Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Ja ateista

14505
DP
9 listopada 2016r. o 21:37
falco napisał(a): :D

nie chce mi się czytać postów z całego dnia ale niekiedy ''sikorki'' piszą mi to i owo :D

no popatrz str.93 jest ciekawa :D
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
2900
#falco nieaktywny
9 listopada 2016r. o 22:25
faktycznie
można się ''zakręcić '' :D

"bierz życie z każdym oddechem..."
211
skorn
9 listopada 2016r. o 23:19
DP napisał(a): Skąd przypuszczenie. że ludzie nie wierzący uważają siebie za mądrzejszych?

Ci niewierzący z tego tematu na pewno.

<i>
11445
PanM
9 listopada 2016r. o 23:34
skorn napisał(a):
DP napisał(a): Skąd przypuszczenie. że ludzie nie wierzący uważają siebie za mądrzejszych?

Ci niewierzący z tego tematu na pewno.

Opinia wierzącego na temat niewierzących jest prawdopodobnie subiektywna .
Taka próba przemycenia że jego prawda jest mojsza niż twojsza.

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
~ niezalogowany
10 listopada 2016r. o 5:47
Pannazdzieckiem napisał(a):

Mądrych zawsze warto poczytać. I warto cytować. Pankracy wyrazy szacunku i uznania dla Twej wiedzy i Inteligencji. Osobiście należę , do grupy , którą raczyłeś wymienić w Swym wywodzie " ... że bóg jest kosmitą " . Tak właśnie myślę :) .
I tu już nie chodzi o Sumerów , Denikena i Sitchina . Chodzi o logikę. W tym temacie postawiłem pytanie o " Drzewo Poznania " kopiując hrabiego Pratcheta w " Dobrym Omenie " . Dlaczego Dobry Bóg na środku Raju stawia Drzewo Pokusy ? Zechcesz odpowiedzieć ? :) Ale tak od Twego Serca , bo zapis biblijny i interpretacje mniej więcej znam :)

Szacun Pankracy :)

Teorii jest bardzo wiele, a ja napiszę po prostu - nie wiem. I nieważne co uważam na ten temat. Mogłaby z tego wyjść taka groteska jak to, że była to jabłoń, a Ewa zerwała jabłko...

Nikt nie odpowie na to pytanie i kwestia czym było Drzewo Poznania, a potem Drzewo Życia pozostaną dla człowieka zagadką. Dla mnie jako osoby wierzącej istotne jest to, że na skutek nieposłuszeństwa wobec Boga Ewa sprowadziła na ludzkość śmierć - nie tę fizyczną, ale tę o której mówił Jezus. No i nie jest to żaden grzech pierworodny, bo ta teoria przypomina mi o jabłku...

W tej historii u Sumerów wąż ukazany jest jako ten dobry brat-bóg, a rajski Bóg jako jego zły brat-bóg, wykorzystujący ludzi do pracy w kopalni i strzegący przed nimi wszystkiego co wartościowe - wszystko jest postawione na głowie, od wielobóstwa po odwrócenie ról opisanych w Genesis.

Wracając do tematu - nie jest tak, że napisałem coś spokojnie i nie obrażając nikogo, bo jest tak wiele cierpkich słów na temat katolików. Odczułem ich wykluczenie i fanatyzm na własnej skórze tak samo jak wywyższanie się ateistów. Dlatego nie jestem obiektywny. I nie będę. Dla mnie liczy się jedynie słowo Pańskie z Biblii.

~Pankracy niezalogowany
10 listopada 2016r. o 5:51
I jeszcze jedno - przepraszam katolików za gorzkie słowa, ale brakiem znajomości Biblii pracujecie sami na podobne zdania. To, że jesteście większością nie oznacza, że wolno Wam tkwić w niewiedzy. Zapewniam, że każdy po przeczytaniu Biblii ze zrozumieniem (co podkreślam) przestaje być katolikiem, bo większość dogmatów KRK jest sprzeczna z Pismem Świętym.
2900
#falco nieaktywny
10 listopada 2016r. o 6:20
''drzewo poznania''Pankracy?
jabłoń?
chwila... czyż to nie
osobliwe drzewo jak na tamte rejony ,na tamten klimat?

no i to ...zaraz po zerwaniu tego owocu i dostrzeżeniu że są nadzy ,zakrywają swoją nagość ''liściem figowca''? :|
to może o innych ''tradycjach '' o których się zazwyczaj milczy ...gdzie liście winorośli?...gdzie witki wierzby z której Ewka zerwała ....gruszę ...
:D

gdyby tak więcej poczytać o tym ''drzewie poznania'' może wnioski jakie by się nasunęły powiedziały by o prawdziwym zamyśle Boga ...

czy to nie była zwykła ,tandetna prowokacja? :)

ps. gdyby więcej było takich jak Ty piszących delikatnie , ale jednak o niczym innym jak o hipokryzji wielu tych ''wierzących'' ,może WSZYSTKIM łatwiej by było żyć ... ;)

"bierz życie z każdym oddechem..."
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
10 listopada 2016r. o 6:40
~ napisał(a):
Nikt nie odpowie na to pytanie i kwestia czym było Drzewo Poznania, a potem Drzewo Życia pozostaną dla człowieka zagadką...

Dziękuję za odpowiedź Pankracy. Lubię zagadki :) Ale tu być może się mylisz. Gdzieś wyczytałem , że czas apokalipsy , który właśnie nam się rozpoczął w gruncie rzeczy oznacza upadek systemu kłamstw , w jakim żyjemy. Dla Ludzi ortodoksyjnie wierzących , to będzie ciężki okres .

ps. Dobrze , że wspomniałeś o " braciach " z mitologii Sumerów ;)
Wszak mówimy o tych samych czasach i tym samym " Raju "

Miłego dnia Wam życzę :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMARaport BIK
REKLAMA BAU zaprasza