć i purpurę :D Lubią jak ich po rękach całują. Widzisz w dawnych czasach papiestwo stanowiło siłę ... dwie trzecie Europy było własnością Watykanu , ale przyszła era technokracji i papiestwo musi się tutaj jakoś znaleźć. Postawili na połączenie religii w ramach NWO , mając nadzieję na okruchy z żydowskiego stołu.

Błąd totalny.

Wyznawcy Talmudu wszystkich mają za ludzkie bydło , razem z Franciszkiem. I dziwię się Papieżowi , że o tym nie wie ... chyba , że tańczy , jak mu chochoł każe :D Stwórca tak na prawdę raczy wiedzieć , jak jest :D Ale nie podoba mi się ... pomijając doktryny wiary , że każe mi się litować nad Ludźmi z Aleppo , których chazarska dzicz doprowadziła do ruiny. Ta sama chazarska dzicz w postaci Clintonówny ma szansę rozpętać atomową zawieruchę i wszystkich doprowadzić do ruiny i śmierci. A to chyba nie oto chodzi. Jak mawiał mój mentor kabaretowy Daukszewicz " urodziliśmy się po to , aby z wyuczonych słów , choć poprawnie stworzyć swego życia sens " nie po to , aby bezmyślnie umierać i bezmyślnie wierzyć.

Bob , mądry facet jesteś , proszę odpowiedz mi na pytanie , skąd się wziął koncept poznania dobra i zła ? :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
2900
#falco nieaktywny
3 listopada 2016r. o 19:37
~Bob budowniczy napisał(a): A propos inkwizycji - to jedno wielkie kłamstwo

... i to w krajach protestanckich czarownice palili. Nie katolicy.

no nie
teraz to chyba odrobinę żartujesz :D

a kto to w Tuluzie oddał w łapy kierownictwo inkwizycji biskupom. a później dominikanom.

wiesz co to znaczy?.... kim jest ''dominikanin''?
inkwizytozy bardzo często dzięki nim donosili władzom świeckim o osobach podejrzanych o herezje, a władza świecka była wręcz zobowiązana wydawać wyroki i je wykonywać.

juz pisałem o tym -Tuluza ,Narbonne..rok 1230
albigensi -mówi Ci to coś ?

Cellani ,Ferier -może to? :D

jak tak dalej pójdziesz to okaże się że inkwizycja była namiastką dzisiejszych ''szkółek niedzielnych '' :D

takie bzdety łyknie alter ale nie ja ... :D

"bierz życie z każdym oddechem..."
~_Alex niezalogowany
3 listopada 2016r. o 19:37
I zaś jedni z drugimi przytaczają ewangelie,rozważają tryptyki,słowa pisane. Mógłbym zarówno powiedzieć,że Iliada i Odyseja Homera zawierają samą prawdę. Hierarchia Bogów pod "okiem" najwyższego-Zeusa,stosunek ludzi do Bogów i na odwrót, obrzędy,modlitwy,zaufanie. Wszystko ładnie..tylko..czy Homer faktycznie jest autorem tych dzieł,wywodzących się z pieśni,przekazów? Czy aby ów poeta był niewidomy? A jednak,cały ten zbiór opowieści,pisanych w realiach starożytnej Grecji stwarza "iluzję" paralelizmu Bogów. Skłonny niemniej jestem uwierzyć,że taka wiara ludu,jaką ukazał Homer jest szczera. Dlaczego? Bo nie było tam tzw. "pośredników" lub "by proxy" w osobie proboszcza,biskupa,arcybiskupa. Wiara wychodziła od człowieka do Boga. Dziś nie wystarczy tylko wierzyć,dziś należy przejść cały "proces" chrystianizacji. Od chrztu,komunii,bierzmowania,ślubu,poprzez namaszczenie. I tu pojawia się swoistego rodzaju "failure". Dlaczego? Każdy z wymienionych etapów wymaga czegoś na miarę przepustki. Wszyscy wiemy,czym jest ów przepustka. Są to dwa magiczne słowa-"Co łaska". Czasami są jeszcze kolejne słowa-"(...),ale nie mniej niż...".
Zadam zatem pytanie wszystkim silnie wierzącym,mądrzejszym ode mnie w wierze. Owe pytanie brzmi-czy Jezus Chrystus za głoszenie Słowa Bożego,za nauczanie,niesienie otuchy i za poświęcenie się za Nas żądał materializmu?
Zaraz ktoś zada pytanie-ale co to ma wspólnego z wiarą? Ma,ma więcej wspólnego,niż Ci się wydaje. Nie ujmuje w żaden sposób pozycji,posłannictwu Papieżą,który wg mnie jest najwyższym świeckim posłannikiem Boga. Chociaż i tu,nawiązując do czasów św.Inkwizycji,nie trzyma się to wszystko przysłowiowej "k^py". Czysty hedonizm poprzez wyeliminowanie "cierpiących" heretyków tylko dlatego,że ktoś zadał o jedno pytanie za dużo.
Dziś zadając pytania kapelanowi, usłyszysz jak "echo" to samo wyjaśnienie,którego źródłem jest Biblia. Ilu jest kapelanów,którzy sami zwątpili? Ilu tkwi w tej konsternacji , wypowiadając Słowa,co do których mają wątpliwości?
Wracając do tego materializmu. Czy Jezus Chrystus byłby zadowolony z kapłana,który to odmówił namaszczenia umierającego,tylko dlatego,że rodzina nie miała wystarczająco pieniędzy na "co łaska"? A może to dlatego,że ów umierający nie pokazywał się w kościele? Czy to jest wiara "autorytetu"? Może ten umierający był żołnierzem,ratując życie kolegom na misji? Może był lekarzem,który leczył cięzko chore dzieci,gdzieś na misji? Może ów człowiek ofiarował nerkę,krew potrzebującemu? A ty co kapelanie zrobiłeś dla potrzebującego? Kto jest wartościowszym człowiekiem?Ty,czy tamten umierający człowiek? Kto ma większe serce? W końcu,kto ma większą,silniejszą wiarę?
Zakończę wypowiedź słowami Seneki : "Na przyszłość zastanawiaj się nie tylko nad tym, czy prawdą jest, co mówisz, ale czy ten, do kogo mówisz, wytrzyma prawdę. Dobry przyjmuje upomnienia z radością, lecz im kto gorszy, tym gorzej znosi pouczenia.".
10114
#alter nieaktywny
3 listopada 2016r. o 19:38
Pannazdzieckiem napisał(a): pomijając doktryny wiary , że każe mi się litować nad Ludźmi z Aleppo , których chazarska dzicz doprowadziła do ruiny. Ta sama chazarska dzicz w postaci Clintonówny ma szansę rozpętać atomową zawieruchę i wszystkich doprowadzić do ruiny i śmierci.

Aleppo zniszczył Assad z Putinkiem, ale ty Panna zawsze coś pokręcisz :) Przecież tam jest opozycja do Assada!

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
~Pankracy niezalogowany
3 listopada 2016r. o 19:42
~Bob budowniczy napisał(a): A propos inkwizycji - to jedno wielkie kłamstwo zrealizowane przez lewicę. Prawda wygląda inaczej, niż powszechnie się sądzi. Poczytaj:
http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/historia/1501047,1,inkwizycja-mniej-straszna.read
To lewicowa gazeta, ale jakoś prawdy trochę napisali. A najwięcej za uszami nie ma KK, a protestanci. To ich rewolucja antykatolicka spowodowała masowe grabieże i morderstwa, i to w krajach protestanckich czarownice palili. Nie katolicy.

Tego typu wstawki to fragment większego procesu, a raczej projektu zmian definiowania i przedstawiania niewygodnych spraw, rozmywania odpowiedzialności, nazywania ofiar oprawcami itp. Tę samą filozofię stosują współczesne Niemcy - polskie obozy śmierci, Polacy współodpowiedzialni za mord na Żydach - i to działa!!

Człowieku - Waldensi, Albigensi, Arianie i inni - to protestanci ich wytłukli? Założona przez bodaj dominikanów inkwizycja, była narzędziem ustanowienia jednego powszechnego katolickiego kościoła na Ziemi - kosztem wielu żyć innowierców. Nie zmieniaj definicji. Nie nazywaj ofiar oprawcami. Dziś orężem walki z "herezjami" są Jezuici. Metody są inne, bo świat jest inny. Ale owoce są podobne.
2900
#falco nieaktywny
3 listopada 2016r. o 19:48
~_Alex napisał(a): A jednak,cały ten zbiór opowieści,pisanych w realiach starożytnej Grecji stwarza "iluzję" paralelizmu Bogów.

a czy inny ''zbiór'' tego Ci nie przypomina?

Skłonny niemniej jestem uwierzyć,że taka wiara ludu,jaką ukazał Homer jest szczera. Dlaczego? Bo nie było tam tzw. "pośredników" lub "by proxy" w osobie proboszcza,biskupa,arcybiskupa. Wiara wychodziła od człowieka do Boga. Dziś nie wystarczy tylko wierzyć,dziś należy przejść cały "proces" chrystianizacji. Od chrztu,komunii,bierzmowania,ślubu,poprzez namaszczenie. I tu pojawia się swoistego rodzaju "failure". Dlaczego? Każdy z wymienionych etapów wymaga czegoś na miarę przepustki. Wszyscy wiemy,czym jest ów przepustka. Są to dwa magiczne słowa-"Co łaska". Czasami są jeszcze kolejne słowa-"(...),ale nie mniej niż...".

,nawiązując do czasów św.Inkwizycji,nie trzyma się to wszystko przysłowiowej "k^py". Czysty hedonizm poprzez wyeliminowanie "cierpiących" heretyków tylko dlatego,że ktoś zadał o jedno pytanie za dużo.

czy dzisiaj nie jest podobnie? :)

"Na przyszłość zastanawiaj się nie tylko nad tym, czy prawdą jest, co mówisz, ale czy ten, do kogo mówisz, wytrzyma prawdę. Dobry przyjmuje upomnienia z radością, lecz im kto gorszy, tym gorzej znosi pouczenia.".

lubię Senekę ale tego nie znałem

"bierz życie z każdym oddechem..."
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza