Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Czas powrotu religii do salek katechetycznych ?

~~Różowy Len niezalogowany
18 września 2020r. o 10:00
Forsycja, ty po prostu nie chcesz tego wiedzieć. Tak ci wygodnie. I może lepiej pozostań w swoim komfortowym świecie. To twój wybór. Żyjesz tu i teraz. Po śmierci zostaniesz kupką nawozu. Niestety to nie jest takie proste. W Piśmie Świętym szukaj odpowiedzi, jeśli cię to interesuje. Ja tu nic nie poradzę. Jak przeczytasz kilka razy i nie zrozumiesz to pukaj po pomoc. A tymczasem bywaj.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Czerwonobrązowa Forsycja niezalogowany
18 września 2020r. o 12:29
~~Różowy Len napisał(a): Forsycja, ty po prostu nie chcesz tego wiedzieć. Tak ci wygodnie. I może lepiej pozostań w swoim komfortowym świecie. To twój wybór. Żyjesz tu i teraz. Po śmierci zostaniesz kupką nawozu. Niestety to nie jest takie proste. W Piśmie Świętym szukaj odpowiedzi, jeśli cię to interesuje. Ja tu nic nie poradzę. Jak przeczytasz kilka razy i nie zrozumiesz to pukaj po pomoc. A tymczasem bywaj.

Doda kiedyś dobitnie się wyraziła kto i w jakim stanie pisał to twoje pismo.
Człowiek posługuje się słowem pisanym około 4,5 tys lat. Twoja religia ma 1700 od cesarza Konstantyna.Polskie zapiski są całkiem świeże bo tu w lasach analfabeci buszowali. Dlatego oni są opóźnienieni we wszystkim.Daruj sobie te dyrdymały. Wierzysz to wierz ale sam .Puknij się w główkę jak będziesz żył wiecznie. A może napisz gdzie są ci którzy już tam są .
~~Różowy Len niezalogowany
18 września 2020r. o 13:16
Skoro już o Dodzie mowa, to jej stanowisko w tej kwestii diametralnie się zmieniło.
11445
PanM
18 września 2020r. o 15:39
~~Różowy Len napisał(a): Panna, poziom naszej wiedzy to ułamek promila absolutu. A ty na tym "fundamencie" chcesz cokolwiek budować? Co z ciebie za budowlaniec? :P
Mam i ja swoje zadry, które mi do KK nijak nie chcą się wpasować. Ale cóż mi pozostaje. Znoszę to w pokorze. I tak całość najlepiej tu mi się wpasowuje. A tworzyć czegoś własnego nie ma sensu. Przecież właśnie za to nasi prarodzice zostali wygnani z Raju. Nie popełniajmy wciąż tych samych błędów. Nie bądźmy mądrzejsi od Boga.
Miłość do Boga przede wszystkim. A co to za miłość, gdzie nie ma zaufania. Boże, choć nie wszystko ogarniam, wierzę że kiedyś dane mi to będzie poznać. A ty chcesz już tu, i teraz. Adam i Ewa też chcieli już, zaraz.

Szanowny Lnie
To polemika o zasadności podtrzymywania nauki religii w szkołach publicznych oraz kapelanów w budżetówce.
Kwestie światopoglądowe to prywatny stosunek do wiary.[img=1600436362_19az796.jpg]

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
~~Jasnobrązowa Sosna niezalogowany
18 września 2020r. o 16:07
Co piąteczek po szkole i znowu na forum,dzieciaku ?
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
18 września 2020r. o 21:39
PanM napisał(a):
~~Różowy Len napisał(a): Panna, poziom naszej wiedzy to ułamek promila absolutu. A ty na tym "fundamencie" chcesz cokolwiek budować? Co z ciebie za budowlaniec? :P
Mam i ja swoje zadry, które mi do KK nijak nie chcą się wpasować. Ale cóż mi pozostaje. Znoszę to w pokorze. I tak całość najlepiej tu mi się wpasowuje. A tworzyć czegoś własnego nie ma sensu. Przecież właśnie za to nasi prarodzice zostali wygnani z Raju. Nie popełniajmy wciąż tych samych błędów. Nie bądźmy mądrzejsi od Boga.
Miłość do Boga przede wszystkim. A co to za miłość, gdzie nie ma zaufania. Boże, choć nie wszystko ogarniam, wierzę że kiedyś dane mi to będzie poznać. A ty chcesz już tu, i teraz. Adam i Ewa też chcieli już, zaraz.

Szanowny Lnie
To polemika o zasadności podtrzymywania nauki religii w szkołach publicznych oraz kapelanów w budżetówce.
Kwestie światopoglądowe to prywatny stosunek do wiary. ...

Czyli chodzi Ci Przemo o kasę , jak rozumiem . Ta banda przygłupów zwanych politykami od czasów transformacji ustrojowej roztrwoniła setki razy więcej kasy i majątku narodowego niż Państwo wydało na edukatorów religii w szkole i kapelanów razem wziętych . Jesteś dobrym matematykiem , więc poszperaj ile wynoszą subwencje dla partii politycznych , a jak obciąża budżet religia w szkole .... przyznam szczerze , że ciekaw jestem , a nie chce mi się szperać , ale mam przeczucie , że do dziś , wydatki na religię , to kropla w morzu nonszalancji , głupoty i świadomej chęci partykularnego zysku . Mamy hamerykańców w kraju , jak wcześniej ruskich Drzewiej nazywało się to okupacją , a dzisiaj " bratnią pomocą " na wschodnich rubieżach Europy , bo przecież do chrześcijańskiej Europy zostaliśmy przyspawani traktatem lizbońskim , który to traktat pozbawił nas resztek suwerenności . Żyjemy w chrześcijańskim eurokołchozie , gdzie ci co rządzą faktycznie , są nieznani publicznie , a ci co są wybierani w " demokratycznych " wyborach nie mają nic do gadania , oprócz pieprzenia farmazonów przed kamerami różnych telewizorni.

No i w takiej sytuacji mój ulubiony ateista Przemo rzuca temat ... Precz z Religią , temat zastępczy , bądźmy szczerzy . W tym całym burdelu w jakim przyszło nam żyć , począwszy od fiducjarnego pieniądza , przez chemitrale na niebie , leki , które nie leczą , żywność , która truje i fałszywa plandemia koronaświrusa ... faktycznie Przemo ... religia to największy problem :D Gdziekolwiek by nie była :D
... śmiech przez łzy ... :(

Len , z całym szacunkiem nasi prarodzice uciekli z tzw. Raju kiedy poznali owoc z Drzewa Poznania i Drzewa Żywota . Alegoria o Adamie i Ewie to symbolika świadcząca o tym , że wyhodowane przez Jahwe , Twojego boga , Homo tzw . Sapiens wreszcie się zorientowali po co zostali powołani do świadomego życia.
Mityczna Ewa się wkuwiła i rzekła starczy tej rozkoszy . Zerwała jabłko z Drzewa Poznania Sathany ( żeńska Istota ) , po flaszce kazała zagryźć jabłkiem Adamos ( męska Istota ) i powiedziała , rusz się leniu , jeśli dalej chcesz być niewolnikiem PANA , to załóż jakiś habit , żebyś nie był nagi , ja spierdzielam do WOLNOŚCI :D

Adamos zaczął główkować , co mu się bardziej opłaca , ciepłe nóżki Ewy o poranku , czy " miłosierny " bóg mszczący się za winy ojców do piątego pokolenia . Wybrał Ewę zamiast niewolniczego raju . I słusznie zrobił , aczkolwiek niektóre osobniki Adamos do dzisiaj mają boga Jahwe za autorytet , jak Ty Len :)

Potem przyszedł z kosmosu Jezus Chrystus . Cwaniacy Lewici okrzyknęli Go BOGIEM , ale dla kasy zapominając o kazaniu na górze , do dzisiaj nazywają Chrystusa PANEM .
Uważam , że to niesprawiedliwe przypisywać Jezusowi chęć dominowania nad kimkolwiek ... to mi się w pale nie mieści . Być może za małą mam tę główkę , ale ilekroć modlę się do Stwórcy o to , aby wszystkie Istoty we Wszechświecie były szczęśliwe ... to sprawia mi to przyjemność . A modlę się bardzo często i nie na pokaz . W ciszy własnego umysłu ...
Len , Przemo . Miłego wieczoru Wam życzę :)

ps. Sosna , kogo masz na myśli ?

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
~~Granatowa Papryka niezalogowany
19 września 2020r. o 5:25
21,7 tys. katechetów zatrudniały w 2018 r. polskie przedszkola i szkoły publiczne - poinformowało Ministerstwo Edukacji Narodowej w odpowiedzi na interpelację poselską.

Z pytaniami do szefostwa resortu edukacji zwrócił się poseł Marek Sowa w interpelacji nr 30388.

Jak podał wiceminister Kopeć, średnioroczna liczba nauczycieli religii (w etatach) w przedszkolach, szkołach podstawowych, szkołach ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych, prowadzonych przez jednostki samorządu terytorialnego i organy administracji rządowej w roku 2017 wynosiła 21,3 tys., natomiast w roku 2018 – 21,7 tys.

Szacunkowy koszt nauczania religii w tych przedszkolach i szkołach w 2017 roku wyniósł 1 399 mln zł, natomiast w roku 2018 - 1 482 mln zł.

Z kolei wynagrodzenia kapelanów wszystkich kategorii (poza szpitalnymi) wrosły między 2014 a 2018 r. z 19,4 milionów do ponad 24 milionów złotych. Czyli o ponad 4,5 miliona złotych.

Według informacji z Ministerstwa Zdrowia duchowni udzielający sakramentów i wspierający modlitwą wiernych w szpitalach mogą liczyć na wynagrodzenie w wysokości około 4 tys. zł brutto. W niektórych placówkach księża mogą mieć więcej niż jeden etat (dlatego ich zarobki czasem mogą sięgać nawet około 5 tys. zł). Okazuje się więc, że oferowane przez nich wsparcie duchowe nie jest zupełnie bezinteresowne i ma konkretną wartość, na którą można wystawić rachunek. Niestety nie jest to tylko rachunek sumienia...

AMEN .
~Topazowa Imperata niezalogowany
19 września 2020r. o 7:17
Złodzieje i oszuści w czarnych kieckach piorą mózgi owieczkom. Kasa kasa i władza i tylko to się liczy a ty milcz i płać na nierobów.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA BAU zaprasza