Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Dolny Śląsk rowerem
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Ja ateista

4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
9 listopada 2016r. o 18:53
~Pankracy napisał(a): Problem z ateistami jest taki, że sądzą, iż są inteligentniejsi, mądrzejsi - a problem z wierzącymi jest taki, że sądzą, iż zostali wybrani i są wyjątkowi. Dopóki jednak pomimo tych zachowań istnieje wzajemna tolerancja i szacunek to nie jest źle. Sęk w tym, że tego brakuje.

Jedni ludzie (jak ja) bezgranicznie wierzą w słowo Pańskie zawarte w Biblii i ufają temu słowu. Za dowód prawdziwości tekstu biblijnego przyjmują wypełnione w 100% proroctwa pochodzące z pism Starego Testamentu. Bezkrytycznie - no bo jak krytykować słowo Boga?

Inni uznają, że bóg jest kosmitą. Zapewne na podstawie kamiennych tabliczek z Sumeru i twórczości Zecharii Sitchina ("Dwunasta planeta" i inne). No i von Danikena. Czytałem to wszystko i choć te pozycje wydają się posiadać wewnętrzną spójność (z naciskiem na "wydają") i uzupełniać wiedzę o początkach człowieka zdawkowo opisaną w Genesis, to jednak jako sprzeczną z tekstem Biblii odrzuciłem.

Kolejni, odrzucający jakikolwiek absolut poszukują całe życie sensu poza bóstwem. Powołują się na racjonalny umysł ludzki potrafiący opisać większość zjawisk na Ziemi. W życiu i po śmierci.

Na koniec pozostawiłem sobie największą grupę - tzw. polskich katolików. Nie chcę generalizować, ale pomimo deklarowanej wiary w Boga większość z nich wiedzę na Jego temat czerpie z niedzielnych kazań nie przeczytawszy samodzielnie choćby Nowego Testamentu. Gorszy niestety jest brak tolerancji zarówno do ateistów, jak i do ludzi wyznających inne religie. Stąd już tylko krok do fanatyzmu.

Brak szacunku dla ludzi spoza KRK i przeogromny wpływ na politykę w Polsce sprawia, że pozostali są w jakimś sensie prześladowani. Są wykluczani społecznie. Niewysłanie dziecka do komunii jest piętnowane, a jednocześnie uczestnictwo w komercyjnym i odreligijnionym obrzędzie traktowane jest jako coś oczywistego. Skąd poczucie wyższości? Nie wiem.

Polska za czasów Kazimierza Wielkiego była wielkim i wspaniałym krajem także dlatego, że król trzymał za pysk biskupów. To był kraj, zwłaszcza w późniejszym okresie XV - XVII wieku aż do przybycia jezuitów i kontrreformacji, w którym żyli obok siebie przepędzani z zachodniej Europy przez inkwizytorów Żydzi, protestanci, ale także ateiści i inni "heretycy". Przypominam także o poparciu papieży dla naszych zaborców i dwuznacznej postawy biskupów katolickich w czasie pod zaborami.

Skąd więc takie uwielbienie dla stolicy piotrowej w Polsce? Z niewiedzy. I z przyzwyczajenia. Opłaty za pokropienie niemowlęcia, za komunię, bierzmowanie, odpusty, małżeństwa, pogrzeby... "Nic nowego pod słońcem".

Mądrych zawsze warto poczytać. I warto cytować. Pankracy wyrazy szacunku i uznania dla Twej wiedzy i Inteligencji. Osobiście należę , do grupy , którą raczyłeś wymienić w Swym wywodzie " ... że bóg jest kosmitą " . Tak właśnie myślę :) .
I tu już nie chodzi o Sumerów , Denikena i Sitchina . Chodzi o logikę. W tym temacie postawiłem pytanie o " Drzewo Poznania " kopiując hrabiego Pratcheta w " Dobrym Omenie " . Dlaczego Dobry Bóg na środku Raju stawia Drzewo Pokusy ? Zechcesz odpowiedzieć ? :) Ale tak od Twego Serca , bo zapis biblijny i interpretacje mniej więcej znam :)

Szacun Pankracy :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~Grz. niezalogowany
9 listopada 2016r. o 19:02
Pankracy z PanM i wszystkie buzie już roześmiane
14505
DP
9 listopada 2016r. o 19:17
~Pankracy napisał(a): Problem z ateistami jest taki, że sądzą, iż są inteligentniejsi, mądrzejsi - a problem z wierzącymi jest taki, że sądzą, iż zostali wybrani i są wyjątkowi. Dopóki jednak pomimo tych zachowań istnieje wzajemna tolerancja i szacunek to nie jest źle. Sęk w tym, że tego brakuje.

Skąd przypuszczenie. że ludzie nie wierzący uważają siebie za mądrzejszych?
http://podaj.to/post/1356,1,niewierzcy-profesor-filozofii-zada-studentowi-pytanie-o-boga-odpowied-mocno-go-zaskoczya.html
2900
#falco nieaktywny
9 listopada 2016r. o 19:52
chyba komuś pomyliło się cytowanie :D
jeszcze ktoś pomyśli że ...

"bierz życie z każdym oddechem..."
14505
DP
9 listopada 2016r. o 19:54
że co? że co?
2900
#falco nieaktywny
9 listopada 2016r. o 20:56
a kilka stron wstecz ktoś coś zacytował i wyszło chyba jakoś tak jakby to były moje słowa ...
w sumie to nieistotne ale wyszło odrobinę śmiesznie kiedy ktoś zna moje spojrzenie na pewne sprawy :)

14505
DP
9 listopada 2016r. o 20:59
falco napisał(a): a kilka stron wstecz ktoś coś zacytował i wyszło chyba jakoś tak jakby to były moje słowa ...
w sumie to nieistotne ale wyszło odrobinę śmiesznie kiedy ktoś zna moje spojrzenie na pewne sprawy :)

a to ciekawe, nawet bardzo ciekawe :D
2900
#falco nieaktywny
9 listopada 2016r. o 21:16
:D

nie chce mi się czytać postów z całego dnia ale niekiedy ''sikorki'' piszą mi to i owo :D

Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMARaport BIK